Bor Madenimiz var işletemeyiz
Yerli otomobil yapamayız,
Yerli uçak yapamayız yapılanları ise toprağa gömen bir ülkeyiz..
Yerli olarak Almanya ile ortak üretilen Türk savunma sanayisinin en gizemli olaylarından biri gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor. 70 yıldır Türk kamuoyundan gizlenen kayıp savaş uçakları skandalında yeni belgeler ortaya çıktı.
İşin doğrusu benim kanım dondu..
Sadece FETÖ ‘mü ? Sadece PKK mı ? yada diğer terör örgütlerimi ? Türkiye de o kadar çok hain var ki bunların hesabını sormak gerekir..
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu üzerine almasın ama o tarih de tek partili dönem ve CHP tek parti iktidarı..
Her oyunun altından ABD ve İngiltere çıkıyor , yöneten plan yapan ise CİA
Türkiye Osmanlı İmparatorluğunun son 30 yılı dahil zeki insanları uçak yapmış üretmiş ama, Türk uçakları kökü başı ile kayıp olmuş..
Dönüyorum : Kayseri ye – Almanya – Türkiye ortaklığı ve taş koyan ABD
1947'de ABD'nin Türkiye'ye yardım planı ile bir anda ortadan kaybolan, envanterlerden silinen 72 adet Focke-Wulf FW-190 tipi uçaklardan 50'si Kayseri Eski Havalimanı'nın altında (2. Hava İkmal Komutanlığı ön cephesi) gömülü. Uçakların ortaya çıkarılması ile ilgili ilk resmi çalışma 2015'te gerçekleşti. Bu kapsamda yapılan metal dedektör testleri de uçakları tespit etti. Ancak uzayan bürokrasi ve araya giren 15 Temmuz darbe girişimi uçakların gün yüzüne çıkmasını engelledi. Darbe girişiminin bu ihanetin sır perdesini ortaya çıkmaması için de öne çekilen bir darbe girişimi olduğu söyleniyor..
Kayseri de kendi arazimizde gömülü uçakları çıkaramıyoruz..
Yerli üretim uçak
1937 yılı – Almanya- Türkiye ortak yerli uçak üretimi !..
Devrede ABD ve CİA var.. İngilizler var , Türkiye uçak yapamaz diyorlar..
Kayseri Teyyare Fabrikasını kapatarak Gaz ocağı fabrikası yapıyorlar..
Almanya ve Türkiye ortak yerli üretim: FW-190 A3'ler yerlilik açısından ayrı bir öneme sahip. Zira 1. Dünya Savaşı'nda başlayan Alman işbirliği Cumhuriyet'in kurulmasından sonra Junkers ile üretim işbirliğine dönüşmüştü. Ortak şirket kurulmuş Kayseri de uçak üretimi yapılmıştır..
Türkiye'de TOMTAŞ kurulmuş ve A-20'ler ülkemizde üretilmişti. Ortak üretimin devamı amacıyla 1941'de Alman büyükelçisi, eski şansölye Franz von Papen'in gayretleri sonucu bir ticaret antlaşması imzalandı. Bu anlaşma gereği Türkiye Almanya'ya demir ve krom cevheri sattı. Karşılığında da 72 adet FW-190A3 tipi savaş uçağı aldı.
Türk Silahlı Kuvvetlerine 72 adet verilmiş, diğer ülkelere ne kadar satıldığı belli değil..
Parçalarının önemli kısmı Anadolu'daki tesislerde üretilen uçaklar 1943'te Türkiye'ye getirildi. Anadolu da her şehirde parça üretimi yapılan uçaklar en gözde uçaktı..
İlk uçuşunu 10 Temmuz 1943'te yapan bu uçaklar 5 farklı ile dağıtıldı. İlk üretimden TSK hava kuvvetlerine 72 adet verildi.
