ASLINDA böyle günlerde yazdığınız her yazının özellikle de sosyal medyada çok fazla polemik konusu olma riski vardır. Bağışlayın, tıpkı kaba bir tabirle “Eşeğin kuyruğunu kesmeye gör, kim uzun der, kimi kısa…” misali…
Ya da “Falanca aday adayının adını yazdın da filancanınkini neden yazmadın?” tartışmaları bitmez.
Kimse düşünmez ki Seksendört adayın hepsi nasıl yazılabilir!
- Gerçekten aday yapılmayacağını bilmesine rağmen bilumum amaçlar için aday adayı olanları mı dersiniz?
- Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği farketmez her seçimde gelip kadrolu aday adaylarını mı dersiniz?
- Numan Kurtulmuş’la bir fotoğraf çektirdi diye etrafına “ilk üç sıradayım, ondan sonra da ekonomi bakanıyım” diyen safları mı dersiniz?
- Bulunduğu devlet memurluğunda daha üst bir görev almak veya yerini perçinlemek ya da yerini korumaya razı olanları mı dersiniz?
- Müteahhit, işadamı vs gibilerin seçim sonrası “aday adayıydım” diyerek alacağı işleri düşünerek aday adayı olanları mı dersiniz?
Hangi birini yazalım?
Zaten Mahir Ünal, Mehmet Sağlam, Sevde Bayazıt Kaçar ve Sıtkı Güvenç’in yerlerini koruyacağı düşünülürse geriye sadece iki koltuk kalıyor hatta Veysi Kaynak’ın Bakan Yardımcılığı gibi bir görevden istifa edip gelmesi, “patron”dan habersiz olmayacağı varsayılırsa aslında geriye sadece bir koltuk kalıyor.
Yani bütün mücadele sadece o bir koltuğu doldurmak için!
Lafı çok uzatmadan isimlere şöyle bir bakalım ama haftaya Pazartesi isimlere yeniden devam edelim.
1-VEYSİ KAYNAK: Ak Parti’nin efsane il başkanlarından biri. “Patron”un (RTE) çok yakından tanıdığı ve güvendiği bir isim. Bir dönem vekillik yaptı, o dönemde TBMM’de parti grubu adına yaptığı yoğun mesailerden başını kaldırıp seçmene yönelik çalışmalar yapamadı, kısmen bu nedenle tepki olabilir ancak bu dönemde kent halkının iktidarda “yerli vekil” baskısı onu tekrar gündeme taşır. Listeye girmesi, patronun istemesine bağlı.
2-MAHMUT ARIKAN: Kahramanmaraş kamuoyunun yakından tanıdığı, kentin en zenginleri içinde olmasına rağmen kent esnafı ve daha da önemlisi parti kurulduğundan bu yana tabanla yakın diyalogda olan bir isim. Mülakatta da üst sıralarda çıkan Arıkan’ın aday olması durumunda kent sanayisinin gelişmesi yönünde önemli katkılar yapacağı bir realite…
3-SÜFYAN EMİROĞLU: Adı kamuoyunda çok fazla bilinmese de özellikle Ak Parti’nin son dört yıllık iktidarında kent sanayiisinin gelişmesi yönünde perdenin arkasında kalarak önemli çalışmalara imza attı. Ankara’nın üst bürokrasisi ve dev özel sektörü, avucunun içi gibi bilen ve bunu kenti adına olumlu yönde kullanabilecek biri. Parti içindeki bir grup, Mahir Ünal’a yakınlığından da çekinerek onu güçlü görüyor ve ekarte etmek için “cemaatçi” yaftasını yamamaya çalışıyor. Ancak şu iyi bilinmeli ki, 17 Aralık öncesi de dahil Mahir Ünal hiçbir cemaatçi ile yakın ilişkide olmamıştır.
