Gazeteler Kapanıyor !

 Öyle veya böyle : Resmi ilan yıl başı gibi bitecek görülüyor, sonra gazetelerimiz bir bir kapanacak gibi duruyor..

      Hükümet : belediye seçimini atlatalım diye bilir ama bu uzatma olur, Resmi ilan bitiyor ve Resmi ilan ile yaşayan gazetelerde birer ikişer kapanmaya mahkumdur..

      Trafik Kazası 5 ölü 20 yaralı : artık bu gazete için haber değil.. Çünkü internet canlı yayınla bu olayın sıcaklığı içinde hemen verilmekte bir gün sonra çok bayat haber olmaktadır..

      Kan Davası Cinayeti- Alacak Verecek Cinayeti, Sevgili Cinayeti – bu gibi haberlerde artık gazeteler için haber değil, olay anında internet ortamında canlı yayında veriliyor..

      Vali, Belediye Başkanı , Bakan, Cumhurbaşkanın basın toplantısı da artık bir haber özelliği kalmadı.. canlı yayında veriliyor..

      O halde bizim gazeteci meslektaşlarımız kendilerini yenileyerek, özel haber çalışması yaparak gazetelerinde internette olmayan haberleri yayınlamak zorundalar, bunu yapan gazete resmi ilan olmadan hayatta kalır ve başarılı olur..

       Gazete, Dergi, Kitap elinize aldığınız zaman içindeki haberler yazılar hiçbir yerde yayınlanmamış olması gerekir..

       Dün akşam televizyonda izlediğimiz, internette okuduğumuz haberlerle : artık gazetecilik yapılamaz yapanlar bir bir kapanacaktır..

       Haber Türk Gazetesi bildiğiniz gibi kapandı.. 4 Temmuz 2018 günü veda yazısı ile kapandı.. Çalışan meslektaşlarımız işsiz kaldı..

       Hükümet son 10 yıldan beri Resmi ilanları gazete yerine : Her kurum kendi internet sitesinde yayınlasın diyerek alt yapı çalışması yaptı..

       Sonra il ve ilçelerde çıkan günlük ilan alan gazeteleri birliştirdi..

       Örnek Kahramanmaraş Merkez de 12 günlük gazete vardı.. Her birinde 5 sigortalı personel vardı.. 60 kişi bir anda işsiz kalacaktı, önce 4’e sonra ikiye düşürerek bugün Manşet ve Bugün gazetesi var çalışan zorunlu sigortalı sayısı 5’erden 10 kişi , 50 kişi daha önce işten çıkmıştı..

      Dolayısı ile Resmi ilan kesildiği gün Kahramanmaraş Merkez de 10 sigortalı çalışan arkadaş işsiz kalacaktır..

      Bu zorunlu sigorta dışında fazla personel çalıştıran gazetemiz var ama toplamda 60 kişi değil, ilçelerle birlikte Kahramanmaraş’ta gazete birleşiminde 102 kişi işten çıkmıştı..

      Resmi ilan bitiyor ve gazeteler kapanacak..

      Bugün Türkiye de Vatan ve Milliyet Gazetesi kapanması gündemde..Gazete ve dergi sayıları her geçen gün düşüş gösterirken, 2016 yılına oranla yüzde 2,3 azalarak 6 bin 124’e düştüğü saptandı. Gazetelerinyüzde 88,3’ü siyasi/haber/güncel, yüzde 2’si sektörel/mesleki, yüzde 1,9’u ise yerel yönetim içerikli yayınlar yaptı.

      Buradan : meslektaşlarıma sesleniyorum, Resmi ilan olmadan ayakda kalacaksak, haber anlayışımızı değiştirerek abone sistemine ağırlık vermemiz gerekiyor..

      Halkımızda : gazetesine sahip çıkması gerekiyor..

      Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, yazılı medya istatistiklerine yönelik yapılan araştırmayı inceledi. PRNet’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, gazete ve dergi sayısının her geçen gün azaldığı görüldü.2015 yılında 6 bin 802 olan gazete ve dergi sayısının 2016 yılında 6 bin 265’e 2017 yılında ise 6 bin 124’e düştüğü gözlendi. Geçen yıl yayımlanan yayınların ise yüzde 59,6’sını dergilerin oluşturduğu saptandı.

     2018 yılı ise yaprak dökümü olacak : Gazete ve Dergiler bir bir kapanıyor..

    Elde edilen veriler neticesinde gazete ve dergi sayılarının her geçen gün azaldığı görülürken, buna paralel olarak gazete ve dergi tirajlarının da düştüğü görüldü. 2016 yılına oranla 2017 yılında düşen tiraj oranı ise 2,6 olarak belirlendi. Bunun yanı sıra, 2017 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 661 milyon 102 bin 580 olurken, bunun yüzde 93,9’unu gazetelerin oluşturduğu kaydedildi. Geçen yıl yayımlanan gazetelerin de yüzde 90,8’inin yerel yayın yaptığı anlaşılırken, sadece yüzde 7,1’inin ulusal boyutta olması dikkat çekti. Dergilerin ise yüzde 33,7’si yerel iken, yüzde 61,2’sinin ulusal boyutta olduğu belirlendi. Gazete ve dergilerin yayımlanma aralıkları incelendiğinde de; gazetelerin yüzde 30,4’ünün haftalık, yüzde 26’sının haftada 2 ila 6 gün arası, yüzde 15,7’sinin ise  aylık olarak yayımlandığı görüldü. Dergiler de ise bu dağılım; yüzde 24,8 aylık, yüzde 22,1 üç aylık, yüzde 16,2 de altı aylık şeklinde gerçekleşti. Raporda, Basın İlan Kurumu’nun verilerine de yer verilirken, gazetelerin birleşmesinden dolayı ellerine daha çok para geçtiğine vurgu yapıldı.

     Halkın gazete okumaması, maliyetlerin artması üzerine : Türkiye genelinde yayın yapan gazeteler kapanırken, mahalli gazetelerde Resmi ilanın bitmesi ile kapılarına kilit vuracaklar gibi duruyor..

     Ben şuna inanıyorum: İnternette olmayan, televizyonların haber yapıp yayınlamadığı haberleri yapanlar , özel habere önem veren gazeteler : öyle sanıyorum ki , ayak da kalacak, diğerleri kapanacaktır..

     Yıl başında mı ? olur, Mart 2019 Belediye seçimlerinden sonramı ? olur ! orasını bilemiyorum ama Resmi ilan bitecek, bu sebeple gazeteci meslektaşlarımız kendini yenileyerek özel habere ağırlık vermeleri gerekir..

     Bir defa Manşet haberleri hiçbir internet sitesinde ve televizyonda olmamalı, özel haber çıkmaları gerekir.. Bunu yapan yaşayacak diğerleri ise kapanacaktır..

     İyi günler