Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılını aslında bir yıldan beri kutluyor olmamız gerekirdi. Bunu fırsata çevirmemiz gerekirdi ama kaçırdık gitti.
Sivas Kongresi ve Atatürk’ün Sivas’a gelişinin 100 yılını iki yıl süre ile kutladı ve müthiş bir tanıtım yaptı. Sivas için bir fırsat günü oldu. Bizde gittik.
Komşumuz Gaziantep, düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100 yıl dönümü kutlamalarına bir yıl önceden başladı. Devam ediyor. 25 Aralık 2021’de 100. Yılını kutlayacak ama bugünden çalışma başladı.
Biz halen başladığımız söylenemez. Bugün Çete Bayramı var mı yok mu? sorusunu birbirimize soruyoruz
Dün yazmıştım eski 12 Şubat Kurtuluş Bayramı veya Çete Bayramı yok, şu ana kadar bir kutlama yapılmadı, bir iki panel ile işi geçiştiriyoruz diye. Valilikten bana yapılan okullardaki panellerin, söyleşilerin, konferansların listesini göndermişler.
Bir kısa şalvar güreşleri yapıldı. Bu ses getirdi. Güreş sevenler ile minderde buluşuldu. Tabi şunu da söylemeden edemeyeceğim, Kısa Şalvar Güreşleri, minder güreşi değil, çayır çim güreşi yazın yapılması gereken bir güreş ama hava şartları sebebi ile kapalı salonda yapıldı eh buna da şükür diyelim. Kısa Şalvar köy düğün güreşi idi.
Bizim asıl değinmek istediğimiz konu 12 Şubat çete bayramı ruhunu kaybetti.
Çete Bayramı denildiği zaman Yediden yetmişe herkesin yüreği hoplardı. Kurtuluş Bayramı için evler 20 Ocak da bayraklarla süslenin 12 Şubat günü final yapılırdı.
Sütçü İmam Kabri başında Kur’an-ı Kerim okunarak yad edilir, Şehitler unutulamazdı.
7 Şubat günü Maraş Şehrine verilen Kahramanlık unvanı anlatılır, şehrimizin ismi Maraş iken Nasıl KAHRAMAN MARAŞ olduğumuz okullarımızda dile getirilir, mahalle kahvelilerin de halk ozanlarımız Kahramanlık türküsü söylerdi.
20 Ocak 1919’da başlayan Maraş Müdafaasının 12 Şubat 1920 de nasıl taçlandığını Şanlı Maraş nasıl olduğu dilden dile hikaye gibi anlatılırdı. Gazilerin dilinden Maraş kurtuluş savaşı anlatılır, mahalle çetelerinin önemine vurgu yapılırdı.
Kendini Kurtaran Şehir Şanlı Maraş
Kahraman’lar Şehri Şanlı Maraş
Kırımızı Şeritli İstiklal Madalyalı Şanlı Maraş
TBMM’de Gazi Mustafa Kemal İmzalı, şahıslara değil, dünya da ilk defa bir şehre verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası 22 gün boyunca anlattırırdı.
5 Nisan 1925’de TBMM tarafından Gazi Mustafa Kemal İmzası ile şehrimize verilen İstiklal Madalyasını anlatsak o bile yeter ama bunu bile anlatamıyoruz.
Kahraman Maraş, Şanlı direnişin 100 yılını maalesef ki yeterince kutlayamadığı gibi bu yıl anlayamadığım bir ruhsuzluk var.
100. yılı fırsata çevirmemiz gerekti.
Ne yapabiliriz masaya yatırdığımızda Kayak merkezini ön plana çıkarabilirdik.
Kelle Paça, Dondurma, Biberimizi ön plana çıkarabilirdik.
Ankara ve İstanbul’da Maraş günleri, tanıtım günleri yaptık, bizlerde gittik buradaki yerlere katıldık, ama ben buna karşıyım. Biz yemeklerimizi ürünlerimizi oraya götürme yerine oradaki insanları buraya getirmek en mantıklısı. 100 yılda bunu yapabilirdik.
Geçen yıl İzmir’de başkan Murat Özbilir Bey bunu yaptı, sivil toplum kuruluşları başkanlarını Kahramanmaraş ‘a getirdi güzelde oldu.
Ankara’dan çıkan tur otobüsleri Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Kayseri üzerinden gelip, Kahramanmaraş’a uğramadan, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman iline gidip, dönüşte yine Kahramanmaraş’tan geçerek Ankara’ya veya İstanbul dönüyorlar.
Gazetecilerin gayretleri, dondurmacıların çabaları ile 2019 yılında şehrimize bu otobüslerden girmeye başladı.
Ancak bunun alt yapısını da yapmak gerekir, otobüslerin park yerinde bir lavabo yani tuvalet yapmamız gerekir.
Kurtuluşun 100 yıl dönümünü değerlendiremedik, bari bugünden başlayarak, Kahramanlık unvanı verilişinin 100 yıl dönümü, İstiklal Madalyası verilişinin 100. yıldönümü değerlendirelim.
7 Şubat 1973 de Kahramanlık unvanı verildi onun 100 yılına çok zaman var, ancak TBMM tarafından istiklal Madalyamız 5 Nisan 1925 tarihinde verildi. Beş yıl var önümüzde onu değerlendirelim bari diyorum.
İyi günler…