Manav ve Pazarlarda Satılan Organik Tarım Ürünleri

Kahramanmaraş'ta ister semt pazarlarında olsun isterse manav ve marketlerde olsun, bazı reyonlarda organik, hormonsuz, arılı domates gibi bazı etiketler hepinizin dikkatini çekmiştir. Peki, normal domatesten iki kat daha fazlaya satılan bu ürünler gerçekten de iddia edildiği gibi organik midir? Bunu anlamak için öncelikle organik tarım, bir başka tabirle ekolojik veya biyolojk tarım nedir? Buna bakmak gerekir.

Organik (Ekolojik-Biyolojik) Tarım; kimyasal gübre ve pestisit gibi yapay dış girdileri kullanmaksızın, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi organik ürünlerin yetiştirilmesi aşamasında kimyasal tarım ilaçları ve gübrelerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bununla birlikte organik tarım yapan işletmelerin organik tarım sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla manav ve marketlerde satılan organik tarıma uygun olarak yetiştirilen ürünlerin, organik tarım etiketine sahip olmaları gerekmektedir.

Organik ürünlerde olması gereken etiket şu şekilde olmalıdır.


Bu etiketin bulunmadığı ürünler kesinlikle organik değildir. Lütfen geleneksel üretim şeklinden hiçbir farkı olmayan bu ürünlere iki kat daha fazla para vermeyiniz. Bununla birlikte, yine sık sık karşılaştığımız “hakiki, saf, doğal, köy ürünü” gibi etikete sahip ürünlerinde hiçbir garantisi yoktur.

Arılı Domates Nedir?


Günümüzde özellikle tam otomasyonlu seraların kullanılmasının yaygınlaşmasıyla, sera içerisinde, dış ortamda döllenmeyi sağlayıcı böceklerin ve hava hareketlerinin bulunmayışı, seralarda kış aylarında yapılan üretimlerde döllenmeye yardımcı olan böceklerin aktif olarak çalışmaması ve sera içerisinde yoğun pestisit kullanımı gibi nedenlerle üreticiler partenokarpik (döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşturan) çeşitleri veya büyüme düzenleyicileri kullanmaktadır. Büyüme düzenleyicilerden kasıt hormonlardır. Bu durumda seralarda sebze yetiştiriciliğinde bombus arılarından yararlanılmaktadır. Arılar sebze çiçeklerinin tozlaşmasına yardımcı olmaktadırlar. Arılı sebze yetiştiriciliğinde arılar kullanılarak döllenmeyi artırmak için hormon kullanımı ortadan kalkmaktadır. Ancak, üretimin diğer aşamalarında hormon kullanılmadığının garantisi değildir. Arılı sebze yetiştiriciliği hiçbir şekilde organik tarım yapıldığı anlamına da gelmez.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri kontrollerini sıklaştırarak, organik tarım etiketine sahip olmayan ürünlerin organik tarım ürünü gibi satılmasına müsaade etmeyerek halkımızın aldatılmasına izin vermemelidir.