Ne Olacak Bu AK Parti’nin Hızlı Treni?

GAZİANTEPLİ müteahhit arkadaşım İsmail Gürsoy aradı ve “Ne oldu bu Kahramanmaraş’ın hızlı tren meselesi?” diye sordu. Anadolu’da bir deyim vardır: “Evde kalan kızın kaygısı emmisinin oğluna düşermiş.”

Bu misal, birbirine 65 kilometrelik uzaklıktaki iki kentin insanları da dolayısıyla birbirini takip ediyor, izliyor ve hep bir kıyaslama durumunda kalıyor ve biraz da rekabet eder duruma geliveriyor. Yani “Kahramanmaraş’ı batıya bağlayacak olan hızlı tren”in kaygısı emmisinin oğluna düşmüş.

Bu “Hızlı tren” meselesi, Kahramanmaraş’ın son bir yıldır iktidarın da muhalefetin de ağzına pelesenk olmuş durumda. Muhalefet, “Hızlı treni Kahramanmaraş’tan geçirmeye gücü yetmeyen bir iktidar partisisiniz” diye vuruyor, Ak Parti İl Başkanı Av. Metin Doğan’da refleks gösterip savunmaya geçip, gard alıyor.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde yaptığı mitingin bile neredeyse ana konusu bu olmuş, polemikler bu minval üzerinden ilerlemişti. Kentin güçlü milletvekili Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal başta olmak üzere iktidar vekilleri de konu hakkında açıklamalar yaptılar, ama nafile.

Ortada adeta bir kriz oluştu ama maalesef bu krizi ne sürekli savunmaya geçen iktidar partisi ne de sürekli saldıran muhalefet partileri yönetemediler, kulaktan dolma bilgilerle kamuoyunu bilgilendirme yapmaya çalıştılar.

Ve fakat…

Azıcık araştırma yapan, azıcık dünya standartlarına bakan, bir miktar dünyayı gezen, hatta bırakın ülkemin gelişmiş kentlerine bakanlar gerçekleri görürler!

DÜNYA STANDARTLARI VE MARAŞ

NE ülkemizde ne de gelişmiş batı ülkelerinde hızlı tren istasyonunun ya da lokal havaalanlarının kentlerin içinde kurulması düşünülemez bile. O insanlar bizdekinin tam aksine, yeni kurulacak bir tren garının kent içine girmemesi için kampanyalar yaparlar.

Planlamaya göre Kahramanmaraş’ın da faydalanacağı hızlı tren, kentin yaklaşık 20 kilometre ötesinden, Türkoğlu ilçesi civarından geçecek.

Siz bakmayın Kahramanmaraş havaalanının hemen kentin dibinde olduğuna! Uçakla Bodrum’a giderseniz, havaalanından sonra kent merkezine ulaşmak için 60 kilometre gitmek zorundasınız ve hiçbir Bodrumlu da buna itiraz etmez.

Denizli’ye uçacak olursanız, uçaktan indikten sonra 50 kilometre katettikten sonra kente ulaşırsınız. Ya da Gümüşhane’ye gitmek için alandan sonra 30 kilometre. İşte hemen komşu kentte ise kent merkezinden havaalanının uzaklığı 18 kilometre.

Bu verdiğimiz örnekleri aynı şekilde tren istasyonları içinde görebilirsiniz. Örneğin şu anda Kahramanmaraş’ın var olan tren istasyonu, kentin girişindedir ancak yapıldığı yıllara bakarsak neredeyse kent merkezine en yakın köyden daha uzaktır.

İroni mi dersiniz, bilgisizlik mi dersiniz, adına ne derseniz deyin ama bir başka ilginçlik daha var Kahramanmaraş kamuoyunda!

30 – 40 kilometre ötedeki Karabıyıklı platosuna ya da Narlı’ya yeni havaalanı yapılması için konuşurlar, talep ederler ama 20 kilometre ötedeki hızlı tren istasyonuna kent içinden geçmiyor diye veryansın ederler.

Kimsenin evinin 50 metre ötesinden geçmese de Kahramanmaraşlı bu hızlı trenden çok yakında yararlanmaya başlayacak!

Allah aşkına neyin kafasını yaşıyoruz biz?

*          *          *

26 Nisan 2015 tarihli Habertürk Gazetesi, Yener Atlı köşesinden alınmıştır.