Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans programlarının yanı sıra bu yıl Lisans eğitimi de verecek olan üniversitede Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinin uzaktan eğitim programları açıldı. Üniversite bu yıl ilk mezunlarını  51 Meslek Yüksekokulu’ndan, 20’de Enstitüler ‘den verdi.

Zirve Üniversitesi öğrencilere ne gibi fırsatlar sunuyor?

Her bölümün kendine özgü fırsatları var. Ama genel itibariyle bakıldığında Zirve Üniversitesi’ni tercih eden bir öğrenciye en başta iyi bir İngilizce öğretiyoruz. Öğrenci isterse yurt dışına staja gidebilir, yurt dışında projeler yürütebilir, değişim programlarından faydalanabilir ya da 2+2 gibi programlarımızdan faydalanarak çift diplomaya sahip olabilir.  Başta Amerikan üniversiteleri olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden üniversiteyle ikili anlaşmamız var. Erasmus anlaşmamızın olduğu ülkelerde mevcut. Hazırlık Okulu’na başladığı andan itibaren öğrenci bu seçeneklerle karşılaşıyor. Her yıl 27 öğrencimizi Hazırlık eğitimlerinin son kurlarını tamamlamak üzere tüm masraflarını karşılayarak Amerika’ya yolluyoruz. Geçtiğimiz yıl öğrencilerimiz Avrupa’nın çeşitli ülkelerine giderek projelere katıldı. Erasmus programı kapsamında Polonya, Fransa, Romanya, Macaristan, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz var. Hazırlık dahil 5 yıllık eğitimlerinde öğrencimizin yurt dışı deneyimine sahip olmasını, İngilizceyi en iyi şekilde öğrenmelerini sağlıyoruz. İstanbul’da bulunan Uzaktan Eğitim Merkezimiz ile Yüksek Lisans yapma imkanını bizi tercih eden öğrencilerimize sunmaktayız.

YURTDIŞI DENEYİMİ OLAN GÜÇLÜ AKADEMİK KADRO

Akademik kadronuz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Tüm öğrencilerimiz Hazırlık Okulu’nda Amerikalı akademisyenlerden, bölümde okurken yine başta Amerikalı olmak üzere İtalyan, Çinli, İngiliz birçok akademisyenden derslerini alıyorlar. Türk hocalarımızda aynı şekilde alanlarında uzman, yurt dışı deneyimi olan akademisyenlerdir. Sektörü bilen, çağa ayak uydurabilen genç bir kadroya sahibiz. Alanlarında yaptıkları akademik çalışmalar gerek TÜBİTAK gerekse Uluslararası kuruluşlar tarafından ilgi görmekte. Akademik kadromuzun % 75’i yurtdışı üniversitelerden mezundur. Ayrıca 48 yabancı öğretim elemanımız kadromuzda bilimsel çalışmalarını devam ettirmektedir. 2009 yılında kurulan üniversitemizde bugüne kadar 253 akademik çalışma yürütülerek Türkiye geneli 39’uncu sırada ve vakıf üniversiteleri arası 11’inci sırada yer aldık. Toplam 253 yayın sayısıyla büyük birbaşarı gösteren Zirve Üniversitesi, fakülte sıralamasına göre en çokyayını 99 yayın ile Eğitim Fakültesi hazırladı. Bu yayınların 40’ı ulusal, 59’u uluslararasıyayın olarak açıklandı. Eğitim Fakültesi’ni 81 yayının 21’i ulusal, 60’ı uluslararası yayınla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 18 ulusal, 37 uluslararası olmaküzere 55 yayın ile Mühendislik Fakültesi takip etti. Hukuk Fakültesi 14, Meslek Yüksekokulu ise 4 yayınla akademik faaliyetle katkıda bulundu. 253 yayının geneline  bakıldığında uluslararası yayın sayısının oldukça fazla olduğu dikkat çekiyor.

Yabancı dil eğitimine bakış açınız nedir?  

Zirve Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıran iki özellik var: biri verdiğimiz İngilizce eğitim, diğeri teknoloji. Bazı fakültelerimizde tamamen İngilizce ve bazı fakültelerimizde ise en az yüzde 30 İngilizce eğitim verilmekte. Bazı bölümlerde derslerin tamamı İngilizce. Bugün Dünya’da en çok konuşulan dil İngilizce ve biz bu konuda öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimize sadece İngilizceyi değil seçmeli ders olarak İspanyolca, Çince, Arapça gibi dersleri de veriyoruz. Üstelik bu dersleri yine bir Çinli hocadan yada bir Arap hocadan öğreniyorlar.  Ayrıca 40 değişik ülkeden 250 yabancı öğrencimiz bulunmaktadır.

DENİZİ OLMAYAN ŞEHİRDE KAPTAN YETİŞTİRİYOR

Denizi olmayan bir şehirde Denizcilik bölümlerini açmış olmanız öğrencilerin tereddüt etmesine neden olmuyor mu?

