Yakın tarihimiz Cumhuriyet dönemi tarihimizi bile bilemeyiz..
Sütçü İmam, Aslanbey, Kılıç Ali, Senem Ayşe, Adım Maşallah, Şapka giymem İnşallah diyen Maşallah Ali gibi bir ecdadın torunlarıyız..
Şanlı tarihimiz var bunu da tam bilmeyiz..
Şairimiz, yazarımız, çok fazla ama hiç birini tanımayız..
Kahramanmaraşlı niye kendi tarihini bilmiyor, bu alanda yazılmış çizilmiş yeterince kitap yok, şehrin bir ansiklopedisi yoktu.. yoktu..
Atalarımız : Yiğidi vur öldür ama hakkını yeme demişler..
Bu bağlamda : “ KSÜ vurup öldürelim “ ama hakkını yemeyelim.. güzel hizmeti için teşekkür etmesini bilelim..
Teşekkürler KSÜ yönetimi diyorum..
Niye teşekkür ediyorum ?
KSÜ kurulduğu 1992 yılından bu yana bana göre en güzel hizmetlerinden birini bugün yayınlamaya başladığı Kahramanmaraş Ansiklopedisi ile verdiğini düşünüyorum..
Ansiklopedinin yayınlanmasında destek ve katkısını esirgemeyen KSÜ Rektörü Prof.Dr. Durmuş Deveci, Rektör yardımcısı işin editör’ü Prof.Dr. İbrahim Solak ve yüzlerce araştırmacı yazar ve Kahramanmaraş sevdalısının emek verdiği içinde sadece A harfi olan ABA ile başlayan Azizler pınarı ile bitin 1. Cild yayınlandı.
Ben bir gazeteci- 5 ayrı kitap yayınlamış biri olarak bu “Kahramanmaraş Ansiklopedisi” ne çok önem veriyorum.. bu ansiklopediyi kendim yayınlamış gibi seviniyorum..
Sebebi bugüne kadar böyle bir eser yayınlanmadı..
Yaşar Alpaslan hocam, Serdar Yakar bey başta olmak üzere bizim gibi bir çok yazar Kahramanmaraş tarihi ile alakalı müstakil kitaplar yayınladı.
Biz : Türkiye gazetesinde çalışırken, Rehber Ansiklopedisi, Evliyalar Ansiklopedisi ve çeşitli dergi, kitaplarda Kahramanmaraş bölümleri ile alakalı bilgileri hazırlayarak yayınladık.. ancak bu yayınladığımız bilgiler derya da bir damla misalidir..
Ama böylesine bir kültür eseri bugüne kadar yayınlanmadı..
446 sayfada A harfini tamamlayan Kahramanmaraş Ansiklopedisi gerçekten kaynak bir eser oldu.. Herkesin evinde bulunmalı.. her kütüphanede bulunmalıdır..
İçinde küçücük bizimde bir katkımız olduğu için sevinçliyim.. Kahramanmaraş Gazetesi, www.kahramanmarasgazetesi.com.tr , Kahramanmaraş dergisi, Yazar – Gazeteci olarak Bekir Doğan bölümüne geldiği zaman elbette bizde desteğimizi vereceğiz, İbrahim Solak hocamla temas halindeyiz her harfinde destek vereceğiz çünkü bu eser Kahramanmaraş’ın kültür mirasıdır..
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yayınları olarak birinci cildi A harfi ile çıkan Kahramanmaraş Ansiklopedisi A den Z harfine kadar devam edecek kaç cilt olacak derseniz o belli değil ama çok büyük bir külliyat olacağı kesindir..
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin 145. Yayını olarak yayınlanan Ansiklopedi için katkı veren emek veren, maddeleri üzerine alarak hazırlayan tek tek yayına sunan, Redaktörlük yapan , emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum..
Buradan Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a ilçe belediye başkanlarımıza, KMTSO ve Sivil toplum Kuruluşu başkanlarımıza bir teklifim var..
Bu Kahramanmaraş Ansiklopedisinden imkanlar ölçüsünde satın alarak yeniden ikinci baskısını yaptırarak : ilimizdeki Sivil toplum kuruluşlarına, Okullarımıza, Kütüphanelerimize okumayı yazmayı seven herkese birer adet ulaştırmak gerekiyor..
KSÜ Rektörü Prof.Dr. Durmuş Deveci’ye de bir çağırımız var !
Buradan anlıyoruz ki bugüne kadar 145 kitap yayınlanmış..
O halde bu yayınların satıldığı üniversite içinde ve Şehir merkezinde bir yer açarak bu eserlerin halka ulaşmasını sağlamamız gerekir..
KSÜ Rektörlüğümüz: Büyükşehir Belediyesi Kültür Park da ki boş iş yerlerinden birini alarak bu kitapları orada halka ulaştıra biliri. Bir satış bürosu aça bilir...
Kahramanmaraş Ansiklopedisi , her Kahramanmaraşlının evine girmeli kütüphanesine girmelidir.. çok önemli bir eser..
Kahramanmaraş tarihini herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor..
Bu sebeple emeği geçenlere bir kere daha gönülden teşekkür ediyorum..
İyi günler..