İbrahim Öztürk zamanından 2014 yılına gelinceye kadar her gelen belediye başkanının birinci görevi Trabzon bulvarına para harcamak oldu.
Bir sonraki gelen belediye başkanı ise bir öncekinin yaptığını beğenmeyerek ilk işi Trabzon bulvarındaki kaldırımları yenilemekle işe başladı.
Hani anamdan doğdum kalede Bayrağımı gördüm diyor ya şair..
Bizde her seçim sonrası Trabzon caddesine yapılan harcamaları görerek bugünlere geldik..
Ahmet Uncu, İsa Kalkan, Emin Yalçınkaya, Hacı Ali Özal, Ali Sezal, Hanefi Mahçiçek, Mustafa Poyraz, Mehmet Fatih Erkoç döneminde bir gazeteci olarak takip ettiğimiz Kahramanmaraş Belediyesi ve bugün Büyükşehir Belediyesi çalışmasın da her gelen başkan önce Trabzon caddesine para harcayarak başlıyor.. Bugüne kadar böyle oldu !..
Kahramanmaraş’ta başka cadde ve sokak yok gibi, her gelen belediye başkanı bir önceki belediye başkanın yaptığını kökünden kazıyarak yenisini yaparak ilk adımı atıyor..
31 Mart 2019 Pazar günü yapılan mahalli seçimler sonrasında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hayrettin Güngör , Trabzon Caddesi için ne düşünün bilemiyorum ama bana göre öncelik Trabzon Caddesi olmamalı..
Belli otelinden Büyükşehir Belediyesi, Oradan Bahçelievler camii, oradan Belli oteli arası bir ada haline getirilmeli, burası için bir kentsel dönüşüm projesi hazırlanmalıdır..
Altı komple otopark, üzerine çarşı ve 10-15 kulenin dikildiği Kahramanmaraş’ın cazibe merkezi haline getirilmelidir.
Daracık sokaklar , eski çürük binalar, nefes alınamayan bir yer ki burası : kulelerin arası yeşil alan Azerbaycan Bulvarı ve Trabzon Bulvarı biraz daha genişletilerek geliş gidiş yolu Kahramanmaraş’ın en güzel yeri haline getirile biliri..
Trabzon Caddesi ve ara sokaklara para harcama yerine bu bölge tek ada ve kentsel dönüşüm yapılarak şehrin ufku açılmalıdır.
Kahramanmaraş şehir merkezi ki : bugün bir köyden beter görüntüsünden kurtarmak için acil olarak kentsel dönüşüm projeleri hazırlanmalı..
Yürükselim, Mağaralı, Serintepe, Fatihler arasında en az 30-50-100 dönümlük parseller oluşturularak Kentsel dönüşüm için kazmanın vurulması gerekiyor..
Daha önce onlarca defa yazdım: Tekke yeni rezerv alanları çıkarmak ancak kentsel dönüşümle olur, önce de Büyükşehir Belediyesine verilen 1500 dönüm alanda olabilir..
Sakarya, Namık Kemal, Bağlarbaşı , Sütçü İmam , Eski Elektrik, Kümbet, Kayabaşı bölgesi de kentsel dönüşümle yıkılarak yeniden yapılması gereken bir yerdir..
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör , öncelik olarak bu kentsel dönüşüm işine hız vermesi gerekir ki ..
Bir imar barışı kanunu çıktı biliyorsunuz, bu kanunla gece kondu mahallesinde ki bir katlı evler 2 kat oldu, iki katlı olan 3 katlı oldu ve sürekli büyümeye devam ediyor, böyle devam eder giderse kentsel dönüşüm imkanı da kalmayacaktır..
Çünkü 3 katlı evi olana evinin karşılığını vermek mümkün olmayacaktır..
Kahramanmaraş’ın kentsel dönüşüm alanı ilan edilerek buralarda hiçbir yapıya , hiçbir şekilde yeni inşaat ruhsatı verilmemesi gerekir..
Bu yapılmaz ise : daha biz çok kentsel dönüşümü konuşur dururuz da elin adamı aya gider biz ise yaya kalır arkasından bakarız..
Ortak akılı kullanmamız gerekli ..
Herkes eteğindeki taşı ortaya dökmeli, neyimiz var neyimiz yok hep birlikte ortak akıl ve ortak projelerle Kahramanmaraş 2023 vizyonuna taşımanın hesabını yapmalıyız..
Bugün Trabzon bulvarı böyle olsun, şöyle olsun diyerek buraya takılıp kalmamamız gerekiyor ki, artık şehir yukarı bölgeye kaymaktadır..
Akşam saat 17.00 den sonra hayat yukarı bölgede başlıyor..
Bu sebeple tespitleri doğru yapmamız gerek..
Ortak aklı kullanmamız gerek..
Kahramanmaraş kentsel dönüşümle nefes alan bir şehir haline gelmeli, kentsel dönüşümle birlikte yeni cadde ve bulvarlar kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Biri yapar biri yıkar mantığını bir kenara atarak işe başlamamız gerekir..
İyi günler..