Güncel

Hijyen Belgesi

Hijyen belgesi, Sağlık Bakanlığı’nın belli sektörlerde zorunlu tuttuğu ve toplum sağlığının korunmasını hedefleyen resmi belgedir.

Bu belge, çalışanların hijyen standartları ve temizlik kurallarını bildiğini ve işlerini de bunlara göre yaptığını gösterir. Zorunluluk getirilen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, çalışanlarının bu belgeyi almasını sağlaması gerekir. Aksi durumda idari yaptırımlar ve para cezaları gündeme gelir.

Hijyen Belgesi Nedir?

Hijyen belgesi; zorunlu tutulan iş kollarında yer alan çalışanların, hijyen kurallarına göre faaliyetlerini sürdürdüğünü gösteren belgedir. Bu belge, Sağlık Bakanlığı tarafından belirli sektörler için zorunlu tutulmuştur. Kişiler, aldıkları hijyen belgesi eğitimi ile toplum sağlığı açısından risk oluşturacak davranışlardan kaçınır ve faaliyetlerini, hijyen standartlarına uygun olacak şekilde sürdürür.

Bu belge, başta gıda imalatı ve dağıtımı olmak üzere temizlik, kişisel bakım, güzellik ve konaklama sektörleri için zorunlu tutulmuştur. Zorunluluğun olduğu bazı işletme türleri; marketler, restoranlar, fırınlar, kasaplar ve kuaförler şeklindedir.

·         Hijyen Belgesinin Yasal Dayanakları

Bu belge, belli sektörler için zorunludur. Zorunluluğun temelini ise 2013 yılında çıkarılan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği oluşturur. Söz konusu yönetmelik, 1930’lu yıllarda yürürlüğe giren ve daha sonra birkaç defa değiştirilen Hıfzıssıhha Kanunu’nu temel alır.

Yasal zorunluluk olduğu için buna uymayan işletmelere idari cezalar kesilir. Bu cezalar genellikle para cezası şeklinde olup, birkaç defa tekrar edildiğinde farklı yaptırımlara dönüşebilir. Ayrıca buradaki temel sorumluluk çalışanlarda değil, işverenlerdedir. İşverenler, ya hijyen belgesi olan kişileri istihdam etmelidir ya da istihdam etmeden önce çalışanların bu belgeyi almasını sağlamalıdır. 

·         Hijyen Belgesi Neden Önemlidir?

Hijyen belgesinin temel hedefi, toplum sağlığının korunmasıdır. Zira belli sektörlerde görev yapan kişilerin hijyen kurallarına uymamaları, ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin; ekmek yapılan bir fırında söz konusu kuralların dikkate alınmaması, kısa sürede binlerce insanın etkilenmesine ve toplum sağlığının risk altına girmesine neden olur. Bunun yanında bulaşıcı hastalık ve salgınların engellenmesi noktasında da söz konusu süreçler büyük bir öneme sahiptir.

Bu sürecin temelinde, Sağlık Bakanlığı vardır. Ancak Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Orman Bakanlığı’nın sürece dahil olduğu bilinmelidir. Söz konusu bakanlıklar, toplum sağlığının korunması ve salgınların engellenmesi için gerekli hassasiyeti göstermektedir.

Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Hijyen belgesi, yasal zorunluluğun yerine getirilmesi için alınan resmi bir belge olduğundan, sürecin yasal mevzuata uygun şekilde ilerlemesi son derece önemlidir. Söz konusu süreçte izlenmesi gereken aşamaların ilki, başvurudur. Başvuru, hijyen belgesi eğitimi verme konusunda yetkilendirilmiş kurumlara yapılır. MEB onaylı bu kurumların verdikleri belgeler, resmi açıdan geçerlidir.

Söz konusu kurumlar, belli dönemlerde kurslar açar ve kursiyerlerin bu belgeyi almasını sağlar. Hijyen belgesi almak isteyenlerin ilk olarak bu süreci tamamlaması gerekir. Başvurunun ardından eğitimler başlar. Bu süreçte adaylar, 8 saat eğitim alır ve gerekli konuları detaylı olarak öğrenir. Son aşamada ise sınav yapılır. Sınav, eğitimlerde verilen bilgilerin hangi düzeyde öğrenildiğini ölçmek için yapılır. Sınavı da başarı ile geçen adaylar, hijyen belgesini alarak yasal zorunluluğu yerine getirir.

