Elbistan Ticaret Odası’nın (ETSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda il merkezi ile kuzey ilçeler arasındaki başta ulaşım olmak üzere ekonomik bağların güçlendirilmesi için ortak çalışma heyeti kurulması kararlaştırıldı.


Toplantıda konuşan Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paksoy, Elbistan ve Afşin’i diğer bölgelere bağlayan 4 ana karayolu güzergahının ulaşım kalitesinin yükseltilmesinin şart olduğuna vurgu yaptı. Başkan Paksoy, Ekinözü-Kısık, Afşin-Sarız, Elbistan-Darende ve Elbistan-Gölbaşı arasındaki karayollarının mutlaka yatırım kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.


ETSO Meclis Başkanı Mehmet Erdoğan ise, Elbistan OSB, Besi OSB, termik santraller ve güneş enerjisi santralleriyle ilgili bir sunum yaptı.






Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve yönetim kurulu üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve yönetim kurulu üyeleri, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ve yönetim kurulu üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Elbistan Temsilcisi İbrahim Alagöz ve ETSO yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantı saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy’un “Yıllardır özlem duyduğumuz birlikteliği Elbistan’da sağladık. Bu birlikteliğin devamı gelecektir” dedi.


Daha sonra kürsüye gelen ETSO Meclis Başkanı Mehmet Erdoğan’ın gündeminde ise, Elbistan’a kurulması planlanan Besi OSB, güneş enerjisi yatırımları ve tarımsal sulama konuları vardı.






Elbistan Organize Sanayi Bölgesi’nde gelinen son durum hakkında kapsamlı bilgiler aktararak sunumuna başlayan Erdoğan, bölge hayvancılığına büyük katkı sunacak Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin de 1-2 yıl içerisinde programa alınmasını beklediklerini söyledi.


Besi OSB’de 350 işletmenin kurulabileceğini ve bin 200 kişinin de istihdamının sağlanabileceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:


“Elbistan Besi OSB’nin müteşebbis heyetinde Kahramanmaraş Valiliği’nin yüzde 35, Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 35, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın yüzde 10, Elbistan Ziraat Odası’nın yüzde 10 ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin yüzde 10 hissesi bulunuyor. Toplam 5 bin 800 dönüm alana sahip. Buraya farklı büyüklüklerde 350 adet işletme kurulabilir. Besi OSB ile bölgedeki büyükbaş hayvan sayısı 30 binden 65 bine çıkabilir. Toplamda da bin 200 kişiye istihdam oluşturulabilir. Şuanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde müracaat aşamasına geldik. Bir iki yıla kadar da programa aldırırız diye düşünüyoruz. Besi OSB ile birlikte et işleme ve diğer alanlarda da yatırımların geleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.






Konuşmasının devamında tarımsal sulama ve termik santrallerin atıksu buharının tarımda kullanılması konusuna değinen ETSO Meclis Başkanı Mehmet Erdoğan, “EÜAŞ’a ait 2 termik santralin kömür ihtiyacının sağlandığı bölgede her yıl milyonlarca litre yer altı suyu çekiliyor. Bu durum sulu tarım yapan çiftçimiz için büyük bir sorun. Yeraltından çekilen sular, kanallar vasıtasıyla birkaç mahalledeki çiftçinin cüzi miktarda faydalanması sonrasında Hurman Çayı’na karışıyor. Bu sular, kanallarla ilçemizdeki göletlere aktarılabilir. Su toplama alanları kurulabilir.


Ayrıca bölgemizdeki 2 termik santralin bacalarından çıkan atıksu buharının ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Sıcak suya dayalı sera tarımı yapılması noktası, bölgemiz için


elzem bir konu. Biz, Elbistan’ın bu konuda pilot bölge olarak kabul edilmesini istiyoruz. Bölgemiz, güneş enerjisi santrali kurulması noktasında cazibe merkezi. Bakanlıklarımızın ilçemiz sınırlarındaki 3.sınıf arazileri güneş enerji santrali kurulması için yatırıma açılmasını istiyoruz. Bunu bölgemizin ekonomik anlamda bir adım daha ileri gitmesinde önemli bir çalışma olarak görüyoruz.”


