Bandwagon Sistemi, Erkoç ve Mahçiçek

ÖNCE Muammer Kirişçi’ye (Nam-ı diğer Kel Muammer ya da Albay Muammer) sordum: - İnsanın huyu değişebilir mi?

Dedi ki Albay: -Huy, canın altındadır. Can çıkmadan huy çıkmaz!

Sonra ardından bir psikolog arkadaşıma sordum aynı soruyu, şu cevabı aldım: - İnsanlar gençlik yıllarında yeni düşüncelere ve yeni şeyler denemeye yatkındırlar, ellerinden gelen her şeyi yapmaya isteklidirler. Yaşlandıkça heyecanları ve davranışları esnekliğini kaybeder, belirli alışkanlıklar yerleşir. Buna rağmen kişilik hala değişebilirliğini korur.

Kulakları çınlasın, Allah selamet versin. Örneğin geçmiş dönemde Kahramanmaraş’ın 12 yıllık Belediye Başkanlığının 11 yılı insanları dinleme konusunda özrü olan Mustafa Poyraz, son bir yılında insanları dinlemeye başlamış, biriyle tokalaşırken gözüne bakmayı öğrenmişti.

Demek ki bilimsel açıdan baktığımızda, insan değişim gösterebiliyor.

İnsanın huyunu, yapısını, olumlu anlamda karakterini değiştirmesi kötü bir şey değil zira mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da ilk yola çıktığında “değiştim” diyerek her kesimin sempatisini toplamış ve büyük bir oy çoğunluğuyla iktidara gelmişti.

Kaldı ki siyasette bir kuraldır: Sorumluluk yokken daha kafana göre olabilirsin ama sorumluluk aldığında, iktidar olduğunda daha elastiki ve daha her kesimi kucaklayıcı olup yapını değiştirmek zorundasındır.

Sözü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a getirmek istiyorum.

Değiş Başkanım, tıpkı Mevlana’nın sözünde olduğu gibi; “Dün, dünde kaldı…” diye düşün, dün yaşadıkların dünde kalsın, her kesime eşit ol, birinin yanında olup, diğerinin karşısında olma, gölgenle savaşma!

Zira Hasan Hoca’nın oğluna da bu yakışır.

Selametle kal Fatih Başkanım…

BU BAŞKAN BİR İLETİŞİM DEHASI

BELEDİYE Başkanlığı konusundan girdik, oradan devam edelim. Kahramanmaraş’ın merkez Onikişubat ilçesi, nüfus oranını baz alırsak, Türkiye’nin bir çok ilinden daha fazla nüfusa ve seçmenine sahip bir metropol ilçedir.

İlçenin ilk Belediye Başkanı DPT menşeili Hanefi Mahçiçek, geçmiş dönemde Kahramanmaraş’ın hem Belediye Başkanlığını hem de milletvekilliğini yapmış, tecrübeli bir siyaset ve devlet adamı.

Hizmet alanına bakıldığında, zengin ve fakirin, köylü ve kentlinin yani farklı kültürlerden insanların yaşadığı bir ilçe Onikişubat.

Düğünde gelinle damadın yanında, cenazede tabut başında, Kadınlar Günü’nde gül dağıtan, Çevre Günü’nde hayvanseverlerle yürüyüş yapan, engelliyle engelli, çocukla çocuk, sporcuyla sporcu olan, Onikişubat’ta yaşayan insanların neredeyse yarısından fazlasının elini sıkmış bu adam bir “iletişim dehası” değil de nedir?

Yönettiği ilçede daha bir yıllık bir mazisi olmasına rağmen Mahçiçek’in, belediyecilik hizmetlerini tasarlarken büyük düşünmesi, ‘bandwagon’ denilen propaganda taktiğinin inceliklerini kullanması onu başarıya götürüyor. Ama bir özelliği var ki bence en önemlisi, iki yönlü iletişimde de başarılı. Dinlemeyi seviyor, ilişki kurduğu vatandaşa kulak veriyor, vatandaşta samimi bir liderle karşı karşıya olduğu inancını yaratıyor.

Başkan Mahçiçek nereye koşuyor bilmiyorum ama yönettiği ilçesi modern bir kent olma yolunda emin adımla ilerliyor.

Bence Başkan Mahçiçek, “Davranış bilimleri”ni iyi uyguluyor.