Devlet Bey Sıkıntılı!

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Lideri Devlet Bahçeli’yle, siyasi ve fikir tercihlerimizde bazı farklılıklarımız olsada, her şeyden önce hemşerimdir. O bir siyasetçi, ben ise gazeteciyim. Uzun boylu anlatmama gerek yok. Bir iki noktayı vurgulayayım:

MHP lideri Bahçeli, Türkiye’de bir “Beka sorunu” olduğuna sürekli vurgu yapmaktadır.Ancak, AK Parti İktidarı tarafından daha önceleri çözüm için atılan adımlar kapsamında,Habur rezaleti,Diyarbakır’da Barzani’li Şivan Perver’li kutlanan nevruz pisliği,Oslo ve Dolmabahçe görüşmeleri onun dünyasında,”beka sorunu” değimliydi? Başkanlık sistemine her defasında “hayır” diyen Bahçeli’ydi,şimdi neden” evet” demeye razı edildi,MHP tabanı bu soruya yanıt arıyor.Milliyetçi seçmen “Sayın Bahçeli meseleleri milliyetçilik penceresinden yorumluyor olsada bu sorunun cevabını mutlaka vermelidir” diyor!

Devlet Bahçeli’yi, Kayseri Cumhuriyet Meydanında dikkatle dinledim. Bahçeli,“Anayasa değişikliğine neden Evet” denilmesi gerektiği konusuna fazla girmedi. Sadece ve beklenmedik sözlerle seçmenin önüne çıktı ve Anayasa değişikliği açıdan dikkat çekici ifadelerler kullandığına şahit olmadık. Açıkçası kendisi de,”18 maddelik anayasa değişikliğine açık ve net olarak değinmedi.Bu milletin neden “evet” demesi gerektiğine net olarak bir açıklık getirmedi. Sadece MHP teşkilatları olarak bir fikir tutarlığı içinde bulunduklarını, milliyetçi hareketin geçmiş geleneklerine ve çizgisine bağlı olduklarını, değişmediklerini”,konuşmasında özellikle vurguladı.

MHP tabanı yok!

Bazı farklılığımıza rağmen, Devlet Bahçeli’nin takdir ettiğim( ve kamuoyu tarafında da büyük oranda fark edilen)özelliklerini paylaşmak istiyorum: MHP lideri olarak, ülkücü hareketi, hep sokağın şiddetin içinden büyük ölçüde çekmeyi başarmıştır. Kritik iç gerilimlerin ve çatışmaların yaşandığı dönemlerde, ateşe benzin dökmedi. İç savaşa yol açabilecek anlarda, sağduyu çağrılarıyla, sorumlu bir tutum almıştır.”Dayandığı siyasi güçleri, kontrol etmek ve yönlendirmek” bağlamında, başarılı olduğu da, inkâr edilemez, taktire şayandır. Ancak 16 Nisan’da yapılacak olan 18 maddelik anayasa değişikliğine giden süreçte MHP tabanında büyük oranda farklılıklar ortaya çıktı. Milliyetçi Hareket Partililerin büyük bölümü, Genel Başkanları Bahçeli ile aynı noktada düşünmediklerini ortaya koydu. Genel Merkezin “Evet” demsine rağmen tabanda çoğunluğun “Hayır” demesi ortaya çıktı,muhalifler hariç tabiî ki…!

Bütün bunlara sebep olan can alıcı konuda şudur; Öteden beri başkanlık sistemine “hayır” diyen MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin“ani dönüşü” parti tabanının “tavır almasına neden olmuştur. Bu sebepledir ki Milliyetçiler,”yanlışlık Bağdat’tan döner” ilkesiyle hareket etmektedir ve Genel Başkanları Bahçeli’ye rağmen 16 Nisan’da bu anayasa değişikliğine “hayır” diyeceklerini ifade etmektedirler.

Boş meydanlar!

Hayırcıların ihtiraz etikleri tek adamlık anaya değişikliğine,”evet” diyen MHP Genel Başkanı Bahçeli,meydanlarda kötü sürprizle karşılaşıyor.16 Nisan’da anayasa değişikliğini oylamak için sandık

başına gidecek olan seçmen,Bahçeli’nin meydan konuşmasına fazla bir ilgi göstermedi.İl ve İlçe teşkilatlarının bütün çabalarına rağmen alana gelmeyen seçmenin “evet, yada hayır” konusunda ne düşündüğü merak konusu.Bu açıdan baktığımızda özellikle “evet” için Kayseri’ye gelen MHP lideri Devlet Bahçeli,Kayseri’de gibi sağ seçmenin ağırlıklı olduğu bu il’den umduğunu bulamadı.Bu nedenle Devlet bey’in sıkıntılı olduğu gözlerden kaçmadı…