Hac yapan- yani hac’ca gidenlerin kul hakkı hariç tüm günahları af olur, doğru yapılan bir haç sebebi ile ancak: Müzdelife vakfesi sebebi ile kul hakkının da af olacağı ümit ediyor..

Kul hakkı, hak deyince akan sular durulur..

Sevgili Peygamberimize soruyorlar: Yarasul Allah din nedir ?

Sevgili Peygamberimiz : “ Din muameledir , din muameledir, din muameledir..” yani muamelesi bozuk olanın dinide bozuktur..

Enver Ören ağabey :

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:

Niye evliya zatları herkes seviyor da, biz birbirimizi sevemiyoruz? Neden kalblerimiz kırılıyor, çok sıkıntı oluyor? Bunların sebebi, kul hakkına riayet etmemek ve haramlardan sakınmamaktır.

Allahü teâlâ günahları ikiye ayırmıştır:

1- Kendisiyle kulları arasındaki günahlar.

2- Kulların birbiri arasındaki günahlar, kul hakları.

Cenab-ı Hak, kendisiyle kulu arasındaki günahları affeder veya cezalandırır. Bu, Rabbimizin bileceği iştir, ama kullar arasındaki günahlarda mutlaka adalet olacaktır. Yani ahirette kul haklarından herkes hesaba çekilecektir. Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

(Ahirette sırat köprüsünde her Müslümana yedi sual sorulacaktır. Birincisi imandan sorulacaktır, ikincisi namazdan, üçüncüsü oruçtan, dördüncüsü hacdan, beşincisi zekâttan, altıncısı gusülden sorulacaktır. Yedinci suale gelince, Peygamberler bile masum oldukları halde, bu sualden korkarlar. O da kul hakkıdır.)

Bir kimse, Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, fakat üzerinde başkasının bir kuruş hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe, Cennete giremez. Kul hakkı o kadar mühim ki, bir dank [yarım gram gümüş] hak için, cemaatle kılınmış, kabul olmuş 700 namazın sevabı alınıp, hak sahibine verilecektir, sevabı yoksa onun günahı buna yüklenecektir.

Peygamber efendimiz, müflis olanı yani iflas eden kimseyi şöyle bildiriyor:

(Müflis, şu kimsedir ki, kıyamette, amel defterinde pek çok namaz, oruç ve zekât sevabı bulunur, fakat bazılarına çeşitli yönden zararı dokunmuştur. Sevabları, bu hak sahiplerine verilir. Hakları ödenmeden önce sevabları biterse, hak sahiplerinin günahları, bunun üzerine yükletilip Cehenneme atılır.)

İşte, kul hakkının önemini bilip bundan sakınan bir Müslüman, kesinlikle tartışmaya giremez, kavga edemez, kalb kıramaz, çünkü kul hakkından korkar. Hele kalb kırarak kul hakkına girmek, çok büyük günahtır. Bunun için Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

(Bir müminin kalbini kırmak, 70 defa Kâbe'yi yıkmaktan büyük günahtır.)

Din kitaplarımızda, (Hanımının hak ve hukukuna riayet edemeyecek olan, kul hakkına girmemek için evlenmesin) buyuruluyor. Yani kadın, esir değildir, köle değildir, hizmetçi de değildir.

Bazı din büyükleri, kul hakkı geçmesin diye, kendi hanımından, kendi çocuğundan bile, bir bardak su istemez, kalkıp kendileri alır, bazı büyükler de, emir vermemiş olmak için, (Bir bardak su verir misin?) derler, kul hakkından çok korkarlardı.

Peki : bugün kul hakkına riayet eden var mı ?

Kul hakkından korkan var mı ?

Şöyle çevrenize bakın , ben bakıyorum:

Annem ve Babam vefat etti..

Dedelerim, Nenelerim Vefaat etti..

Emmilerim Vefat etti..

Teyzelerim vefat etti..

Dayım ikisi vefat etti..

Çevremdeki dostlar vefat etti ve etmeye devam ediyor, gittikleri yer bir metre kare toprak , peki geride ne götürdüler? Hiçbir şey..

Kul hakkı ne olacak..

Maraş- Antep, Urfa benim olsa ne olacak, bir kişinin kul hakkını ödeye bilecek mi ? mesele burada..

Bugün Kurban Bayramı

Gelin dostlarla helalleşelim , kardeşlik köprüsü kuralım..

Sevgili dostlar

Bayram dost ellerinizi uzatınız..helalleşelim..

İyi günler.. iyi bayramlar..