50 adet uçak da Kayseri'ye gitti. Türk-Alman yapımı savaş uçaklarının kaderi 1947'de son buldu. Ortaya çıkan gizli belgelere göre olay şu şekilde gelişti: ABD, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından elinde kalan binlerce uçağı müttefiklerine dağıtmak üzere çalışma başlattı. Ankara ile uzun süren görüşmeler gerçekleşti. Nihayetinde ABD'li yetkililer ile 1947'de anlaşmaya imza atıldı. Anlaşma gereği Türk ordusunun envanterdeki tüm Alman FW-190'lar imha edilecekti. O tarihten sonra uçaklar hiç görülmedi.
Kayseri hava alanının altında yatan uçaklar için antikacılar ise : Türkiye 15 adet F 16 Savaş uçağı almaya hazırlar..
Kayseri de ilk olarak 1 Haziran 1939 da ilk uçuş yapılı.. dest ve dönemeden sonra seri üretim için, yapıla bilen parçaları kayseri de diğerleri ise Anadolu şehirlerinde imal edilerek Kayseri ye getirilerek seri üretim başladı..
1 Haziran 1939'da yaptı seri üretim ve 1941'de hizmete girdi.
1947 yılında 72 adet uçak sır olarak kayıp oldu.. Hemde bir gecede kayıp oldu..
Sonra Kayseri de o uçakları gömenler, torunlarına, çocuklarına anlattılar.. dilden dile bugüne kadar 70 yıl gizlenerek geldi.. sonunda 15 Temmuz 2016 günün ortaya çıkacaklardı ama yine ABD ve CİA Türkiye de darbe girişimi yaptı..
Şimdilik Kayseri uyuyor ama iş Türkiye kamu oyuna mal oldu.. yazıldı çizildi.. Televizyon kanallarına haber oldu.. geriye dönüş yok..
Kayseri deki olaydan sonra işin doğrusu benim kanım dondu..
Biraz kitap, biraz sanal alemde bilgi topladım, işin uzmanları ile görüştüm.
Türkiye’de havacılık tarihçisi olmak ayrı bir mücadeleyi gerektirir.
Çok gizemli sırlar var, bu konuyu yazmak yürek ister bir çok kelle gitmiş bugüne kadar..
Osmanlı dönemi 1890 yıllardan sonra Uçak sanayine önem verilmekte, Gelişen teknolojinin imkânlarını kullanarak yapılan taramalarda bazı incelemelere ulaşmak kolaylaştı. Bunun sonucu olarak Türkiye de yapılan yerli uçaklarımız.. var ama, hiç birine uçuş sertifikası alamıyoruz..
28 Ocak 1925 de : Vecihi HÜRKUŞ, 14 ayda arkadaşlarının yardımıyla sadece motor ve motor bağlantı parçalarını Yunanlılardan kalma kal uçaklardan temin ederek ilk yerli uçağı yapmıştır. Eski uçak parçaları ile yerli üretim uçak..
Kayseri Teyyare Fabrikası
Tayyare Motor Türk Anonim Şirketi. 15 Ağustos 1925 tarihinde anlaşma metinleri Türk Tayyare Cemiyeti (T.Ta. C.) ile Alman Junkers Fulugzeugwerke A.G. şirketi ile imzalanan fabrikanın resmi açılışı 6 Ekim 1926 da yapılmıştır.
Almanlar: Türkiye de uçak üretmek ve AB sahası dışında bir güç olmak için Anadolu ‘ya açılıyorlar..
ABD rahat vermese de : Aşağıda tarihsel sıra ile üretimi gerçekleştirilen uçaklar ve menşeleri kısaca dökümle sizlere sıralamak istiyorum..
Junkers A-20: 45 Adet (1924’te satın alınanlar da dâhil)
Junkers F-13 Limusine: 21 Adet (1924’te satın alınanlar da dâhil)
Junkers A – 35: 1 Adet.
Rohrbach Rofix: 1 Adet.
Gotha 145-A: 46 Adet.
Heinkel H-111: 24 Adet
Focke Wulf-58: 6 Adet
Focke Wulf-44 J: 20 Adet ( THK’ya verildi)
Focke Wulf-190 A3: 72 Adet.