4-HAMİT BÜLENT EKEN: Kuzeyde (Afşin) iki dönemden bu yana şansını deneyen ama listeye girememesine rağmen partisine küsmeyen, azimli bir savaşçı. Bölgesinde elbette çok seveninin yanı sıra sevmeyenleri de var. Ekonomik anlamda güçlü biri olması, kim ne derse desin artı hanesine yazılıyor ve teşkilatında destekleniyor. Bu dönemde herkes de “Afşin’den bir aday mutlaka girecek” öngörüsüne göre şanslı sayılanlardan…
5-MEHMET SABANCI: Merkezde güçlü Anavatan iktidarlarının güçlü merkez ilçe başkanı ve il başkanı. Ak Parti’de siyasete gecikmeli olarak son bir yıldır katılmış olsa da parti siyaseti yapmadığı dönemlerde bile adeta fenomen bir isimdi ve her kesimle iyi ilişkiler içinde bulunmuştu. Kendi deyimiyle “arkasında siyaseten güçlü isimler yok ama halk var” ve kendisi de kamuoyu anketlerine güveniyor.
6-GÖKHAN GÖKŞEN: Genç, dinamik, azimli, sosyal çevresi çok geniş bir Ak Partili. Yıllardan bu yana “Garibanların doktoru” ünvanıyla kenar mahalleden, köyden kentten gelen yüzlerce hastaya karşılıksız olarak hizmet verdi, kent tanıtımına katkıda bulunmak için görev verilmesini beklemeden görev üstlendi. “Aday olup devlette üst görev alayım” mantığıyla çalışmayıp gerçekten vekil olup memlekete katkı sağlamayı düşünen bir isim. Gökşen’de kamuoyu anketlerine güvenen bir aday adayı.
7-SERDAR ERDOĞANYILMAZ: Yerel seçimlerde de Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olmuştu. Hem hukukçu hem inşaat mühendisi, yani çifte kavrulmuş aday adaylarından biri. Yerel TV’de yaptığı programlardan ve Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi’nde yazdığı optimist yazılardan dolayı kent halkının çok yakından tanıdığı ve herkesin onu “Recep Tayyip Erdoğan hayranı” olarak bildiği bir isim. Basının ortak adayı olarak çıktı ve en büyük güvencesi de kariyeri.
8-MUTLU KAYA: Sağlık Sendikasından geliyor ve Ankara’da parti genel merkezi ile iyi diyalog içinde. Kahramanmaraş’ta özellikle sağlık sektörünün yakından tanıdığı bir isim. Hemen herkesin ortak görüşü: Sendika genel merkezinin Ak Parti Genel Merkezi’ne bu yönlü sağlam bir görüşme yapması durumunda listeye girmesi yönünde şans verilen aday adaylarından biri…
9-UĞUR DİLİPAK: Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana içinde olan ve değişik görevler üstlenen, bir anlamda teşkilatının da desteğini arkasına alan bir aday adayı. Parti içindeki diğer güçlerin engellemesiyle karşılaşmazsa listeye girme hususunda şansı olabilir.
10-İDRİS TEZCAN: Kahramanmaraş kamuoyu onu, Nevzat Pakdil’in TBMM Başkanvekili olduğu dönemlerde onun en yakınında olmasıyla ve yaptığı müteahhitlik hizmetleriyle tanıdı. Örneğin Mustafa Poyraz döneminde Belediye’nin ilk altgeçit ihalesini kazanıp kısa sürede inşaatı tamamlamıştı. Son dört yıldır da güçlü vekil Mahir Ünal’ın adeta gölgesi kadar yakın ve geçen dönemde de aday olduğu için parti protokolünde hep ön sıralarda oturmasıyla tanındı. Bir kardeşi de Andırın Belediye Başkanı olan Tezcan için siyasi otoriteler, bu dönemde listeye girerse ancak Mahir Ünal’ın vereceği destekle girebileceğini düşünüyor.