ETSO Meclis Başkanı Mehmet Erdoğan, son olarak ilçede kentsel dönüşüme başlanması için Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan, kentsel dönüşümün Kızılcaoba Mahallesi ve şehir merkezinde yapılmasını istedi.


Ekinözü-Kısık, Afşin-Sarız, Elbistan-Darende ve Elbistan-Kumlu, Elbistan-Darıca arasındaki karayollarının standardının yükseltilmesinin hem bölge hem de ülke ekonomisine sunacağı katkılarla ilgili sunum yapan Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy ise, “Elbistan’ı, Afşin’i ve Ekinözü’nü başta il merkezimiz olmak üzere çevre ilçelere bağlayan yollarımız var. Bu yolların şuanda standardı çok düşük. Bu yolların duble yol haline getirilmesi ya da standardının yükseltilmesi Akdeniz’i Karadeniz’e bağlayan yeni ve daha kısa bir güzergah doğmasına neden olacaktır. Özellikle Elbistan-Darende ve Ekinözü-Kısık yolunun biran önce yapılması gerekiyor. Böylece hem il merkezimizle olan mesafemiz çok düşecek hem de transit geçişler için çok uygun hale gelecek. Elbistan-Kumlu ve Afşin-Sarız yolunun bağlanması, Güneydoğu’yu İç Anadolu’ya bağlayan en kısa güzergah olacak. Biz duble yol da istemiyoruz. 3 şeritli yol olsun. Böylece hem bölgemiz kazanacak hem de ülkemizin petrol faturası düşecek. Göksun-Elbistan duble yolu yapılıyor. Göksun girişinden itibaren tünellere bir bağlantı yolu yapılması gerekiyor. Darıca-Elbistan yolundaki çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Bu yolları kısaltarak, yaparak hem yaklaşacağız hem de gönülleri bir edeceğiz. İnşallah olur ve bu işte başarı sağlarız” görüşlerini aktardı.


Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun da, “4 odamızın ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdik. Elbistan’da olmaktan büyük sevinç duyduk. Burada konuşulan konularla ilgili gerekli dosyaları, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerekli girişimleri başlatacağız. İlçelerimizin sorunlarını dile getirirken ilimiz adına hareket etmiş olacağız. İlimizin buraya bağlanması ilçelerimizle bütünlüğümüzü sağlayacak” dedi.


Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ise, “Birlik ve beraberlik içerisinde il bazında odalarımız ve biz de borsa olarak ilimizin kalkınması için ortak çalışma heyeti kuracağız. Yapılması gereken ne ise üşenmeden, yorulmadan, gece demeden gündüz demeden hep beraber gayret edelim. Devletimizin de imkanlarını göz önünde bulundurarak yapılabilecekleri öncelik sıralamasına alalım. İlçelerimiz bizim birer parçamız. Kahramanmaraş, ilçelerimizle ve mahallelerimizle bir bütündür. Doğusunu batısını, güneyini kuzeyini ihmal etmeden önceliklerini belirleyerek ortak çalışma ekibiyle elinden geleni yapması gerekiyor. Şuana kadar mahrum kaldığımız bazı şeylere de ulaşacağımızdan eminim. İnşallah bu takım bunu başarır” şeklinde konuştu.


Toplantı, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can’ın konuşmasının ardından katılımcılara plaket verilmesi ile son buldu.






DEMOKRASİ ÇADIRINI ZİYARET ETTİLER
ETSO Başkanı Mustafa Paksoy ve yönetim kurulu üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve yönetim kurulu üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve yönetim kurulu üyeleri, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ve yönetim kurulu üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Elbistan Temsilcisi İbrahim Alagöz ile diğer ilgililer, Elbistan’daki programın son bölümünde Dulkadiroğlu Caddesi’nde Elbistan Kaymakamlığı tarafından kurulan demokrasi çadırını


ziyaret etti. Burada Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun ve AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca ile vatandaşlarla bir süre sohbet etti.


Burada konuşan ticaret ve sanayi dünyasının yöneticileri, Asker kıyafetine bürünmüş FETÖ mensubu teröristler tarafından yapılan darbe girişimini lanetleyerek birlik ve beraberlik çağrısı yaptılar.
Editör: Haber Merkezi