Ar-Ge ve Basın Danışmanlığı

 Gazetelerde bir haber: “Türkiye de en pahalı karpuzu İzmit halkı yiyor !”

Bu haberi okuyan ve baba parası ile sürekli bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşım, halden bir kamyon karpuz alarak İzmit’e satmaya gider..

İzmit’e vardığı zaman: Bırakın para kazanmayı, elde olan karpuzları kamyon kirasına karşılık karpuzu zor satar ..

Oysa bu işe başlamadan: Haber doğrumu, İzmit’de halde karpuz kaç para, bakkalda kaç para, hale günlük ne kadar karpuz giriyor ! bunun bir araştırmasını yapsa yani Ar-Ge yaptırsa belki de parasını kaybetmeyecekti..

Ben yaptım oldu !.. oldu mu ? oldu.. bir yıl sonra ise açılan iş yeri kapanıyor.. yada bir kamyon karpuzla eldeki parası da gidiyor..

Niye ? çünkü ben yaptım olduğu mantığı sebebi ile ..

Ar-Ge: Araştırma- Geliştirme, her konuda Ar-Ge Teknoloji Geliştirme – yada bir işi yapmadan önce Ar-Ge yapma ; kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yazılım dahil yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen çalışmalardır.

Örnek: Bir soba yapacaksınız ? bunu yapmadan önce: kaç ev var, bu evlerden kaç tanesi soba kullanıyor ne kadar soba sata biliriz..? Ar-Ge yaparak bunu öğrene biliriz..; insan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması faaliyetidir..

Ar-Ge faaliyetleri üç temel başlık altında ele alınmaktadır:

Temel Araştırma:

Görünürde herhangi bir özel uygulaması ya da kullanımı bulunmayan, öncelikli olgu ve gözlemlenebilir gerçeklerin temellerine ait yeni bilgiler edinmek için yürütülen deneysel ve teorik çalışmadır.

Uygulamalı Araştırma:

Yeni bilgi edinme amacıyla yürütülen özgün çalışmadır. Belirli bir pratik amaca veya hedefe yöneliktir.

Deneysel Geliştirme:

Araştırma ve/veya pratik deneyimden elde edilen mevcut bilgiden yararlanarak yeni malzemeler, yeni ürünler ya da cihazlar üretmeye; yeni süreçler, sistemler ve hizmetler tesis etmeye; hali hazırda üretilmiş veya kurulmuş olanları önemli ölçüde geliştirmeye yönelmiş sistemli çalışması yapılması için Ar-Ge şarttır..

Kahramanmaraş’ımızda basın danışmanlığı – Ar-Ge çalışması maalesef ki yapılmamakta bunun sonucu olarak da ortaya çok çarpık işler çıkmaktadır..

Bir arkadaşımız bir yere bir iş yeri açıyor sonra dönüyor bize soruyor nasıl olmuş ? .. ne diyelim iş bitmiş yapılmış..

Kötü olmuş desek, kalbi kırılacak, yanlış olmuş desek, üzülecek.. sesiz kalıyoruz..

Oysa : işi yapmadan önce bize sorsa fikrimizi açık ve net söylerdik..

Bugün söylemimizin bir faydası yoktur.. iş işten geçmiş – geçmiş olsun demek düşüyor bize..

Aradan zaman geçiyor iş yerini kapatıyor.. olmadı diyor.. ! oysa o iş yerine paraları harcamadan bize sorsa doğru bilgileri alsa, belki sermayesinin yüzde 1 Ar-Ge çalışmasına harcasa sonunda böyle üzülmeyecektir..

Kahramanmaraş’ta belediyelerimiz, büyük şirketlerimiz, önce basın danışmanlığı hizmeti sonra Ar-Ge yaptırmak zorundalar..

Biz millet olarak, biri bir iş yapınca veya yapmaya karar verince, hemen hayırlı olsun deriz, niye ? karşımızdaki kişi bizi istemiyor demesin , bize hayırlı olsun demek düşer deriz..

İyi iyi , hayır olsun, sözleri de genel olarak bizi yanlışa düşüren sözler olmaktadır..

Doğruyu bulmak için Ar-Ge yaptırmamız, basın danışmanlığı hizmetleri satın almamız gerekir ki , bundan sonra ortaya koyacağımız projemize hayırlı olsun diyenlere teşekkür edelim..

Ar-Ge ve basın danışmanlığı hizmeti almadan doğru kararı vermeniz mümkün değildir.. Ben yaptım oldu.. benim yaptığım doğru derseniz bir süre sonra yarı yolda kalmanız kaçınılmazdır..

AB ve ABD de baktığımızda 200-300 yıllık şirketler ve gelenekleri var ! peki bizde ne var bizim şirketlerimiz bir göbek şirket olarak kalıyor sonra mirasçı malı oluyor ve dağılıyor..

Çünkü biz Ar-Ge yapmıyoruz..

Markaya sahip çıkmıyoruz..

Ar-Ge ve basın danışmanlığın da daha anlamış değiliz..

İyi günler..