Büyükşehir olmak, Kahramanmaraşlının hayaliydi. E nihayetinde yasa tasarısı mecliste ve 2013 yılında büyükşehir olarak yerel seçimlere gireceğiz.

Beldeler bağlı oldukları ilçelere bağlanacak, belde belediye başkanları mutsuz. Köyler mahalle olacak, köylü vatandaş endişeli. Elektrik, su faturası artacak, emlak vergisi ödeyecek vs.

Başbakanımızın dediği gibi Kocaeli modeli ilimize uyarlanacak.

Fakat; Kocaeli modeline, kentimiz gerek coğrafi gerekse de iklim bakımından uygun değil.

Her fırsatta bunu dile getirdik. Kocaeli modeli ile büyükşehir olmanın avantajlarından faydalanamayız dedik, hizmet aksar sıkıntı yaşanır dedik. Milletvekillerimizin bunu meclise taşıyarak, bu modelin kentimize uygun olmadığının anlatılmasını istedik ama olmadı. 

Her ilçemizin 9-10 beldesi var ve beldelerin birbirine olan mesafeleri çok fazla. Belediye zaten hizmet götürmeye kalktığında öncelikle zaman kaybı yaşayacak ve birçok sıkıntıyla karşılaşacak. Keşke bütün beldeler kapatılmasa birbirine yakın olan beldeler bir çatı altında birleştirilerek ilçe belediyesi yapılsa. Bakalım meclisteki tasarı ne şekilde hep birlikte göreceğiz.

Bu sorunların yanı sıra büyükşehir olmanın artıları da çok fazla.

Her şeyden önce belediyemizin bütçeden alacağı pay artacak. Buda daha fazla yatırım getirecek. Kentimizin ekonomisi hareketlenecek. Kent merkezinin 12 Şubat ve Dulkadiroğlu Belediyesi olarak ikiye bölünmesiyle birlikte bu ilçelerde bütün kamu kuruluş binaları oluşturulacak. Belediye, adliye, kaymakamlık binaları vs. inşa edilecek. Yeni parklar, binalar sosyal alanlar, iş merkezleri oluşacak. Arsalar değerlenecek, emlak sektörü gelişecek. Dışarıdan yatırımcılar gelecek. Göç alacağız. Bütün bu gelişmeler istihdam yaratacak.

İlçe belediyelerin hizmet alanlarının genişlemesiyle birlikte, yaşanan hareketlilik gençlerin dışarıya göçünü engelleyecek.

Yasaya göre, Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde yatırım ve hizmetlerin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve denetlenmesi; afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi; ilin tanıtımı; gerektiğinde merkezi idarenin taşrada yapacağı yatırımların yapılması ve koordine edilmesi; ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi, hukuki destek sağlanması ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi kurulacak.

Kahramanmaraş artık büyükşehir oluyor, inşallah büyük projelerle, ekonomik, sosyal, kültürel, turizm vs. her alanda hızlı yol alarak, sadece dondurmasıyla anılan bir şehir olmaktan kurtulup, biz cazibe merkezi bir cazibe merkezi haline geliriz. Şimdiden hayırlı olsun.