Kahramanmaraş gibi deprem tehlikesinin en çok hissedildiği, bu konuda çalışmaların yapıldığı kentte, her gün binlerce kişinin girip çıktığı hastane binasının ruhsatsız, projesiz ve denetimsiz bir şekilde yapıldığı iddia ediliyor.

Yerel basında bir başarı olarak gösterilen bina hakkında hep kafalarda bir soru işareti vardı.

Kahramanmaraş sağlık camiasında tartışma konusu olan bina ilgili şüphelere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü son noktayı koydu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün verdiği resmi bilgiye göre yapılan bina için herhangi bir yapı denetim işleminin olmadığı yani binanın projesiz ve kaçak olduğu anlaşıldı.

Projesiz, denetimsiz olarak yapılan binanın nasıl ihale edildiği de bilinmemekte.             

Oysa Sağlık Bakanlığı plansız, projesiz bina yapılmasını yasaklamıştı. Yapılan binalarda belirli kalitenin sağlanmasını şart koşmuştu. Bakanlık kullanım izni olmayan bir binanın hizmete alınmayacağını kural olarak koyarken, projesiz-kaçak bina yapılmasına nasıl göz yumduğu merak edilmekte.

Şimdi ise en çok tartışılan konu bu binanın ne olacağı.  Deprem riskine rağmen binaya göz mü yumulacak? Yoksa kanunlar uygulanıp yıkılacak mı? Büyük merak konusu.

Konuyla ilgili araştırmalar yapan ve neticesinde belgeleriyle birlikte gazetemize açıklamada bulunan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, hastanenin büyük risk taşıdığını ifade etti.

DR. TİYEKLİ; BUNUN HESABINI KİM VERECEK?

Dr. Tiyekli, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Yaşanan trajikomik bir durumdur. Bu binalar insanlara sağlık hizmeti vermesi için yapılmaktadır. Kahramanmaraş’ta muhtemel bir depremde insanlara sağlık hizmeti vermesi gereken bina projesiz ve kaçak. Belki de deprem de ilk yıkılacak bina.

Belki de binlerce kişinin yaralanmasına, kaybedilmesine sebep olacak bir bina yapıldı.

Bu durumda bunun hesabını kim verecek?

Binlerce kişinin hayatına hiçe sayılması nasıl kabul edilebilir?

Bugün bir vatandaş kaçak inşaat yapmaya kalksa hemen yıkılır. Yapana ceza verilir. Bu kaçak binanın yapılmasına neden izin verildi? Belediye ve Şehircilik Bakanlığı bu kaçak binaya neden müdahale etmedi?

Sağlık Bakanlığının bile bu binadan haberdar olduğunu sanmıyorum. Çünkü fiziki olarak da Bakanlığın koyduğu kriterlere uymuyor. Poliklinik odalarına sedye ile hasta giremiyor. Yataklı hizmet veren bir hastaneden hasta sedye giremeyecekse ne işe yarar?

Binada acil çıkış yok. Yangın merdiveni yok. Acil bir durumda insanların çıkabileceği bir yer yok.

Bina şimdiden akmaya başladı.

Bu kadar geniş bir alanda insanların araçlarını rahatça park edeceği yerden giriş verilebilecekken insanların hayatını tehlikeye atarak tek bir çıkışa, acil kapısına yönlendirmenin de bir açıklaması olmalıdır.

Tabi birde bu binanın yapılma şekline bakmak lazım. Bu bina döner sermaye bütçesinden yapılmıştır. Yani Hekimlerin, sağlık çalışanlarının ek ödemesi ile yapılmıştır. Bu bina nedeni ile sağlık çalışanlarının ek ödemeleri düşürülmüştür. Sağlık çalışanlarının parası ile kişisel reklamdan fazla işe yaramayan bir kaçak bina yapılmıştır.

Hastanelerde tasarruf yapılacağı söylenirken kaçak binalara harcanmasını kim açıklayabilecek?

Korkuyoruz ki bu binanın yıkımı için yapılacak masraflar da ek ödeme bütçesi heba edilecek. Binayı kim yaptı ise o yıksın.

Kahramanmaraş’ın kaçak binalara değil bu şehre hak ettiği şekilde hizmet verecek doğru projelendirilmiş, ruhsatlı binalara ihtiyacı vardır.”



 


Editör: Haber Merkezi