Bu kavga hasarsız biter mi?

Sevgili okurlar bugün yine eğitim sistemimize yönelik konular üzerinde durmak istedim. Eğitimde “4+4+4” diye formüle edilen “kesintili - kesintisiz” cebesindeki çatışma taraflar arasında  bir süreliğine yerini geçici olarak ateşkes’e  bırakmış durumda.

AK Parti’nin ve hükümetin planı, Milli Eğitim Komisyonu’ndan kavgalı gürültülü ve tartışmalı biçimde geçen teklifi 27 Mart’ta Meclis Genel kurulu gündemine indirmek.

Mevcut siyasi atmosfer içerisinde haftaya Salı günü bu yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu’na gelmesi demek, kavganın da kaldığı yerden yeniden başlaması anlamı taşımaktadır.

Bu konudaki iktidar muhalefet kavgasını yatıştırmak, kısmi bir uzlaşma ortamı yaratabilmek için epey kulis faaliyeti yürütüldü, ancak bu girişimlerden sonuç çıkmadı.

Çünkü iktidar da muhalefet de hem “uzlaşma olursa iyi olur” diyor ama öte yandan da pozisyonlarını değiştirmek istemiyor. Her iki taraf da uzlaşmayı kendi çizdiği çerçevenin içinde arıyor.

Şu an itibariyle uzlaşma ihtimalinin olmadığını gören taraflar Genel Kurul görüşmeleri için taktik arayışında. CHP görüşmeleri ne kadar, nereye kadar nasıl engelleyebileceğini hesabını yaparken iktidar kanadı da CHP’nin girişimlerini boşa çıkarmanın, etkisizleştirebilmenin taktik hamlelerini belirliyor.

Eğitim yasası üzerindeki iktidar muhalefet çatışmasının boyutlarının büyümesinin en fazla rahatsız ettiği isim Meclis Başkanı Cemil Çiçek.

Çiçek’in rahatsızlığı, söz konusu düzenleme üzerinden koparılan fırtınadan kaynaklanmıyor. Yaşanan kavgalardan Meclis Başkanı olarak kuşkusuz rahatsızlık, üzüntü duyuyor ama asıl kaygısı yeni anayasa...

Bu gerilimin yeni anayasa ile ilgili uzlaşma zeminini dinamitleyebileceğinden korkuyor.

O yüzden başından beri gerek iktidar, gerekse de muhalefet partilerinin yetkililerine “ortamı daha fazla germeme ve itidal” çağrısı yapıyor Çiçek. Ama bu çabaları en azından şimdiye kadar sonuçsuz...

Bu arada önceki hafta sonunda Eğitim Komisyonu’nda yaşanan kavganın ardından taraflarla çok sayıda görüşme yaptı Çiçek.

Bu arada ilginç bazı gelişmeler de yaşandı. Yasa teklifinin, kavgalı Komisyon görüşmelerinin “yok hükmünde” sayılarak geri gönderilmesini isteyen CHP ve MHP’den bir yandan da Meclis Başkanı’nın devreye girerek AKP ile muhalefeti uzlaştırması talebi geldi.

Geçen hafta içinde Meclis Başkanı ile görüşen bazı CHP milletvekilleri Çiçek’e şu öneriyi götürdüler:

“Teklif bu şekliyle Genel Kurul’a gelirse ortam daha çok gerilir. Büyük olaylar çıkabilir. Onun için en azından 6. maddeden sonraki komisyon görüşmelerinin yenilenmesi için bir orta yol, uzlaşma bulunmalı. Dört partinin grup yöneticileri bir araya gelip, ortak bir görüşme takvimi belirleyebilirler. Komisyon görüşmeleri yenilenirse tansiyon düşer...”

Ancak Başbakan Erdoğan’ın kararlı tutumunu gören Cemil Çiçek, bu konuda doğrudan devreye girmedi. Uzlaşma arayan CHP’lilere, “Siz önce iki parti arasında bir uzlaşma zemini bulmaya çalışın. Gerekli olursa ben de devreye girerim” demekle yetindi.

Sonuçta geçen bir haftalık sürede uzlaşma yönünde en ufak bir ilerleme sağlanamadı.

Muhtemelen bu hafta da en azından Genel Kurul görüşmelerinin kavgasız geçmesine dönük bazı arayışlar olacak. Ama bu çabaların da sonuç verme ihtimali yok denecek kadar düşük. CHP ve MHP’li Başkanvekillerinin nöbet sürelerinin bitmesini bekleyen iktidar, haftaya AKP’li Sadık Yakut’un başkanlık edeceği Genel Kurul görüşmelerinde 4+4+4 yasasını her ne pahasına olursa olsun Meclis’ten geçirmeye kararlı.