Buradaki en önemli hususlardan biri, verilen eğitimlerin içeriğidir. Eğitimlerin içeriği, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hazırlanmıştır. Eğitim içeriğindeki temel konular; gıda güvenliği, hijyen standartları, dezenfeksiyon yöntemleri, etkili temizlik teknikleri ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi şeklindedir. Hijyen ve temizlikle ilgili olan farklı konular da eğitim içeriğinde yer alır.

Hijyen Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Hijyen belgesi başvurusu yaparken sunulması gereken bazı evraklar vardır. Bu evraklar, aşağıdaki gibi sıralanabilir:

·         Başvuru dilekçesi

·         Kimlik fotokopisi

·         Eğitim ücretinin ödendiğini gösteren banka dekontu

·         Diploma

Diploma, e-devlet üzerinden hızlı şekilde sunulur. Başvuru dilekçesi ise kurum tarafından verilir ve adaylar doldurur. Burada iletişim bilgileri ile kişisel bilgiler yer alır. Doğru ve eksiksiz şekilde doldurmak önemlidir.

Burada yer alan belgelerin hazırlanması son derece kolay ve hızlıdır. Dolayısıyla başvuru için kimlikle birlikte ilgili kuruma gitmek dahi yeterlidir.

Hijyen Belgesi Nereden Alınır?

Hijyen belgesinin alınabilmesi için farklı seçenekler vardır. Bu seçeneklerin bir kısmı resmi onaylı belgeler alınmasını sağlar. Diğer kısmı ise çoğunlukla bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için ilgili eğitimleri verir. Eğitim kurumu seçiminde resmi onaylılara yönelmek gerekir. İşte, bu noktadaki bazı seçenekler şu şekildedir:

1 - MEB Onaylı Kurslar

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığı onay ile eğitim veren kurumlar, bu noktadaki ilk seçenek olarak dikkat çeker. Söz konusu kurslar, hijyen eğitimi konusunda deneyimli, uzman ve profesyonel eğitmenlere sahiptir. Ayrıca eğitimler, bakanlığın belirlemiş olduğu hijyen standartlarına uygun şekilde verilir. Burada temel hedef, kursiyerlerin bilinçlenmesi ve ilgili konularda bilgi sahibi olmasıdır.

MEB onaylı kurumların açtıkları kurslar, adayların resmi onaylı belge almasına imkan verir. Böylece yasal zorunluluk yerine getirilmiş olur.

2 - Özel Kuruluşlar

Bir diğer seçenek ise özel kuruluşlardır. Üniversitelerin açmış olduğu sürekli eğitim merkezleri (SEM) de bu kapsamda değerlendirilir. Özel kuruluşlar, hijyen ve sağlık konusunda deneyimi profesyonellerle eğitimler verirler. Ayrıca bazıları, işletmelerin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde bu süreçleri özelleştirir. Böylece işletme ihtiyaçlarının çok daha etkili şekilde karşılanması sağlanır.

Özel kuruluşlar, Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu standartlara göre eğitim süreçlerini yürütür. Ancak bu kurumlar arasından eğitim için tercih yaparken resmi onaylı olmasına ekstra dikkat etmek gerekir.

3 - Kurumumuz

Kurumumuz, hijyen belgesi konusunda profesyonel çözümler sunacak eğitmen kadrosuna ve teknik altyapıya sahiptir. Bireysel yapılan başvurular veya işletme çalışanlarının toplu olarak alacakları eğitimlere dair gerçekleştirilen başvurular, kurumumuz tarafından kabul edilir. Bakanlığın belirlediği standartlara göre verilen eğitimler, işletmelerin ihtiyaçlarına bağlı olarak özelleştirilir.

Özelleştirme, mobil hizmetlerin verilmesi şeklindedir. İşletmeler, gerekli alanı sağladıklarında eğitimlerini işletme içerisinde alabilir. Böylece iş süreçlerindeki aksama minimize edilir ve süreç, işletmeler tarafından çok daha rahat bir şekilde yönetilir.

E-Devlet Üzerinden Hijyen Belgesi Alma

E-devlet hijyen belgesi, belgesini kaybedenler için en ideal seçenektir. Daha önce resmi onaylı belge alan kişiler, e-devlet üzerinden resmi geçerliliği bu belgeyi indirip kullanabilir. E-devletten hijyen belgesi almak için gereken adımlar ise aşağıdaki gibidir:

·         İlk olarak e-devlet şifresi temin edilir ve söz konusu şifre ile sisteme giriş yapılır.

·         Sisteme giriş yapıldıktan sonra ise arama bölümüne Yaygın Eğitim Sertifikası yazılır.

·         İlk açılan seçeneğe tıklanır ve sayfaya girilir.

