Dolar Neden Yükseliyor !

  Yurt dışı borçlanma !

      540 Kalem Ürün Türkiye de varken dışardan alıyoruz, cari açık oluşuyor..

      Akaryakıt- Gaz- Elektrik dışardan alıyoruz..

      Daha doğrusu : ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz..

      Türkiye de en iyisi ve kalitelisi varken: Seramiklerim Fransız malı diyerek lüks ve ithal hastalığı bizde başladı..

      Sanki Türkiye yıkalacakmış gibi hemen dolar veya dövize yükleniyoruz..

       En son dünyaya ticaret savaşı açan ABD başkanı ve onun bakanlarının Türkiye yaptırım uygulama kararı sonrası dolara saldırdığımız gibi..

       Sen ne diyorsun anlamadık diyorsanız bir örnek vereyim: Kahramanmaraş’ta günlük 400 bin ekmek üretiliyor ve halkımız yüzde 95 tüketiyor..

       Bu ekmeği almak için Kahramanmaraş’a 400 bin ekmeklik daha müşteri gelirse fırınlarda ekmek yetişmeyeceği için kapasite bu , kendiliğinden arz ve talep sebebi ile zam gelir, bir lira iken iki lira olur..

       Seçimler öncesi : Patates ve Soğan bulunmaması sebebi ile fiyatların 5 kuruştan 7 TL çıktığı gibi bilmem andanız mı ?

       Doların ani yükselmesinin sebebi : ölüp bitmemizden değil önceki gün  akşam ABD senatosunda F35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimini geciktirecek tasarının kabul edilmesi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yönelik bazı yaptırım kararı alınmasının etkileri bugün kur tarafındaki fiyatlamalara temel teşkil etmekte. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk swapı(CDS) 347 seviyesinin üzerine çıkarken, 10 yıllık tahvil faizlerinde de rekorlar tazelendi ve buna paralel olarak kur tarafında da yeni rekorları gördük. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun sağduyuyu sağlamak için temaslarına devam ettikleri ve yarın Singapur’da ASEAN zirvesinde yüz yüze görüşecekleri yönündeki haberler ise kısmen geri çekilmelere neden oldu.

     Biz de şu var: iş adamı, yurt dışında çocuk okutan, Hac ve Umre veya Yurt dışına tatile gidecek olanlar , böyle söylemler çıkmaya başlayınca dövize yüklenerek elindeki TL dövize çeviriyorlar.. Bu da ani çıkış ve sonrası inişlere sebep oluyor..

     Kabahat hükümette mi ?

     Evet bana göre hükümette : Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisi açıkladı, Türkiye de yapılan üretilen tam 540 kalem malı biz yurt dışından ithal ediyoruz.. bu ürünler Türkiye çok kalitelisi ve çok güzeli olduğu halde..

     Örnek: İthal, seramik, lavabo takımları !

     Türkiye dünyaya satıyor, bizdeki sonradan görmeler ise AB malı diyerek ona yapışıyorlar.. Yerli Muzumuz olduğu halde ithal muz yiyoruz, her türlü yerli parfümümüz olduğu halde, yabancı hayranlığımız var böyle gereksiz 540 kalem mal alıyoruz dışardan..

     Buda sürekli Cari Açık vermemize sebep oluyor : hükümet önce bu ürünleri bir yasaklaması gerekir..

     Üç kuruş beş kuruş, Çinden posta ile her türlü mal ülkeye sel gibi giriyor.. düşünün bir saç tokası bile kargo ve posta ile geliyor önce buna bir dur demek gerekiyor..

     Çarşı Pazar geziyoruz: esnaf iş bozuk diyor, oysa Posta ve Kargo şirketleri sürekli evlere çin malı taşıyor, önce buna bir dur demek veya bu mallardan gümrük vergisi almak gerekiyor..

     10 TL saç tokasından ne olacak demeyin Türkiye Nüfusunun yüzde 51 bayan olduğuna göre rakamı siz hesaplayın !.. işte size cari açık..

      Sevgili okurlarım dünya küçük bir köy oldu.. : ABD tarafında bugün ekonomik veriler takip edilirken, işsizlik maaşı başvuruları beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterdi. Ülkede ayrıca, dünkü FED/FOMC kararları sonrası tahvil faizlerinde oluşan fiyatlamalar ve ticaret savaşları konuları da izleniyor. Günün kalanında kur tarafında yine; yurt içi haber akışları kaynaklı fiyatlamaların ön planda olacağını düşünmekteyiz. Bu kapsamda destek-direnç seviyesi vermek yerine gelişmeleri yakından izlemek faydalı olacaktır.

      Bugün haftanın son işlem gününe girdik: Bugün Cuma akşam gün bitimi iş bitecek ,  işlem gününün yavaş yavaş sonlarına yaklaşırken piyasalar gelen siyasi haber akışlarını ve ekonomik verileri takip etmeye devam ettiler.

