Günümüzde en avantajlı ve tercih edilen yöntemlerden biri ise damla sulama sistemidir. Bu sistem pek çok avantajı ve kolay kullanım yönü ile tercih ediliyor. Özellikle yetiştirilen bitkilerin meyve ve sebzelerin daha sağlıklı büyümesi adına tercih edilen bir seçenektir.
Suyun düşük bir basınçla, boru ve damlatıcılar aracılığı ile bitki köklerine iletilmesini sağlar. Su doğrudan bitkilerin köklerine iletilir. Ayrıca damla sulama sistemi hem küçük hem de büyük arazilerde tercih edilebilir. Engebeli ve düz alan fark etmeksizin her alanda tercih etmeye uygundur.
Damla Sulama Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Damla Sulama yöntemi pek çok avantajı daha beraberinde sağlıyor. Özellikle su israfının önüne geçmek amacıyla bu yöntem tercih edilebilir. Çünkü suyun kontrolü kullanımı söz konusudur. Ayrıca bu sistem sayesinde gübre kullanımı da daha verimli şekilde gerçekleşir.
Gübreler doğrudan bitki köklerine ulaştırılır. Bu şekilde bitki köklerinde çürüme gibi durumlar yaşanmadan daha sağlıklı bir büyüme gerçekleşir. Aynı zamanda bu sistemle beraber yabancı ot kontrolü de sağlanır. Yabani otların büyümesi ve çoğalması engellenir.
Bir yandan insan gücüne duyulan ihtiyaç azaldığı için fiziksel anlamda yorucu olmayan bir yöntemdir. Bu sebepten dolayı pek çok tarım arazisi sahibi olan kişiler ve çiftçiler Damla sulamayı tercih ediyor.
Damla Sulama Yönteminde Verimlilik
Damla Sulama yöntemi bitkilerin köklerine zarar vermeyecek, minimal düzeyde yapıldığı için verimlilik oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda gübreleme yapma imkanı da sağladığı için bitkilerin her oranı dozunda almasını sağlar.
Tüm meyve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilebilecek bir seçenektir. Ayrıca bitkiler daha sağlıklı sonuçlar verir. Bir yandan pratik bir yöntem olması ile zamandan tasarruf imkanısağlar. Yabani otlara engel olduğu için de bitkiler daha hızlı uzar. Bu yöntem sayesinde hem kısa sürede hem de en etken sonucu almak mümkün oluyor.
Damla Sulama Sistemi Kurulumu Zor mu?
Damla Sulama sistemlerinin kuruluşu genellikle pratik şekilde gerçekleşebilir. Fakat arazinin büyüklüğüne ve engebesine göre değişiklik gösterebilir. Genelde daha büyük ve eğimli arazilerde Damla Sulama sisteminin kurulması biraz daha zaman alabilir.
Fakat daha küçük ve düz arazilerde hızlı şekilde kullanıma hazır hale getirilir. Ana bir boru hattı, filtre sistemleri ve kontrol vanaları ile yapılan bir uygulamadır. Borular içerisinde damlatıcılar mevcuttur. Borularla kurulan bu yöntem neticesinde Topraklar daha verimli hale geliyor.
Ayrıca sistemi kurduktan sonra düzenli şekilde sulama ve gübreleme yapmak mümkün oluyor. Kısa sürede etken bir sonuç alabilir. Çiftlik ve araziler bu şekilde daha iyi sonuçlar sunuyor. Damla sulama, dayanıklı borularla yapıldığı için sulama kolaylıkla gerçekleştirilir. Sızdırma ya da bitkilere zarar verme gibi bir durum söz konusu olmaz.