·         Buradaki listeden hijyen belgesi bulunduktan sonra hemen yanında yer alan Barkodlu Belge butonuna basılır.

·         Söz konusu işlem, resmi onaylı bir PDF belgesinin indirilmesini sağlar. Bu belge, istenilen alanlarda kullanılabilir.

Buradaki aşamaları çok daha kısa yoldan yapmak isteyenler, ilk olarak e-devlete giriş yapmalı, ardından ise https://www.turkiye.gov.tr/meb-sertifika-bilgileri-sorgulama adresine geçmelidir. Bu adresteki hijyen belgesi, barkodlu olarak indirilebilir.

Tekrardan ifade etmek gerekirse e-devlet üzerinden alınan belge, sadece mevcut belgenin dosyayı şeklindedir. Yani daha önce resmi onaylı belge almayan kullanıcılar, söz konusu işlemi yapamazlar.

E-Devlet Hijyen Belgesi Sorgulama

Alınan hijyen belgesinin resmi açıdan geçerli olup olmadığını anlamak için e-devlet üzerinden sorgulama yapılması gerekir. Zira sadece resmi açıdan onaylı sertifika ve belgeler e-devlet üzerinde gözükür. Eğer yapılan sorgulamada bu belge görünmüyorsa resmi olarak geçerli değildir. E-devlet hijyen belgesi sorgulama için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

·         İlk olarak bu işlem e-devlet üzerinden yapılacağı için gerekli şifreye ya da diğer giriş yöntemlerine sahip olunması gerekir.

·         Siteye giriş yaptıktan sonra ise arama bölümüne gelinir ve buradaki ilgili bölüme Yaygın Eğitim Sertifikası Sorgulama yazılır. Ardından ise ilk açılan sayfaya giriş yapılır.

·         Açılan sayfadaki liste incelenir ve burada hijyen belgesi olup olmadığı kontrol edilir. Eğer listede hijyen belgesi var ise alınan belge resmi açıdan onaylı ve geçerli demektir. Listede belge gözükmüyorsa eğitim alınan yerle iletişime geçerek durum aktarılmalıdır.

Burada bilinmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. Öncelikle alınan belgeler anlık olarak e-devlete düşmez ve çoğunlukla 24 saat içerisinde burada gözükmeye başlar. Dolayısıyla sınavı kazandıktan hemen sonra e-devlete bakılması, anlam ifade etmeyebilir. Ayrıca listede gözükmemesi durumunda eğitim alınan kurumdaki yetkililerle görüşerek durum bildirilmelidir. Bazen resmi evraklarda karışıklık veya hata olabilmektedir.

Hijyen Belgesi Eğitimi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hijyen belgesi eğitimi, katılımcıların iş yerlerinde hijyen kurallarına uygun şekilde çalışması için verilen ve resmi açıdan geçerli olan belgedir. Eğitim içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır ve resmi açıdan geçerli bir belge alınabilmesi için mutlak surette bu müfredata uygun eğitim veren kurumlar tercih edilmelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu noktada belirlemiş olduğu müfredatta yer alan bazı konular aşağıdaki gibidir:

·         Koruyucu giysi kullanımı

·         Dezenfeksiyon teknikleri

·         Bulaşıcı hastalıklardan korunma

·         Gıda güvenliği

·         Etkili temizlik teknikleri

·         Kişisel temizlik kuralları

Buradaki konular, toplum sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Kursiyerler, ilgili konular sayesinde iş yerinde uygulayacakları ve dikkat edecekleri kurallar hakkında bilgi sahibi olmaktadır.

Hijyen belgesi eğitimi, 8 saattir. Bu süre standarttır ve farklı hususlara göre değişkenlik göstermez. Ancak işletmelerin eğitim veren kurumlardan özel istekleri olmaları durumunda eğitim süresi nadiren uzar.

Eğitim sürecinde kullanılan farklı öğretim yöntem ve teknikleri vardır. Buradaki temel hedef ise kursiyerlerin etkili öğrenme süreçleri geçirmesidir. Bunun için videolu sunumlar, uygulamalı eğitimler, sınıf içi dersler ve grup çalışmaları gibi yöntemler uygulanır. Yani kurslarda sadece düz ve tek bir öğretim yönteminin izlenmesi gibi bir durum yoktur.

Hijyen Belgesi Sertifikasyon Süreci

Hijyen belgesi eğitimi sonrasında kursiyerlerin sahip olduğu bilgilerin ölçülmesi için sınav yapılır. Sertifika için adayların bu sınavda başarılı olması gerekir. Sınavda başarılı olmayan adaylara hijyen belgesi verilmez.

