Cuma gecesi, Bayram Geceleri, Kandil Geceleri ve mübarek üç aylar.. Recep , Şaban, Ramazan.. derken Allah’ın her günü mübarektir.
İnsanların imanını çalmak için Recep, Şaban, Ramazan, Bayramı film yaptık güldürerek imanını çalıyoruz ya işte öyle..
Hicri yani hicreti esas alan takvimlerde kullanılan aylara verilen isim. Uzunluk bakımından iki türlü sene vardır:
Şemsi (güneş) sene,
Kameri (ay) sene.
Şemsi sene, güneş senesi olup, dünyanın güneş etrafında bir kerre döndüğü zamandır. 365,242 gündür.
Kameri sene ise, Ay’ın Dünya etrafında 12 kere döndüğü zaman olup, 354,367 gündür. Güneş yılı Kameri yıldan 10,875 gün daha uzundur.
Bu farkdan dolayı Şemsi sene 32,5 olunca Kameri sene 33,5 oluyor. Kameri sene adedi 32,58/33,58 = 0,97023 ile çarpılınca, Şemsi sene olur. Bir arabi ay, hilalin görülmesi ile başlar ve ikinci görünmesine kadar devam eder.
Önceden hesab ederek hangi gün görülebileceği anlaşılır ise de esas olan gözle görülmesidir. Bu da şu demektir, Ramazan ayı her zaman kışın veya yazın olmaz, 33 yılda bir defa tur atar..
Hilal, yani yeni ay, doğduğu geceden önceki gecelerde hiç bir yerden görülemez. Ay, yer küresinin etrafında dönerken, her ay bir kerre, ay ile güneş, yer küresinin aynı tarafında olarak üçü bir doğrultuda bulunurlar.
Bu hale “içtima-i neyyireyn” denir. Bu halde iken, ayın bize karşı olan yüzü, güneşi görmediği için karanlık olur.
Bu sebepten ay görünmez. Ayın görünmediği zamana da “muhak” denir. İçtima zamanı, ilmi esasa göre hazırlanmış takvimlerde her ay için yazılıdır.
İçtimadan sonra, ay muhaktan kurtulup, güneş batarken, batı tarafından ufuk üzerinde hilal şeklinde görülür. Ay muhaktan kurtulduğu zamanda, hangi memlekette güneş batmakta ise, yalnız o tul (meridyen) derecesindeki memleketlerden görülebilir.
İslam dininde ibadetlerin bu arabi aylara göre yapılması emredilmiştir. Bunun sebeplerinden biri, Ramazan ayıdır. Zira Ramazan ayı hicri kameri aylardan olup, miladi seneye göre her yıl, 10-11 gün evvel başlamaktadır. Böylelikle 33 senede tam bir devir yaparak senenin bütün günlerinde oruç tutulmuş olmaktadır. Miladi seneye göre Ramazan ayı başlasa idi, kuzey yarımkürede yazın oruç tutulurken aynı anda güney yarımkürede yaşayanlar kışın oruç tutacaklar veya bunun aksi olacaktı.
Türkiye de 1925 yılında kabul edilen Miladi takvimden önce kameri takvim kullanılırdı.
Ocak- Şubat- Mart- Nasin, Mayıs, Haziran, Temmuz , Ağustos, Eylül , Ekim, Kasım ve Aralık ayı ile bir yıl tamamlanırken, bunun karşılığı her yıl aynı ay olmaz..
Birinci ay , Muharrem Ayı , ama Muharrem ayı her yıl ayn güne gelmez her yıl 10 gün ireli kayarak devam eder..Hicri takvimde kullanılan Arabi ayların adları sırasıyla şunlardır:
1) Muharrem,
2) Safer,
3) Rebiülevvel,
4) Rebiülahir,
5) Cemazilevvel,
6) Cemazilahir
7) Receb,
8) Şaban,
9) Ramazan,
10) Şevval,
11) Zilkade,
12) Zilhicce.
Kurban Bayramı Ramazan Bayramından 2 ay 10 gün sonradır.. böyle olunca, Kandil geceleri Bayramlar sürekli kaymaktadır..
Mübarek Miraç Kandilini ise bu sene 10 Mart 2021 Çarşamba günü akşamı idrak edeceğiz inşallah dua edelim , tövbe edelim, Allah’tan af dileyelim dostlar..
Miraç Kandiliniz Mübarek olsun.