Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamındaki bu tartışma yeni değil, Sayın Gül seçildiği günden itibaren görev süresinin kaç yıl olduğu tartışmalı olarak gündemde tutulmakta.
Mevcut anayasa hükmüne bakılırsa 5 yıl. Ancak Sayın Abdullah Gül’ün seçimine esas olan anayasa hükümlerine göre ise 7 yıl.
Hukuki yönden, anayasal açıdan gerçekten de tartışmalı bir konu. Ve bu tartışmayı başından beri canlı tutan, sürüncemede bırakan da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kurucusu, ilk başbakanı olduğu kendi partisi değil midir?
Aslında görev süresi ile ilgili tartışmaya 1 Ekim 2011 de TBMM’nin yasama yılını açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül noktayı koymuştu.” Süre 5 yıldır...”
Gül, TBMM’deki Konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın görev süresine ilişkin bir cümlesini hatırlıyoruz.
“Konuşma metnini dikkatli okuduğunuzda. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Meclis’in görev süresi dört yıldır’ diyor. Meclis’in süresi 4 yıl ise Cumhurbaşkanının süresi de 5 yıldır...”
Özetle Cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili tartışma, yapılan sohbetlerde konuşulmakta. Çünkü bu konuda çok kesin hukuki değerlendirmelere sahip olan AKP’liler bile açıkça değil, ancak “yazılmamak kaydıyla” ifade edebiliyorlar.
Bu süre tartışmalarının Cumhurbaşkanı Gül’ün son derece canını sıktığını, kendisine ve makama karşı saygısızlık ağlısı oluştuğu bilgileri sızmakta.
Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın net bir tavrının olmadığı, ancak kamuoyundan gelebilecek yansımaları da önemseyeceği gelen bilgiler arasında.
Ama mesele kapanmıyor. Aksine tartışma daha da büyüyor. Muhalefet sıcak döşeğinden kalktı. Bugün Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi de yavru muhalefet Milliyetçi Hareket Partisi de Barış ve Demokrasi Partisi de Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 5 yıl olduğu konusunda birlikte hareket ediyorlar gözükmekteler ve bu konuda son derece ısrarlılar.
Esprili Kuzu;
Sayın Burhan Kuzu bir alem doğrusu. Yaptığı esperili konuşmaları ile herkesi güldürüyor. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi ne zaman dolacak? Muhalefete göre Gül'ün görev süresi 5 yıl. AK Parti'ye göre ise 7 yıl. Tartışmaları 360 Derece'de değerlendiren Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "biz cumhurbaşkanını 7 yıllığına seçtik" dedi. 2007 yılında yapılan değişikliğin Abdullah Gül'ü kapsamadığını söyledi ve “biz beş yıl desek, muhalefet 7 yıl der” eleştiri esprisini patlattı.
Sürenin 7 yıl olduğunu cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin esasların düzenleneceği yasa ile hüküm altına almak da sorunu çözemeyebilir. Aksine 2007’de olduğu gibi meselenin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi gündeme gelebilir...
Belki de bu işin tek çıkar yolu 2007’de yapılan anayasa değişikliğinde eklenmeyen geçici maddeyi şimdi Meclis’ten geçirmek olabilir. Yani, 5 yıllık sürenin görevdeki cumhurbaşkanı için bağlayıcı olmayacağına ilişkin bir anayasa değişikliği yapılmış olur ve bu tür tartışmalara da artık gerek kalmaz, ülkemiz de boş yere efor harcamaz…