Sınav sonuçları kısa sürede açıklanır ve adayların kazanıp kazanmadığı belli olur. Kazanan adaylara hijyen belgeleri verilir. Ayrıca bu belgeler, resmi olarak da sisteme işlenir. Böylece başarılı olan kursiyerler, e-devlet üzerinden sertifikalarını görürler. Sertifikaların e-devlette gözükmesi için 24 saat veya daha fazla zaman ihtiyaç olabilir.

Hijyen Belgesi Zorunluluğu

Sağlık Bakanlığı, hijyen belgesinin sadece belli sektörlerde zorunlu olmasını istemiştir. Bu sektörler, toplum sağlığı ve bulaşıcı hastalıklar bakımından kritik öneme sahiptir. Söz konusu sektörlere ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

1 - Gıda Sektörü

Gıda sektörü, hijyen ve temizlik standartlarına uyulması gereken en önemli alanlardan biridir. Zira buradaki hata ve ihmaller, kısa sürede binlerce insanın sağlık problemi yaşamasına neden olabilir. Bundan dolayı gıda üretimi, dağıtımı ve satışı yapan işletmelerde söz konusu belge zorunludur. Buralarda çalışanların ilgili belgeyi almaması durumunda idari para cezaları uygulanacaktır.

Gıda sektöründe öne çıkan işletmeler; kasaplar, fırınlar, marketler, kasaplar ve pastaneler şeklindedir. Söz konusu işletmelerde çalışanlar, aldıkları eğitim sayesinde hijyen standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olmaktadır.

2 - Konaklama Sektörü

Bir diğer önemli alan ise konaklama sektörüdür. Zira bu sektörde, birçok hizmet aynı anda verilir ve hizmetlerden yararlanan müşteri sayısı çok fazladır. Dolayısıyla sağlık veya hijyen ile ilgili bir problem, kısa sürede çok sayıda müşteriyi olumsuz olarak etkileyebilir.

Bu sektörde konaklama, yeme, içme, gıda ve kişisel bakım gibi çok sayıda hizmet bir aradadır. Söz konusu sektörlerde çalışanların mutlaka hijyen belgesi alması gerekir.

3 - Temizlik Hizmetleri

Otel, okul, pansiyon, hastane ve klinik gibi alanların temizlik ihtiyaçlarına profesyonel çözümler üreten şirketlerde çalışanlar, hijyen standartları konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Dezenfeksiyon teknikleri, temizlik kuralları ve koruyucu elbise kullanımı gibi alanlarda bilgi sahibi olunması, toplum sağlığının güvenliği açısından önemlidir.

4 - Kişisel Bakım Merkezi

Güzellik salonları ve kişisel bakım merkezleri, müşteriler ile çalışanların yakın temasta bulunduğu noktalardır. Kuaförler, masaj salonları, SPA merkezleri, güzellik merkezleri ve kişisel bakım yerleri bunlardan bazılarıdır. İlgili alanlarda kullanılan alet ve ekipmanların steril hale getirilmesinden hizmet sırasında alınması gereken hijyen önlemlerine kadar birçok konu, hijyen belgesi eğitimi kapsamındadır.

Kişisel bakım merkezleri ile güzellik salonlarında hijyen standartlarına uyulması, toplum sağlığını olumlu olarak etkilediği gibi müşteri memnuniyetini de artırır.

5 - Diğer İşletmeler

Hijyen belgesini alması zorunlu tutulan farklı işletmeler de olup, bunlardan bazıları; okul kantinleri, bakım evleri, halk eğitim merkezleri, klinikler, hastaneler ve marketler şeklindedir. Toplum sağlığının korunması için buradaki zorunluluk büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden zorunluluk, mevzuatta yayımlanan bir yönetmelikle getirilmiştir.

Hijyen Belgesi Sınavı ile İlgili Detaylar

Hijyen belgesi sınavı, bu sertifikanın alınması için geçilmesi gereken son aşamadır. Sınava, sadece eğitim sürecine katılan kursiyerler girebilir. Eğitim almayan sınava girmesi mümkün değildir. Sınavda çıkacak konular, eğitim sürecinde işlenen konular ile aynıdır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

·         İş yeri hijyen standartları

·         Kişisel temizlik kuralları

·         Koruyucu giysi kullanımı

·         Dezenfeksiyon teknikleri

·         Bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri

·         Gıda hijyeni

Sınav, adayların bu konulardaki bilgi birikimini ve becerisini ölçer. Bu ölçme için çoktan seçmeli sorular kullanılır. Sınavda sorulan soru sayısı ise 20 ila 30 arasındadır. Adayların başarılı olabilmesi için belirlenen barajdan daha yüksek bir puan alması gerekir.

