Kur’an-ı Kerim ayı , Ramazan ayı ki son 27 gecesine doğru yol almaya başladığımız bugün akşam yani : 2018 yılında kadir gecesi 10 Haziran Pazar akşamını 11 Haziran Pazartesi gününe bağlayan geceye denk gelmektedir. Kadir Gecesi Nedir? ,  Kadir Gecesi Önemi ve Anlamı nedir? İşte Kadir Gecesi Önemi, Kadir Gecesi Anlamı ve Kadir Gecesi hakkında her yıl hocalarımızdan dinlediğimiz kitaplarda okuduğumuz kadir gecesi..

     Bugün Pazar : çok fazla işimiz yok.. erken evimize gidelim, oruçlarımızı açtıktan sonra bir boy abdesti alarak temiz elbiselerimizle camilere koşalım..

     Yalınız: Soğan- Sanırsak gibi pis koku veren yiyeceklerden bu gece uzak duralım ki cami de yanımızdaki kardeşlerimizi rahatsız etmeyelim..

      Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Ramazan ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir.

     Bu gecenin önemini göstermek için : evinize giderken çocuklarınıza tatlı alın, güzel yiyecekler alın ki , onlarda bu gece ile sevinsinler..

     Sevgili Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Bin aydan hayırlıdır , buyurulur..

      Kadir Gecesinin değeri ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasındandır.

      Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir.

      '' Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirimsin ? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede ,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

      Ben şöyle bir yılın muhasebesini yapıyorum: bir yıl içinde bir çok dostumuz ahrete intikal etti. Yani bu akşam kadir gecesinde bizimle birlikte olamayacak..

      İşte en son Niyazi Kara’ın Annesi hacı Arkadaşımız Fatma Kara, Muharrem Erantepli annesi, Sebiha Erantepli, Mehmet Yalçın eli gibi dostlar aramızdan ayrıldı.

      Bu sebeple Seneye bizler burada olacak mıyız ? ,

      Dedi kodu, yalan, kıybet, iftara, fitne ve fesat içine düşüyoruz elin bu kadir gecesinde herkesden helallik dileyelim..

      Ben herkese hakkımı helal ediyorum, Herkes den de helallik diliyorum: Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku'an-ı kerim  okuyarak ve dua ederek geçirirler.

     Bu kardeşlerimden dualarında bizi unutmasınlar..

     Haklarını helal etsinler diyorum..

     Akıl Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

       (Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

       Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor:

       "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."

      "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

       Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:

 

- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

      Peygamberimiz (sav) buyuruyor:

      "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Bu mübarek gecede dua sünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Süfyan-ı Sevrî demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur'ân okuyup da dua ederse güzel olur.

İbnü Hacer Heytemî Tuhfetü'l-Muhtâc'da der ki:

"Kadir gecesini görene, saklaması sünnettir. Onun kemâliyle faziletine ancak Allah Teâlâ'nın bildirdiği kimseler nail olur."

       (Sevabını Allah"tan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhari, Müslim]

        (Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur"an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir gecesinde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]

      (Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.) [Tefsir-i Mugni]

     Kadir gecesinin zamanı

     Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" emiştir

    Son söz: Bu gece kadir gecesi, gelin kin ve nefret dilini bir kenara bırakalım, bir birimizi sevelim, iyilik ve güzellikde yarışalım

    Kahramanmaraş’ta bu gece camilerimizi dolduralım diyorum

    Kadir gecenizi tebrik ederim..

    Hayırlı Ramazanlar.