Bugün Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99 yıl dönümü aslında geçmiş yıllarda olduğu gibi kurtuluşu yazmak istiyorum ama , asıl düşman bugün kapımızda olduğunu görmeye başladım..
Türkiye ve dünyada mobil e-ticaret nereye gidiyor?
Bugün en büyük düşman E – Ticaret ve sınır tanımayan alış veriş..
Uyan Türk milleti biz bitiyoruz..
Ben idda ediyorum bu yazımı kesip saklayın 10 yıl sonra Türkiye de esnaf kalmayacak belki bu kadar da sürmeyecek..
Bugün alış verişin yüzde 35 E-ticaret markaları ve fiziksel mağazalar, mobilin dünyada kullanıcıları ile buluşuyor..
Türkiye de de E – Ticaret var bazı firmalar yapıyor ama dünya ülkelerine göre geç kalınmış bir alış veriş..hem ülkemizde hem de dünyada önemli mobil atılımlarda bulunmaya başladı. Bu elbette dijital platformların ve teknolojinin gelişmesine, dünyada ticaretin ciddi anlamda evrimine tanıklık etmemize aracı oldu. Dolayısıyla, ticari faaliyetleri mobil üzerinden sürdürmek ve alışveriş için mobili tercih etmek Türkiye’de de dünyada da yükselen bir grafik çizdi ve çizmeye devam ediyor.
Esnafa soruyorum işiniz nasıl?
Esnaf: öldük bittik iş yok diyor..
Oysa : 82 Milyon nüfusumuz yemek yiyor, Elbise giyiyor.. Tatile gidiyor.. sürekli para harcaması yapıyor..
Bankalara soruyorum: Her geçen yıla göre cirolarında yükselme var..
Esnaf ise iş yok diyor..
Aslında iş var da : para yön değiştirdi.. biz bunu göremiyoruz..
Posta ve Kargo şirketleri ev ve iş yerlerine resmi kurumlara sürekli paket taşıyor.. Mobil e-ticaretin, dünyada bir çok büyük küçük esnafı batırmak üzere..
Buradan küçük büyük tüm esnaflarımıza sesleniyorum: Birleşik büyük olun, sizde E Ticaret işine başlayın, artık dükkan da mal satma işi bitiyor.. Bakın bu bilgiler ışığında e-ticaret devlerinin de ilgisini çekmeye devam edeceğini öngörmek çok da zor değil. Mobili fırsata çevirmeyi tercih eden firmalar çoğaldıkça veriler de bunu doğruluyor. Eğer siz de ticari işinizi büyütmek ve satışlarınız için yeni müşteriler kazanmak, yeni platformlarda yer almak istiyorsanız mobili değerlendirmek için altyapı çalışmalarınızın hazırlıklarına başlayabilirsiniz. Birazdan inceleme fırsatı bulabileceğiniz veriler de oldukça ikna edici olacak… karşımıza çıkıyor ve artık E ticaret kapımızı çalıyor..
Bilgisayarınızdan yada Cep telefonunuzdan mobil e-ticaretin ülkemizde ve dünyadaki gidişatına geçmeden önce, elbette bu yükselişi sağlayan, kullanıcıların mobil e-ticaretten memnun olmalarında etkili olan faktörlere göz atmakta fayda var. Çünkü müşteri memnuniyetinin oluşturduğu mobil satış potansiyeli, girişimcilerin yüzünü güldürecek türden.
Kahramanmaraşlı 99 yıl önce yaptığını bugün yapmanız gerekiyor ki E ticarete acilen geçmeniz gerekiyor.. Artık e-ticaretin konuşulduğu her yerde mobilden de bahsetmek gerekiyor. Özellikle ülkemizde mobil cihazlar, artık hayatın her alnını yönetirken, aynı zamanda alışverişi de çok kısa sürede kolay ve keyifli hale getirdi.
e-ticaret müşterisi olarak kazandıklarını zaman ve rahatlığını yaşıyoruz..
Dünyada hemen tüm markalar mobil e-ihracata doğru yöneliyor
Dünyada e-ticaretin yüzde 35’u mobil üzerinden yapılıyor. Bu da 400 milyar dolara karşılık gelen bir satış hacmi oluyor. Dolayısıyla, e-ticaretin mobili artık çok ciddi bir rakip olarak gördüğünü söylemek mümkün.
Sözün kısası : 99 yıl önce olduğu gibi bir silkinme daha yaparak, küçük iş yerlerimizi birleştirerek E ticaret , yani elektronik ortamda ticaret yapmamız gerekiyor.. Eğer biz bugün bunu yapamazsak, elin adamı cebimizdeki paraları alıp gidecek..
Eskiden olduğu gibi : Trabzon caddesi veya AVM lüks mağaza açmaya gerek yok, Ahirdağın başında çok büyük bir depo , internet, bilgisayar, üç beş çalışanlar gelen siparişleri paketleyerek posta veya kargoya vermek düşüyor size..
Bugün zincir marketler var ya : 10 yıl sonra onlarda kalmayacak çünkü , ismini vermeyeceğim ama bazı marketlerimiz E ticaret yapmaya başladı bile..
İnternet girip alış verişini yapıyorsun, parasını kredi kartı ile ödüyorsun, 1 saat içinde aldığın ürünleri evinize getiriyorlar..
Bu marketlerde : lüsk caddelere dükkan açmayacak şehir dışında büyük bir depo ile bu işi çözecekler ki , artık esnaflık bitiyor, kendinizi yenileyin e – ticarette geçin..
Benden söylemesi..
Ben 10 yıl dedim ama teknoloji ve dijital çağ böyle gelişmeye devam ederse o kadar bile sürmeyecek gibi duruyor..
İyi günler..