Sınavı başarı ile geçmek için eğitim sürecine aktif katılım ve önemli konuları not etme gibi yöntemlerin kullanılması gerekir. Ayrıca uygulamalı eğitimlere dahil olmak, yaparak öğrenmeyi sağlar ve bilgileri kalıcı hale getirir.

Yapılan sınavın sonucu çok kısa bir süre içerisinde açıklanır ve kursiyerlerden başarılı olanlara sertifikaları verilir. Başarısız olanlar ise sürece yeniden başlamak zorundadır.

Hijyen Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Hijyen belgesi ücreti, kurumların kendi fiyatlandırma politikalarına bağlı olarak farklılık gösterir. Her alanda olduğu gibi burada da fiyatları etkileyen çok sayıda unsur vardır ve bunların tamamı dikkate alınarak rakamlar belirlenir. Ancak eğitimlerin sadece 8 saat olması ve çoğunlukla 1-2 günde tamamlanması, fiyatların makul seviyede olmasını sağlar.

Hijyen belgesi fiyatları, kurum seçiminde önemli bir etken olarak kabul edilir. Buna karşın adayların önceliği fiyatlara değil, kaliteli eğitime vermesi önemlidir. Bu durum, hem adayların gerekli bilgi ve becerileri tam olarak kazanarak toplum sağlığına katkı vermesini sağlar hem de yapılan sınavın tek seferde geçilmesine katkı verir.

Fiyat konusundaki en avantajlı seçeneklerden biri olan kurumumuz, yüksek kalitedeki eğitimden ise asla ödün vermemektedir. Hijyen belgesi almak için kurs seçimi yapmadan önce mutlaka bizimle iletişime geçin ve şartları öğrenin.

Hijyen Belgesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Hijyen belgesi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1.    Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Bu belgeyi alabilmek için ilk olarak onaylı bir kursa gitmek ve buradaki eğitimi tamamlamak gerekir. Eğitim sürecinin hemen ardından yapılacak sınavda başarılı olanlar, söz konusu sertifikayı alabilmektedir.

2.    Hijyen Sertifikası Ücretli Mi?

Hijyen belgesi alabilmek için adayların eğitim ve sertifika ücretlerini ödemesi gerekir. Bu ücretler makul seviyede olup, adayların bütçelerini zorlamamaktadır.

3.    Hijyen Belgesi Eğitimi Kaç Saattir?

Eğitim süresi 8 saat olarak belirlenmiştir ve bu süre standarttır. Nadiren sürede bazı farklılıklar olabilir.

4.    Halk Eğitim Merkezlerinden Alınan Hijyen Belgesi Resmi Olarak Geçerli Mi?

Halk eğitim merkezlerinden alınan belgeler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylıdır ve adaylara bu şekilde verilir. Söz konusu belgeler, resmi açıdan geçerlidir.

5.    Hijyen Belgesi İçin Diploma Gerekir Mi?

Bu belgeyi alanların okur-yazar olduklarını ispat etmesi gerekir. Bunun için e-devlet üzerinden diploma bilgisinin verilmesi yeterlidir.

6.    Hijyen Belgesi Sınavı Nedir?

Adayların eğitim sürecinde öğrendikleri bilgileri ölçmek için yapılan bir sınavdır. Söz konusu sınav, toplamda 20 ila 30 sorudan meydana gelir. Bu sınavdan başarılı olamayan adaylara ilgili belge verilmemektedir.

7.    Hijyen Belgesi Online Olarak Alınır Mı?

Bu belgeyi almak için eğitimlere katılmak ve ardından yapılan sınavda başarılı olmak gerekir. Bu süreci tamamlamadan e-devletten veya farklı bir siteden hijyen belgesi almak mümkün değildir.

8.    Hijyen Belgesi Yoksa Ne Olur?

Bu belge olmadığında kişiler, Sağlık Bakanlığı tarafından belgenin zorunlu tutulduğu sektörlerde çalışamamaktadır.

9.    Hijyen Belgesi Ücreti Nereye Yatırılır?

Eğitim alınan kurum, ücretin nereye yatırılacağı konusunda bilgi verir.

10. Hijyen Belgesi Sınavında Kaç Soru Var?

Sınavdaki soru sayısı 20 ila 30 arasındadır. Adayların başarılı olmak için belirlenen barajın üzerinde puan alması gerekir.