Dünyanın iklimi ve yağış şekli değişti değişmeye devam edeceğini uzmanlar söylüyor, yaz günü kuraklık olması gereken bugün dünya sel felaketleri ile boğuşuyor.
160 kilo yağış
Dün Ahir dağına çıktık.
Güneşin altında üşümeye başladık. Böyle bir yayla dünyanın hiçbir yerinde bu kadar şehir e yakın değil ama kıymetini bilemiyoruz. Galiba göremiyoruz. Neyse konumuz değil.
5 yıldan beri fidan olarak: 260 bin badem tüplü, 4 bin ceviz, 50 bin kuş burnu, 18 Bin Mahlep, 12 Bin Ahlat 1 milyon 156 bin sedir olmak üzere 1.5 milyon ağaç dikimi yapıldı.
Bu arada Akasyaları unuttuk ki 5 yılın sonunda harika bir görüntü vermeye başlamışlar.
Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Habibe Öçal, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, gazeteciler dün Ahirdağı Keklikderesi çıkarması yaptık.
Düzce de bir metre kareye 160 kilo yağmur düşmesi ile meydana gelen sel olayında bildiğiniz gibi 8 kişi öldü, büyük hasar meydana geldi. Bu sebeple Ahir dağı ağaçlandırılması ne kadar önemli olduğunu bir kere daha arazide görerek yaşadık.
1707 depreminde aylarca yanarak ağaçları yok olan Ahirdağı bugün yeniden gündeme gelmesi 1950 yıllarda kuşak ağaçlandırma projesi ve bugüne kadar yapılanları bir film gibi gözümüzün önünden geçti.
Hainler bağ yeri açmak, kendisine mülkiyet çıkarmak için o ağaçları kesiyorlar ya neyse oda ayrı bir konu.
Ya Düzce de ki gibi yarın metre kareye 160 kilo yağış düşerse ne yaparız?
Aynı yağış Keklik deresi ve Akdere’ye veya Ahir dağının üzerine düşse Kahramanmaraş’ta büyük felaket yaşanır can kaybı binlerle ifade edilir.
Oysa bu felaketin yaşanmasını hiçbir zaman istemeyiz. Bizim gibi İstemeyen bir kurum ise Orman Bölge Müdürlüğü ve DSİ Bölge müdürlüğü. Bu müdürlüklerin çalışkan mühendisleri işçileri Kahramanmaraş için kar- yağmur, sıcak-soğuk demeden çalışıyor.
Orman Bölge Müdürlüğü 1950 yılarda plan ve projeye aldığı Ahir dağı ağaçlandırması bugüne kadar bu kadar yapıla bildi derseniz işte bu kadar yapıla bildi. Çok fazlası yapılamaz mıydı? Yapılabilirdi ama bu kadar oldu.
Sel için: En büyük tehlike Akdere ve Keklik deresinde görülmektedir.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altıntaş göreve başladığı gün bu tehlikeyi gören ve Keklik deresini ıslah etmek, ağaçlandırmak için o gün adımı atmıştı.
İlk fidanları gazetecilerle, valimizle, kurum müdürleri ile dikmiştik.
Aradan geçen yıllar sonra çıktık: Akasyalar büyümüş.
Erozyonun önlemenin yolların başında tabi ki ağaç dikmek ve dağlık kesimleri bitki örtüsü ile buluşturmaktan geçiyor. Bu bağlamda çeşitli ot bitkisi de dikmişler.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altıntaş ve ekibi: Bağdam, ceviz, Akasya başta olmak üzere ağaçlandırma yaparak, topraklarımızın elimizin altından kayıp gitmememsin, Düzencede ki gibi bir felaket yaşamamız için çalışıyor.
Bize düşen ise: Ağaçları kesmek yer açmak olmamalı korumak yenisin dikmek olmalı.
Yağmur- Kar kısaca sel suyu: Toprağın üst kısmının dış kuvvetlerle aşındırılıp taşınması olayı olan erozyonun diyoruz. Verimli topraklarımızın akıp gitmesi olarak çoğumuz biliyor muyuz? Nedenleri, sonuçları ve erozyonu önlemek çok önemli, bakın ülkemizde her yıl 500 milyon ton toprak aşındırılmaktadır. Avrupa'da bu 320 milyon tondur.
Torosların sonu olan Ahir dağı: Arazinin çok engebeli ve eğimli olması. Araziyi yanlış kullanma, Orman Bölge Müdürlüğünün para harcayarak diktikleri Ormanlarda tarla açma için Doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, Doğal dengenin bozulmasına gibi birçok sebeple bugün Ahir dağı Kahramanmaraş için bir düzce misali sürekli tehlikedir.
Sadece şehir için mi? elbette değil, Barajların dolmasına, bir servet harcayarak yaptığımız baraj göllerinin toprakla dolduruyoruz. Yetmedi, Tarım alanlarının kum ve çakıllarla kaplanmasına sebep olan seli önlemenin yolu ağaç dikmekten geçiyor.
Elimizdeki bir tek fidanı dikmemiz gerekiyor, bunu da yapamıyorsak yapan Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine yardımcı olarak o dikilen fidanları korumalıyız.
Tarla açana, kendine özel mülkiyet çıkarana dur dememiz ihbar hattını çalıştırmamız gerekiyor.
Bu vatan hepimizin, yarın bir Düzce olmamak için ormanlarımıza sahip çıkmalıyız. Bu sebeple Keklik deresi ağaçlandırması çok önemli.
İyi günler…