      Yukarda bazı satır başlıkları vererek ekonomik verileri sunmaya çalıştım.. İlk olarak dün akşam saatlerinde Amerika’dan gelen haber akışları ile birlikte büyük hareketlenmeler yaşayan USD/TRY paritesini inceleyelim. Bilindiği gibi dün akşam saatlerinde piyasalara düşen ‘Amerika Türkiye’ye yaptırım için liste hazırlıyor’ haberleri TL üzerinde büyük baskı oluşturmuş ve USD/TRY paritesinde yukarı yönlü sert hareketlenmelere neden oldu. Gelen haberlere göre Amerika; Türkiye’de tutuklu olarak bulunan Amerikalı rahip Brunson’un serbest bırakılmaması üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım uygulama kararı aldı.

      Yaptırımlara göre Amerika, söz konusu bakanlarla ilgili bütün ilişkilerini askıya aldı ve iki Türk bakanın Amerika başta olmak üzere bazı ülkelere giriş ve çıkışları yasaklanacak, Amerika içerisinde bulunan mal varlıklarına el konulacak ve iki Türk bakanın ortak olduğu herhangi bir firmanın dolar transferi yapabilmesi de Amerika tarafından engellenecek. Gelen bu haber akışları ile birlikte dün saat 20.30 itibari ile 5.01 seviyelerini gören parite yeni güne 4.99 seviyelerinde başlangıç yaptı. Ardından gün içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmelerine devam eden parite 5.09 seviyelerini görerek yeni bir rekora daha imza attı.

     Dün borsa da bunlar yaşandı:

     Bu yeni rekor ardından TL’nin performansına bakalım. Yılbaşından itibaren TL yaklaşık olarak %24 oranında değer kaybı yaşayarak oldukça dikkat çekti. Diğer para birimleri ile karşılaştırdığımızda ise Arjantin’in para birimi olan Peso ardından en çok değer kaybı yaşayan para birimi olarak yerini aldı.

     Tabi Türkiye de bir de para ‘dan para kazanan var, yani döviz yükselince satan, düşünce alan, FED faizleri yükseltince parasını ABD ‘ye transfer eden bir kesim var ki , buda Piyasaları bozmaktadır..

     Yaşanan bu gerilimler ardından piyasaların kafasında çeşitli soru işaretleri oluşmaya başladı. ‘Yeni yaptırımlar olacak mı?’ , ‘ekonomik olarak nasıl bir yaptırım uygulanabilir?’ gibi sorular şuan için ön plana çıkan ve merak edilen sorular olarak başı çekiyor.

     Türkiye bugün bana göre geç kalıyor: Aynı yaptırımları bizimde ABD karşı uygulamamız gerekir ki , bunu yapmazsak geri adım atarsak ABD daha çok üzerimize binecektir..

     Bilindiği gibi ekonomik kanatta TL üzerinde ki en büyük kamburlar arasında enflasyonist baskılar yerini alıyor. Enflasyon oranlarının halen istenilen düzeyde gitmemesi ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin TCMB tarafından yukarı yönlü revize edilmesi baskıların sürmesinde etkili oldu.

     Az açalım: yıl sonunda dolar şu kadar TL olacak demek bu ülkeye yapılan en büyük hainliktir..

     Şimdi gözler yarın yurtiçinden gelecek olan Tüfe verisine çevrilmiş durumda. Hem siyasi olarak hem ekonomik veriler olarak baskı altında olan TL’de yarın gelecek olan veri ile birlikte volatilite artabilir. Sabah 10.00’da gelecek olan veri piyasalar tarafından merakla bekleniyor. An itibari ile 5.02 seviyelerinde fiyatlamalar yaşayan USD/TRY paritesini teknik olarak incelemeden önce doların küresel bazda günlük performansına bakalım. Dün akşam saatlerinde son bulan FOMC toplantısı sonucunda piyasaların beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

    Gün içerisinde Amerika’dan ekonomik olarak cılız bir veri akışı yaşanırken, yarın oldukça önemli veriler piyasaları bekliyor. TSİ 15.30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi volatiliteyi oldukça artırabilir. Bununla beraber gelecek olan ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı verileri takip edilecek diğer önemli veriler olarak dikkat çekiyor. Tüm bunlar ışığında USD/TRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 5.0922 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.0080 – 4.9708 – 4.9370 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebili yorumları yapılmaktadır..

    Son söz: Türkiye her dalgalanma dönemi gibi bunuda atlatır ancak: Havuz sistemi kurularak mail disiplin sağlanması, yurda gümrüklü ve gümrüksüz giren malların kayıt altına alınması , Türkiye de yapılan malların ithalatına izin verilmemesi gerekir..

     Benim maaşım belli, aldığım para ortada bu para ile Antalya da lüks otelde bir gün bile kalamam, 15 gün tatil yapayım dersem , çevremdeki dostları dolandırmam onları çapmam gerekir, ben ne isem Türkiye de o , lüks yaşama hayalımızı bitirmemiz gerekiyor benim ekonomide gördüğüm bu ..

     Tüketen toplum değil, Üretip dünyaya mal satan bir toplum haline gelmemiz gerekiyor..

      Üreten Türkiye Selam olsun

      İyi günler