Hamam yıkanmak için değil, şifa hane olarak yapılmıştır..

Türk hamam kültürü ne var ki 30 yıldan beri unutulmaya başaladı.

Oysa biz hamamı son dönemde yıkanma yerine – banyo yapma yerine çevirdik ki burası çok yanlıştır.. hamam şifa hanedir..

Dün akşam sevgili öğretmenlerimizle Divanlı Hamamına gittik..

Uzun süre sonra : hamam keyfinin yaşadım..

Hamam , güçlü ağan, yiğit ve güzel arkadaşlarınla güzel oluyor.. Ağa güçlü olursa oh oh pek hala güzel oluyor..

Hamamdan çıktıktan sonra : Çiğ köfte, kelle paçaya da hayır diyemiyorum.. üzerine meyve de tamam.. çünkü ben hamamı iyi biliyorum..

Bugün Türkiye ve dünyadaki Doktorlar hemfikir oldukları konu; hamamda yıkanmanın vücuda çok faydalı olduğudur. Hamam doğal hastanedir..

Ama öyle beş dakika da yıkanmak değil: şöyle 2/3 saat kalmak gerekiyor. Vücutta birikip atılamayan birçok zararlı oksitleri, maddenin atılmasında hamam önemli bir rolü vardır.; “ Hammâmın hasiyeti budur ki; bedenin fazlaların tahlîl eder” denilerek sağlıklı yaşamda çok önemli olan vücutta birikip atılamayan ve ileride hastalık yapabilecek maddelerin atılmasında hamamın çok önemli bir yardımcı olduğu vurgulanır ki bugün bunu tıp kabul ediyor..

Bende: böbrek taşları vardı.. hemen tamamını hamamda rahat bir ortamda düşürdüm, böbrek taşı düşürenlere tavsiye ederim.. hamama gidiniz..

Hamamda yıkanmak öncelikle vücudun atamadığı ve atılması gereken bir takım fazlalıkların deri yoluyla atılmasına yardımcı olmaktır. Hamama girmek; deriyi temizler, yumuşatır, derideki gözenekleri açarak buharlaşan maddelerin atılmasını sağlar.

Hamamın bir adı da Şifa Hanedir..

Derideki gözeneklerden atılan maddelerin bir faydası; kas ağrıları, vücutta dolaşan yel ağrılarına mani olmasıdır. Hamama gidenlerde bu ağrılar tedavi olunur. Kas ağrılarına sebep olan yellerin geçmesinde kasları gevşetir.

Hamamda yıkanmanın diğer faydası sıcak hava ile vücutta olan kırkların pişmesinde olgunlaşmasında yardımcı olmaktır. Bu pişen maddeler vücut tarafından kullanılır, kullanılmazsa terleme yolu ile dışarı atılır. Alınan gıdaların pişmesi yani vücudun kullanacağı hale gelmesinde hamam yarar sağlar.

Vücut derisinin güzelleşmesinde de hamam faydalıdır. Derinin tam olarak temizlenmesini sağlar, deriyi yumuşatır, nemlendirir ve deriyi arındırır. Deride olan bir takım hastalıkların tedavisinde de hamam faydalıdır. Derideki kaşıntı, sivilce, çıbanlara faydalı, hatta uyuzu dahi tedavi eder; geçirir.

Hamamda yıkanmak ishalin kesilmesinde yardımcı olur. İshale faydalıdır. Hamamın çok önemli faydalarından biri de yorgunluğu giderip uyku getirmesidir.

Ayrıca; bedeni nemlendirir, ağrılan geçirir, günlük ateşlenmeleri giderir, hummaya yani bir çeşit ateşli hastalığa da iyi gelir ve eski sıtmaları yok eder.

Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan hamam, sağlığımıza etkileri ile gerçekten çok faydalıdır. Osmanlı imparatorluğu zamanında sarayda kadınların güzellik sırlarının da hamama bağlı olduğu ve hamam kullanmanın belirli adapları olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte hamamın faydaları ki saymakla bitmez !..

Hamamda sıcak hava ve buharın etkisi ile vücudunuzda gözenekleri dolduran tüm kirler yumuşar. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır.

Hamam, stresi alır ve zihni dinginleştirir. Çok stresli olduğunuz zamanlarda hamama giderseniz, stresten arındığınızı fark edersiniz.

Sağlıklı bir yaşam için ayda en az iki defa hamama gitmek gerekir..

Kas ağrılarını ve kas kramplarına hamam iyi gelir. Özellikle spor sonrası hamam yapılması önerilir. Eklemlerin ve kaslarda olan ağrıların hızla geçmesini sağlar.

Hamam sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Bağışıklık sistemi düşük olanlara ayda 2 kez hamam tavsiye ederim..

Biz yetiştik geldik, Güreşçiler kilo vermek için hamama giderlerdi. Hamam: Vücudumuz hamam sayesinde toksin atar. Yağ yakımı yapılır. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişilere de hamam önerilir.

Metabolizmayı ve kan dolaşımını hızlandırır. Vücuda çok daha fazla oksijen girmesini sağlar. Cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar. Hamamın faydası saymakla bitmez. Bu sebeple dostları ayda bir de olsa hamama gitmeye davet ediyorum.. imkanı olan hafta da bir defa gitsin, sağlıklı yaşasın..

5-6 kişilik bir hamam gurubu bulunuz, yiğit bir de ağa bulunuz, sonra sağlık için en az ayda bir defa hamama gidiniz ancak bu hamam süresi 3 saatten aşağı olmasın !..

Güzel bir hamam gecesi yaşadık hocalarımıza teşekkür ediyorum..

İyi günler..