TOPLAM : 236 Uçak. Kayseri de yapılıyor.. sonra ABD baskısı başlıyor ve el değişimi ile .. ABD uçak üretimi..
AMERİKAN UÇAKLARI :
Curtiss Wright: Av 42 Adet.
Curtiss Wright: Yolcu 4 Adet.
Curtiss Wright Fledgling: 8 Adet.
TOPLAM : 54 Uçak. Üretimi yapılmıştır..
POLONYA UÇAKLARI :
Pezetel 24 A/C: 67 Adet.
TOPLAM : 67 Uçak. Üretimi yapılmış
İNGİLİZ UÇAKLARI :
Magister: 102 Adet
TOPLAM : 102 Uçak üretimi yapılmıştır..
TOMTAŞ ve KAYSERİ ÜRETİM TOPLAMI : 459 UÇAK üretimi yapılmış, ancak her seferinde bir baltalama ile önü kesilmiştir..
THK için üretilen planörlerin listesi :
THK-4 Planör 11 Adet.
THK-7 Planör 12 Adet.
THK-9 Planör 6 Adet.
TOPLAM PLANÖR : 29 Adet.
VECİHİ HÜRKUŞ
1930 yılı T.Ta. C. de iken yıllık iznini ücretsiz olarak uzatıp Kadıköy’de bir keresteci dükkânını kiralayarak 3 ay içinde ilk Türk sivil uçağını, aslında kendisinin ikinci uçağı olan Vecihi -XIV uçağını inşa etmiştir. İlk uçuşunu 16 Eylül 1930’da Kadıköy Fikirtepe’de büyük bir kalabalık karşısında yapmıştır. Uçak iki kişilik, tek motorlu spor ve eğitim uçağıdır. Uçağı ile birlikte uçarak Ankara’ya dönmüş, Ankara üzerinde bir gösteri uçuşu yapmış, Başbakan İsmet İnönü ve bazı komutanlar tarafından uçağı incelenerek tebrik edilmiştir. Uçuş sertifikası alabilmek için Bakanlığına müracaat ederek izin istemiş, 14 Ekim 1930’da, “Tayyarenin teknik vasıflarını tespit edecek kimse bulunmadığından gereken vesika verilmemiştir” cevabını almıştır. Hürkuş sırasıyla şu uçakları yapmıştır.
Vecihi K- VI (K-6) 1 Adet.
Vecihi XIV 2 Adet.
Vecihi XV 2 Adet.
Vecihi XVI 1 Adet. Kapalı kabin yolcu uçağı.(Nuri Bey)
TOPLAM : 6 Uçak.
ESKİŞEHİR UÇAK FABRİKASI
Kayseri’de kurulan TOMTAŞ anlaşması gereği Eskişehir’de kurulan bakım ve revizyon atölyesi fabrika olarak adlandırılmıştır. Bazı uçakların montajları da burada gerçekleştirilmiştir.
Fransa’da eğitimini tamamlayarak yurda dönen Selahattin Reşit (ALAN) Bey’in özgün tasarımını yaptığı MMW-1 tipi eğitim uçağının üzerinde çalışıldı. Uçağın prototipi 1932’de tamamlandı. Hızı 200 km/saat, havada kalma süresi 2,5 saat olan ve bazı parçalarının Kayseri Fabrikası’nda imali gerçekleştirilen uçağın uçuş testleri tamamlanamadan proje yarıda kesildi.
Milli Müdafaa Vekâleti – 1 1 Adet.
( MMV-1 veya ALAN-1 ) TOPLAM : 1 UÇAK.
Nuri DEMİRAĞ UÇAK FABRİKASI
Nuri DEMİRAĞ, 17 Eylül 1936 yılında İstanbul Beşiktaş’ta iskelenin hemen arkasında, daha sonra fabrikaya dönüştüreceği uçak atölyesini kurmaya başlar. THK bu girişimden çok etkilenerek Nuri bey’in desteklenmesini kararlaştırır. Yönetim kurulunun aldığı kararla Nuri Demirağ’la çok detaylı bir sözleşme imzalanır.