11-NURSEL REYHANLIOĞLU ve NEŞE ŞİRİKÇİ: Her iki Hanımda Kadın Kolları Başkanlığından istifa edip aday adayı oldular. Sevde Hanımın tekrar listede olacağı düşünülürse genel merkez ikinci bir hanımı aday yapar mı bilemiyoruz.
12-YUSUF GÖKDOĞAN: Kahramanmaraşlılar onu ilk kez Ali Doğan’ın bakanlığı döneminde danışmanı olmasıyla tanımıştı. Onu tanıyan bir çok Kahramanmaraşlı o dönemden bu yana Ankara’da olan her işi için arayıp yardım ister. Ankara’da bürokrat olması nedeniyle kentte sokakta pazarda tanınmasa da Necip Fazıl ve Recep Tayyip Erdoğan hayranı biri olarak biliniyor. Büyük iş çevreleriyle sıkı dostluğu olan bir aday adayı.
13-MUHAMMET TANRIVERDİ: Doğru Yol’dan bu yana başkanlar, vekiller değişse de her zaman iktidar olan Cemal Tanrıverdi’nin kardeşi. Etrafında beyefendi ve entelektüel kişiliğiyle tanınıyor. Bu dönemde ciddiye alınması gereken bir isim çünkü hem Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Erkoç destekliyor, hem de kızı İrem, Başbakan Davutoğlu’nun danışmanlarından biri. Yani liste Başbakan’ın önüne gittiğinde adı sıralamaya sonradan girmesi muhtemel isimlerden. Parti teşkilatı ve seçmen tanımıyor ama sürpriz isimlerden biri.
14-MUSTAFA POYRAZ: Herkesin ortak görüşü: dostunu düşmanını ayırt edemeyen biri. Parti tabanında belli bir destekçisi var ama mevcut parti yönetiminde desteği yok. Aday yapılması sadece ve sadece Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı.
15-MEHMET CİHAT SEZAL: Kahramanmaraş politik hayatında dürüstlüğü ve dobralığıyla tanınan Ali Sezal’ın oğlu. Babası kendisiyle ilgili kulis yapar mı bilemiyoruz ama yaşı çok genç bir aday adayı olarak listeye giremese bile “politikaya devam” diyecek bir isim.
16-İLKER ÇİTİL: Hem Kahramanmaraş merkezde hem de kuzeyde tanınan, Afşinli eski il sağlık müdürü. Sevilen, sayılan bir isim ama nereden ışık alıp aday adayı olduğu konusunda bilgiye ulaşamadık. Ancak parti teşkilatında tabanın iyi tanıdığı isimlerden biri.
17-MUSTAFA SARIBIYIK: Kahramanmaraş kamuoyu bu akademisyen aday adayını hiç tanımıyor ancak 17-25 Aralık sonrasında son derece popüler olan İlim Yayma Cemiyeti’nin adayı olması onu güçlü kılıyor.
18-AVNİ DOĞAN: Onun için yorum yapmaya gerek yok, zira kendi deyimiyle “ben aday adayı değilim, adayım” diyor.
19-NİYAZİ GÜNEY: Eski bir Maraşlı Hakim. Kentte tanınmıyor ancak Numan Kurtuluş’un Has Partisi döneminde yakın ekibindeydi. Numan Hoca bir kontenjan kullanır mı bilinmez.
20-MEHMET FATİH UĞURLU: Milli Görüş geleneğinden bu yana hep merhum Erbakan ve çevresinde durdu. Bir çok kez belediye başkanlığına ve vekilliğe aday adayı oldu. O Milli Görüş çevresine çok hakim ama bu dönemde o gelenekten gelenler parti üst yönetiminde kaldı mı bilmiyoruz. Ancak şu konuya özellikle değinmeliyiz ki dünya doğrusu bir insan.
Editörümüzün de hoşgörüsüyle belki de ilk kez yazımızı bu kadar geniş bir sayfaya girdirdik. Daha yazacak isimler vardı ama onları da haftaya Pazartesi’ne bırakalım.