MÜSİAD Başkanı Şerafettin Özcan, yaptığı açıklamasında öncelikle Mücbir Sebep halinin uzatılması gerektiğinin önemle altını çizdi ve vergi mükelleflerinin taleplerini sıraladı.

Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’i Kahramanmaraş’a davet eden Başkan Özcan, asrın felaketinin şehirde oluşturduğu travmaları, yıkıntı, sosyal ve psikolojik etkileri, meslek mensuplarının, maliye memurları ve iş insanlarının çalışma ortamını, yerinde görebilmek ve istişarelerde bulunmak gerektiğine vurgu yaptı.

Başkan Özcan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ASRIN FELAKETİ

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye saati ile 04:17'de ve 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan Mw7.7 (odak derinlik=8,6km) ve Mw7.6 (odak derinlik=7km) büyüklüklerinde 9 saat ara ile  iki deprem meydana gelmiştir.

Söz konusu afetler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır ve Elazığ’da büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açmıştır.

Söz konusu depremler toplamda 11 ilde 500 atom bombasına eş bir tahribata yol açmıştır. Bu depremler şiddet ve kapsadığı alan açısından bakıldığında yakın tarihte eşi benzeri olmayan felaketlerdir. Depremden etkilenen 11 ilin toplam nüfusu, 2022 yılı için yaklaşık 15 milyon olarak kaydedilmiştir. Bu nüfus, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 17’ine tekabül etmektedir

Balcıoğlu, Deprem Sonrası Ekonomik Durumu Açıkladı Balcıoğlu, Deprem Sonrası Ekonomik Durumu Açıkladı

2021 yılı verilerine göre 11 ili kapsayan afet bölgesinde 3,8 milyon kişi istihdamda olup bölge istihdamının ülke istihdamı içerisinde payı yüzde 13,3’tür.

Depremde 53 bin 537 kişi deprem şehidi oldu, 107 bin kişi yaralandı veya engelli kaldı.

Depremin yüzeye yakın bir derinlikte gerçekleşmesi ortaya çıkan zararı arttırdı. Depremden etkilenen bölgenin yüz ölçümü 100.620 kilometre kare olarak hesaplandı. Türkiye’nin yüzölçümü 783,563 km kare , yani ülkemizin yaklaşık 8 ‘ de biri kadar bir alan etkilenmiştir. Bu genişlik birçok Avrupa ülkesinin yüzölçümünün üzerinde yer alıyor.

MESLEK MENSUBU, VERGİ İDARESİ VE MÜKELLEFLER

Kahramanmaraş SMMM Odasına Kayıtlı 360 aktif ofisin 310 ‘ u yıkılmış veya ağır hasır almıştır.

18 meslek mensubu depremde vefat etmiş ve yüzlercesi birinci dereceden yakınını kaybetmiştir.

Hali hazırda 150 meslek mensubu TÜRMOB konteyner kentte 15-20 m2 lik konteynerde zor şartlar altında faaliyet göstermeye çalışmaktadır.

Bu zor duruma rağmen meslek mensupları, mükelleflerinin katma değer vergisi iadelerini zamanında alabilmek, mal veya hizmet sattıkları mükelleflerin KDV iadelerini zamanında alabilmesi için, alınan krediler için bankalar tarafından bilanço veya beyanname istemeleri , destek veya hibelerden yararlanabilmek için beyannamelerini vermektedirler.

Vergi daireleri de depremde hasar gördüğü için faaliyetine devam edememiş, 30.10.2023 tarihinde vergi dairesi başkanlığı internet sitesinde yaptığı duyuru ile iki ayrı yerde kiralık okul  ve dershaneden dönüştürülmüş binalarda hizmet vermeye başlamıştır. Yani 9 ay sonra faaliyete başlamıştır.  Bununla birlikte 9 maliye memuru şehit olmuş, yüzlercesinin  birinci dereceden akrabaları vefat etmiştir. Söz konusu ,binalar vergi dairesi sistemine uygun olmadığı için maliye memurları iyi niyetli çalışmalarına rağmen , çalışma ortamının uygun olmaması , şehir dışından gelen memurların konteynerlerde yaşamaları  gibi sebepler verimsiz çalışmaya sebep olmaktadır.

Vergi dairesinin kapalı kaldığı süreçte biriken iş ve işlemlerde, cari  işlere eklenince memurların iş yükü kaldırılamayacak  hale gelmiştir.

Yeri gelmişken; Trabzon caddesinde bulunan eski maliye binaları yerine veya karşılığı yeni bir Defterdarlık binası acilen yapılmalıdır.

Mükelleflerin yani firma sahiplerinin fabrika ve idari binalarında deprem sonrası oluşan hasarlar sonucunda firma sahipleri de ya konteyner ya da girişte ki güvenlik kulübelerinde işlerini takip etmektedirler. Finansmana erişimin zor olduğu ve maliyetlerinin yüksek olduğu bir dönemde katma değer vergilerinin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla; meslek mensupları , maliye memurları ve firma sahipleri bu büyük felaket sonrası yaşadıkları can ve mal kaybına , sosyal -psikolojik travmalara rağmen gayret göstererek şehri ve işlerini ihya etmeye çalışmaktadırlar.

MÜCBİR SEBEP

Mücbir sebep, zor durum hali , yani alınacak önlemlere rağmen önüne geçilemeyecek olaylardır. Girişte de açıkça belirtildiği gibi asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler sonrası meydana gelen olumsuz durumlar henüz bitmemiştir.

Özellikle şehrin merkezinin şantiye halinde olması, yol  ve altyapı çalışmaları dolayısıyla cadde ve sokakların trafiğin kapalı olması, esnafın konteynerlerde çalışması, fabrika binalarının tadilat, yeniden inşa ,bakım onarım halinde olması , cadde ve sokakların toz toprak içinde ,asbestli bir hava solunması ,zor durum halinin yani mücbir sebebin sona ermediğin en büyük göstergeleridir.

SAYIN HAZİNE VE MALİYE BAKANIMIZ MEHMET ŞİMŞEK’İ KAHRAMANMARAŞ’ A DAVET EDİYORUZ

Asrın felaketinin şehirde oluşturduğu travmaları, yıkıntı, sosyal ve psikolojik etkileri, meslek mensuplarının, maliye memurları ve iş insanlarının çalışma ortamını, yerinde görebilmek ve istişarelerde bulunmak üzere MÜSİAD Kahramanmaraş Şubesi olarak sayın bakanımızı ve ekibini şehrimizde misafir etmek istiyoruz.

TALEPLERİMİZ

1-      Mücbir sebep süresinin uzatılması

2-    Maliye binasının yapılması

3-    KDV iadelerinin hızlı bir şekilde yapılması

4-    Vergi borçlarının rasyo ve teminatsız bir şekilde taksitlendirilmesi

Editör: Haber Merkezi