Teknoloji Güzel Ama Hasta Ediyor!

Sabah dostlarla sohbet ediyoruz: Bir arkadaşımızın evine akşam misafir gelmiş, herkes cep telefonu ile oynadı, çayını içip kalkıp gittiler diyor..

Tabi kızıyor: “Cep telefonu ile oynayacaktınız bize niye geldiniz ?” İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı hem hayatımızı kolaylaştırıyor, hem de yeni sıkıntıları beraberinde getiriyor. Sabah otobüs ile evden gazeteye geliyorum: otobüs de çıt yok, herkes cep telefonu ile oynuyor..

Yetişkinlerin uzun saatler meşgul olduğu cep telefonu, tablet, televizyon, elektronik oyunlar çağımızın kaçınılmaz zorunlulukları gibi gözükse de, sadece yetişkinler için değil çocuklar için de büyük tehlike, Alzheimer hastalığının sebebi ..bağımlılıkla birlikte sakıncalar doğuruyor.

Teknolojik aletlerin bağımlılık yapıcı etkileri güçlü. ‘Teknolojik bağımlılık’ denilen tanımlamada çocuk gittikçe daha çok zamanı söz konusu teknolojik aletlerle geçiriyor. Toplumsal yaşamdan kaçma, içe kapanıklık, bu aletleri kullanması anne ve babası tarafından engellendiğinde aşırı tepkiler verme gibi belirtiler psikolojik travmanın yarattığı etkiler arasında sayılabiliyor. Bu grup çocuklarda depresyon, otizm, dikkat eksikliği ve bipolar bozukluk daha fazla görülebiliyor.

Hani doktor babasıyım ya: Bende yarım doktor sayılırım.. nede olsa 6 yıl birlikte okudu..!

Türk milleti okumuyor !.. Cep telefonları sebebi ile bir biri ile konuşmuyor, bunun sonucu olarak Fiziksel zararlar da veriyor, bir birimize selam vermeyi bile unuttuk..

Yüksek teknolojik hız ile gerçek hayat arasındaki farklılık çocukların davranışlarına hoşgörüsüzlük, empati yapamama, olaylar karşısında çözüm üretememe olarak yansıyor. Çocuklar zamanla agresif kişilik yapısına sahip olabiliyor. Toplumda iletişim kurmakta güçlük çeken çocuklar hayal ile gerçeği ayırt edemeyecek kadar teknolojik aletlerden etkileniyor.

İğneyi kendime batırıyorum: Pazar günü kızım kardeşlerini çağır kahvaltı hazır diyorum, bizim kız ön odadan arka odaya cep telefonu ile mesaj atıyor !

Yuh be demeyin aynen böyle kendi evinize ve etrafınıza bakın !..

Teknolojik aletlerin çocuklarda yarattığı fiziksel olumsuzluklar da şöyle sıralanıyor:

Görme sorunları.

Duruş ve iskelet bozuklukları.

Radyasyon alımı.

Hareket kısıtlılığının getirdiği kas ve eklem problemleri.

Obezite riski.

Uyku kalitesinde bozulmalar ve uykuya dalış sorunları.

Çevre ile uyumsuz bir çocuk.. yada yetişkin..

Elektronik cihazlar çocukları hasta ettiği gibi büyükleri de hasta ediyor.. toplumsal hafızamızı kaybediyoruz..

Anne babalar neler yapmalı?

Bize düşen görev ne: “ Öncelikle çocukların nelerle ilgilendikleri konusunda ebeveynler bilgi sahibi olmalı.

Kahramanmaraş Kitap Fuarından bir iki kitap aldık ise onları okutmalıyız, sonra, yeni kitaplarla çocuklarımızı okumaya teşvik etmeliyiz..

Çocuklarımızı Elektronik köle olmaktan kurtarıp sosyal hale getirmeliyiz.. Çocuklarla daha çok iletişimde olmak ve onların ilgi duydukları alanları takip etmek güven ortamı sağlıyor. Ailelerin denetim ve gözetimini de kolaylaştırıyor. Çocukların yaşlarına göre saatler, ilgilendikleri alanlar ve içeriklerle ilgili düzenlemeler de getirilmeli.

Önce aile bağımlılıktan kurtulmalı

Çocuklar sanal ortamlar, şifreler ve güvenli internet kullanımıyla ilgili okul desteğini de alarak bilgilendirilmeli. Şiddet içerikli programların izlenmemesi, oyunların satın alınmaması

konusunda azami dikkat gösterilmeli. Bilgisayarın ortak kullanım alanında olması da önemli. Bu sayede hem çocukların teknolojik aletleri kullanmaları konusunda anne ve babanın denetimi altında olmaları sağlanmış oluyor hem de bilgisayarın ortak kullanımı nedeniyle, süre konusunda kısıtlama getirilmesi kolaylaşıyor.

Sen evinde bunu yapa biliyor musun diye bana sorarsan: Başarılı olduğun söylenemez ancak: Evimize gelen misafire de kibarca, cep telefonunu, bilgisayarı ve Televizyon dizisini bırakta iki sohbet edelim demeliyiz..

Yine bir arkadaşımız: eskiden haftada bir komşularla bir araya gelir sohbet ederdik, 10 yıldan beri bir birimize yabancı olduk, kimse kimseye selam vermiyor “ diyerek dert yandı.

Bugün sabah sohbetimizden edindiğim bilgiler bunlar..

Teknoloji güzel ama hasta ediyor, hasta etmekten öte kendine köle yapıyor biz kendimizi teknolojinin zararından korumamız gerekir..

İyi günler.