THK, Nuri Bey ile 10 adet eğitim uçağı ve 60 adet planör yapımı için 22 Ocak 1937'de protokol imzalar. N.Demirağ bu protokolden güç alarak yatırımlarını hızla genişletir ve 10 Şubat 1937'de Beşiktaş’taki atölyeyi uçak fabrikası olarak resmen açar.
Ciddi bir sorumluluğun altına imza atan Nuri Demirağ, Fabrikasında başmühendis olarak Selahattin Reşit ALAN ile çalışmaya başlar. Bilindiği üzere Selahattin Alan 1928 yılında T.Ta. C. tarafından Fransa’da uçak mühendisi olarak yetiştirilmiş, daha sonra Eskişehir Askeri Tayyare Fabrikası olarak adlandırılan yerde ilk yerli tip askeri uçağı imal etmiştir. Uçak deneyimini geliştirerek özgün tasarımı olan NuD-36 uçağının yapımını gerçekleştirmiştir. 11 Şubat 1944 tarihinde bu kez Nu-D 38 adı verilen 2 mürettebat ve 6 yolcu taşıyabilen bir yolcu uçağı yapılır. Test uçuşlarını pilot Basri Alev ve yardımcısı Azeri pilot Mehmet Altunbay yaparlar. 22 Mart 1944 uçuş sertifikası alınan uçakla İstanbul – Ankara arasında yolcu taşımacılığı bile yapılır.
Nuri Demirağ ( NuD-36 ) Eğitim 12 Adet.
Nuri Demirağ ( NuD-38) Yolcu 1 Adet.
TOPLAM : 13 UÇAK.
THK-9 (Ş-5) Planörü 60 Adet.
TOPLAM : 60 PLANÖR.
TÜRK HAVA KURUMU UÇAK FABRİKASI
1941 yılında, THK Etimesgut Uçak Fabrikası'nda 1200 işçi, Başta Türk uçak mühendisleri olmak üzere 35 kadar Polonyalı mühendis ve teknisyen görev alır. THK Türkkuşu arazisinde 60.000 m2'lik bir alanda kurulur. Fabrika için 4,5 milyon lira, makine teçhizatı ile birlikte toplam 9 milyon lira harcanır. Lisansör firma İngiliz De Havilland'dır, makineler İngiltere, Amerika ve İsviçre'den temin edilir. Bir süre yabancı lisanslı uçak motoru imalatı ve onarımı yapan fabrika kapasitesinin çok altında çalışır. Etimesgut uçak fabrikası girişiminin önemli özelliklerinden bir tanesi, yurtdışından patentli uçakların üretim ve revizyon’unun yanında tamamı yerli tasarım uçaklar ve planörler geliştirmek üzere bir etüt bürosunu içeriyor olmasıdır. 6 yüksek mühendis, 4 mühendis ve 11 teknik ressam olmak üzere 21 kişilik ekipten oluşan bu birim, 1952 yılına kadar 16 tip uçak tasarımı gerçekleştirmiş, bunlardan 12'si sonuçlandırılmış ve bu projeler arasında ambulans /turizm uçağı olarak tasarlanmış olan THK- 5 Danimarka'ya ihraç edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin uçak üretmekten vazgeçtiği 1950'li yıllarda THK-16 kodlu ve Mehmetçik isminde eğitime yönelik bir jet tasarımının THK tarafından geliştirilmekteydi.
Küçük bir not: THK’ nun Akköprü’deki planör atölyesi 1935-1941 tarihleri arasında planör tamir ve bakımlarının yapıldığı bir marangozhane gibi değerlendirilebilir. Bazı kaynaklarda uçak üretiminin de başladığı yönündedir. Ancak tatmin edici bir kaynağa ve rakama ulaşılamamıştır.
THK-1 Planör 1 Adet.
THK-2 Akrobasi uçağı 12 Adet.
THK-3 Planör 6 Adet.
THK-4 Planör 40 Adet. + 11 Adet Kayseri’de yapılmıştır.
THK-5 Ambulans/Yolcu 1 Adet. Danimarka’ya satıldı.