Dünya’nın birçok ülkesinde denize kilometrelerce uzak şehirlerde eğitimler veriliyor. Kaldı ki öğrencilerimiz ilk 2 yıl burada, simülatörler eşliğinde eğitimlerini almakta ve 180 iş günü açık denizlere uygulama için çıkmaktadır. Son 2 yıl ise Ceyhan/Yumurtalık’ta kurulan kampüsümüzde eğitimlerine devam edecekler. Yıl içerisinde İskenderun’da gemide çalışmalar yaptıkları oluyor. Bu yaz ilk defa öğrencilerimiz staja gittiler. İngiltere, İrlanda, Çin, İtalya gibi ülkelerde denizde stajlarını yapıyorlar. Staj yaparken de ücret alan öğrencilerimiz burada kendilerini geliştirme şansına sahipler.

Teknoloji odaklı eğitimden bahsediyorsunuz. Bu konuyu biraz açar mısınız?

Kayıt yaptıran tüm öğrencilerimize Apple Mac Book veriyoruz. Üniversitemizin tüm teknoloji alt yapısı Apple üzerine kurulu. Ayrıca bölgenin en hızlı internet hızı kampüsümüzde bulunmakta. Öğrencilerimiz için bilgisayar laboratuvarı yapmak yerine kampüste diledikleri yerden internete bağlanabilmelerini sağladık. Ayrıca Mühendislik ve Eğitim fakültelerimizde  uygulama laboratuvarlarımız mevcut.

Birçok üniversite Tekno Kent’i kampüse kurarken siz neden OSB’yi tercih ettiniz?

Üniversitemiz hiçbir zaman duvarların arkasında kalan, şehirden kopuk bir üniversite olmadı. Şehrin her kesimiyle olduğu gibi sanayicisiyle de işbirliği içerisinde hareket ediyoruz. Birçok üniversite tekno kentleri kampüs içerisine kurup sanayiciyi beklerken biz sanayicinin yanına gitmeyi tercih ettik. Organize Sanayi içerisinde Zirve Üniversitesi Sanayi İşbirliği Merkezi (ZÜSİM)’i kurduk. Sanayicilerimizle bizzat görüşerek birlikte çeşitli projeler yapıyoruz. Fıstık çıtlatma makinası projelerimizden sadece biri. AR-GE alanında yine projelerimiz devam ediyor. ZÜSİM ayrıca öğrencilerimiz içinde iyi bir uygulama merkezi olmuş oldu.

KÜLTÜR,SANAT VE SPOR BURSUYLA ÖĞRENCİYE DESTEK OLUYOR

Sporda Zirve ne durumda?

“Eğitimin Zirve’sinden Yaşamın Zirve’sine” sloganımızı “Eğitimin Zirve’sinden Sporun Zirve’sine” diye kullanabiliriz aslında. Hedefimiz öğrencimizin her alanda başarılı olması. Bunun için öğrencilerimizi spor burslarıyla destekliyoruz. Milli Sporcu olan öğrencilerimize 400 ile 600 lira arasında aylık burs veriyoruz. Eskrim, judo,karate,atıcılık, basketbol gibi 13 branşta spor bursu alan öğrencilerimiz var. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da basketbol bursuyla öğrenci almak için başvurular almaya başladık. Bunun için öğrenciler basketbol kampımızda kendisini gösteriyor. Başarılı olan 8 öğrenciyi burslu kabul edebileceğiz. En son  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencimiz Mehmet Abiş, atıcılıkta Türkiye Şampiyonu oldu ve hem Türkiye’yi hem de üniversitemizi Rusya’da temsil edecek. Aynı şekilde Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencilerinden Ceren Soylu, Üniversitelerarası Judo şampiyonasında ikinci oldu. Basketbol takımımız Üniversitelerarası Lig’de şampiyon oldu. İletişim Fakültesi öğrencimiz Gökay Evren Alpman Üniversitelerarası Satranç Şampiyonası’nda 315 sporcu arasından 16’ıncı oldu.

Burs olanaklarınızdan da biraz bahseder misiniz?

Kültür, Spor ve Sanat burslarımızın dışında İİBF, Hukuk, İletişim Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Sınıf Öğretmenliği, Okul öncesi öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinden ilk 5000’e giren öğrencilerimiz öğrenim ücreti ödemedikleri gibi 200 ile 2 bin 400 lira arasında burs almaktalar. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünü ilk 30 binden tercih eden öğrenciler öğrenim ücreti ödememekte, 200-2400 TL arasında burs verilmekte. Yabancı Dil puan türüyle ilk 1000’e  girenler öğrenim ücreti ödemiyor, 200-2400 arası burs alıyor. Ayrıca bu öğrencilerimiz anlaşmalı olduğumuz yurtlardan ücretsiz ve yarı ücretli olarak faydalanabilirler.

Ücretler hakkında bilgi alabilir miyiz peki?

Hazırlık sınıfında tüm bölümler 16 bin lira, Hukuk ve İç Mimarlık 19 bin lira, Eğitim,Mühendislik, İİBF, İletişim, Mimarlık, Beslenme ve Diyetetik ile Fizyoterapi 17 bin lira, Meslek Yüksekokulu ve Hemşirelik 9 bin lira, tüm lisans programlarının uzaktan eğitim bölümleri 6 bin lira.