Bu yazımı sayın Bakanımız Mahir Ünal veya yardımcısı, basın danışmanı okuyacağından emim bu sebeple bir teknik bilgi vermek istiyorum.. çok kısa ve özet:
Adıyaman- Şanlıurfa- Hatay da hava alanı yoktu.. en yakın hava alanı ilimize, Gaziantep, Malatya, Kayseri, Adana vardı..
O dönemde : Narlı’ya bölge hava alanı yapalım söylemi sürekli gündeme geldi.. yıl 1982
Sonra : Kahramanmaraş merkezde mülkiyeti özel idareye ait olan yerde Stol tipi yani 12 kişilik uçakların ine bileceği 910 metre uzunluğunda pisti olan hava alanı yaptık.. belediye ve özel idare imkanları ile..
12 kişilik uçakları THY satınca, biz hava alanının pistini mahalli imkanlarla 1850 metreye çıkardık ki 77 kişilik uçaklar insin diye.. üç beş uçak indi sonra THY bu uçakları da sattı ve bizim hava alanımız atıl halde beklemeye başladı..
Aslan Yıldırım valimiz ve dönemin başbakanı Tansu Çiller ve Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam’ın bastırması ile hava alanı pistini 2 bin 400 metreye uzattık ve bugünkü hale geldi.. uzun süre THY uçak seferi koymadı.. Gelen Atlasjeti de kaçırdık..
Kahramanmaraş Hava alanı uzmanların söylediği: Demiryolu hattı iptal edilecek ya Adana yolu tarafına pist uzayarak – Sır Barajı hava sahası kullanılacak.. yada Kahramanmaraş Gaziantep yolu yer altına alınarak o yönden uçak inişi sağlanacak..
Narlı’ya yeni bir hava alanı yapalım desek 10 yıl sürer- Türkoğlu ‘na yapalım desek ikisi de hazine malı arazi yine 10 yıl sürer !
Adıyaman’ın hava alanı var, Şanlıurfa’nın var.. Hatayın var.. Gaziantep ikinci pist yapılıyor.. Malatya – Kayseri ve Adana var.. Adana Mersin arasına bölge hava alanı yapılıyor..
Bu durumda : Narlı veya Türkoğlu’na hava alanı yapılması çok zor görülüyor..
35 yıldan beri kaldıramadığımız petrolü kaldırmamız, Gaziantep yolunu yer altına almamız da imkansız gibi görülüyor..
Tek çare var : Demir yolunu hava alanının olduğu yerden keseceğiz..
Adana yolu tarafına yeni bir bina.. oraya bir demiryolu istasyonu, Şehirler arası otobüs garajını da aynı yere taşıdığımızda orası : Kahramanmaraş’ın ulaşım üstü olur..
Hayal görmeyelim: popülist politika da yapmayalım..Ben başbakan veya ulaştırma bakanı olsam.. yeni hava alanı yapıncaya kadar Kahramanmaraş Hava Alanını iyileştirir burasının kullanmaya devam ederim..
Uçaklarımız Sır Barajı üzerinden indiği zaman dağ enğeli yok, hatta Kahramanmaraş’a gelen uçaklar 18 dakika eriken iniyor..
Bu taraftan petrol ve karayolu engeli, Adana tarafından Demiryolu ve Sulama Kanalı engeli ile pistin tamamını kullanamıyoruz.. yani piste teker koyma yerini geçiyoruz..
Oysa küçük engelleri ortadan kaldırarak Kahramanmaraş bu hava alanını en az 10-20 yıl kullana bilir..
İşin uzmanı değilim ama benim gördüğüm en mantıklı olan kısmı ise : Adana yolu tarafına genişleme ve hava alanı yolunun adana yolundan verilmesidir..
Kahramanmaraş hava alanına gelişlerimde özellikle Pegesus Sır Barajı üzerinden iniş yapmakta çok kolay bir iniş olduğu gibi uçuş süresi de 18 dakika kısalmaktadır..
1976 yılında Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi kararı alındı.. 1995 yılına kadar buraya organize yapalım mı ? yapmayalım mı ? tartışması yaptık..
35 yıldan beri petrol gündemli toplanıyoruz..
1982 yılından beri ise : Narlı Hava Alanı diyoruz..