THK-5 A Yolcu uçağı 9 Adet.
THK- 6 Planör İptal edildi.
THK-7 Planör 40 adet. + 12 Adet Kayseri’de yapılmıştır.
THK-8 Planör İptal edildi.
THK-9 Planör 15 Adet. + 6 ad. Kayseri + 60 Ad. N.Demirağ Fb.
THK-10 Yolcu uçağı 3 Adet.
THK-11 Turizm uçağı 1 Adet.
THK-12 Yolcu uçağı İptal edildi.
THK-13 Planör 2 Adet.
THK-14 Planör 1 Adet.
THK-15 Eğitim uçağı 2 Adet. + MKEK-4 (Uğur 0larak devam)
THK-16 Jet eğitim uçağı (İptal edildi)
Magister Eğitim uçağı 30 Adet.
Taysu Yangın, ilaçlama 4 adet
TOPLAM UÇAK : 62 Adet ve TOPLAM PLANÖR : 105 Adet
THK uçak ve motor fabrikalarının 1952 yılında MKEK’na devredilmesinden sonra, 1954 yılında Türk uçak sanayini geliştirmek maksadıyla bir eğitim uçağı üretimi programlanır. Üretim için 1944'den beri temel eğitim uçağı olarak kullanılan Miles "Magister" esas alınır. Hava kuvvetleri başlangıçta bu uçaktan 100 adet sipariş eder ancak artan maliyetler karşısında bu sayı azaltılır. 1955-57 arasında toplam 57 adet "Uğur" üretilir. Bu uçaklardan üç adedi
Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne hibe edilir. Diğerleri ise Uçuş Okulu'na tahsis edilirler. 1962 yılına kadar görevde kalan bu uçaklardan 12'si THK'na tahsis edilir ve 1969 sonuna kadar uçmaya devam eder.
MKEK-4 (Uğur) Magister 57 Adet.
TOPLAM UÇAK : 57 Adet.
Genel uçak üretimini özetleyecek olursak, iyi niyetli insanımız yapmak istemiş ama hep sonunda duvara toslamıştır..
1890 1920 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu, sonra 1925 den sonra Cumhuriyet döneminde vatan severler hep yerli uçak yapmak istemiş, yapılan uçaklar sonra bir bir kayıp olmuştur..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan diyor ya : bir yiğit çıkıp yerili otomobil yapsın diye, bir yiğit çıksın yerli uçak yapsın diye..
Şu havacılık tarihimize bakıyorum..130 yılda insanımızın başına gelen pişmiş tavuk başına gelmemiştir..
Bu konu ile ilgili birçok tez ortaya konabilir. Kısa ve öz olarak doğruluğuna inandığım tek gerçek, dış güçlerin Türkiye ve Türk uçak üretimi üzerinde oynadığı oyunlardır. Bu oyunların sahneleri bozulmadan ülkemizde hala durmaktadır. Bir başka yazımızda bu konuya da ışık tutmak dileği ile son toparlamamızı yapalım.
Vatan severlerin yaptığı yerili milli o ayrı türden , ayrı girişim sonucunda ortaya çıkartabildiğimiz uçak ve planör toplamları şöyledir. 598 uçak ve 194 planör.
Bugün bu yerli uçaklarımızın bir çoğunun resmi , belgesi bile kalmamış.Maalesef bu kaygımı sürdürüyorum. İsim vermeden ilgili kurum ve kuruluşların samimiyetle arşivlerini araştırmacılara açmaları gerekmektedir. Sağlıklı, kesin rakamlara titiz çalışmalar sonrası ulaşılacaktır.
Bu çalışmam ile ilgi görüş ve önerilerinizi paylaşmanızı diliyorum. Eleştirilerinizin beni olumlu yönde motive edeceğini bilmeniz istemiyle, havacılığa ve tarihe önem verenleri saygıyla selamlarım.
Başkomutan, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatanını seven iş adamlarımız bir gün duyarda, yerli otomobil, yerli uçak yapmak için düğülmeye basarlar diye bekliyorum..
İyi günler..