Kahramanmaraş'ta 230 bin civarında öğrenci var : tek tek velilerine sorun bakalım çocuklarını hangi liseye göndermek isterler ?
Cevap : Fen lisesi, sonrası Tıp Fakültesi
Çocuklarını okutmayarak, cahil kalsın diyen : bir anne ve baba çıkar mı ? , Sayın Cumhurbaşkanım, Başbakanım sizlere soruyorum: Yavrum okumasın cahil kalsın diyen bir anne ve baba çıkar mı ?
Kahramanmaraş'ta merkez de iki fen lisemiz var orta okulu bitiren çocukları bu okulla gönderemeyeceğimize göre bir sınav sistemi olacaktır..
Okul kendi yapsın sınavını dediğiniz an: 1970 yıllara döneriz, ahlaksızlık, rişvet, adam kayırmanın danıskası yaşanır ve fakir aile çocukları ne kadar zeki olursa olsun, Fen Lisesine veya iyi bir liseye gidemez.. Bir dostum: Fen lisesinin yanından ev arıyorum diyor ?, herkes evinin yanındaki liseye gideceğine göre bizim çocuk fen lisesine gitsin diyor..
SBS, OKS , TEOG veya 16 yılda 6 defa değişen adı her ne olacaksa olsun , adı her ne olursa olsun, mutlaka liselere giriş sınavı yapılmalı, Türkiye genelinde yapılmalı, adil olan budur. Fakir çocuklarına okuma hakkı verilmelidir.
Herkes doktor veya muhendis olacak diye bir şey yok, akademik zekasına göre herkes bir okul okuyacaktır..
Tabi bizim sevgili devletimiz önce şunu yapması gerekiyor ki : Önce şu Üniversiteleri en az yüzde 50'sinin kapatması gerekiyor.. hiç olmazsa yüzde 50 kapatılmalı, Her ile bir üniversite sevdasından vaz geçilmelidir..
Üniversite dediğimiz, okulların bugün bir berber dükkanı kadar kıymeti yok.. Çocuğunuzu berbere çırak verisiniz, saç kesmeyi sakal traşınını öğrenir, gezdiği yerde ekmek parası kazanır, herkes bana söylesin : Sağlık- özellikle Tıp Fakülteleri dışında , hangi bölümü bitiren öğrenci ekmek parası kazanıyor ? milyonlarca Üniversite mezunu işsiz ve aç..
Lise düzeyinde bile olmayan , hocası ve fiziki imkanı olmayan Üniversitelerin tamamı kapatılmalıdır.. Her ili bir üniversite yerine el sanatları ve meslek olukları açılmalıdır..
Benim devletim: 10-20-50-100 yıllık planlama yapmalı, yıllara göre : ne kadar üniversite ve mezunu gerekli ise yıllara göre o kadar öğrenci almalı, çocuk Üniversite de birinci sınıfa başladığı gün, yavrum okulu bitirdiğin gün, şu kamu kurumunda göreve başlayacaksın ! denmelidir.. Benim çocuklarım var Üniversite de okuyan hepsi kara kara düşünüyor nerede iş bulurum diye !
Tıp Fakültesini bitiren bir öğrenci, doktor 15 gün içinde göreve başladığı gibi, Eğitim Fakültesini bitiren matebatik öğretmeni olan veya fizik öğretmeni olan genç hocamızda 15 gün içinde Milli eğitim bakanlığında göreve başlamalıdır..
Böyle bir şeyin örneği var mı ? derseniz : İngiltere ve AB ülkeleri.. ABD ve gelişmiş ülkeler..
Enerjimizi boşa tüketiyoruz: Bir öğrencinin devlette maliyetini düşünün, bir de anne ve babaya maliyetini düşünün ? , yemiyorum içmiyorum çocuklara gönderiyorum , sonra sonra 4 yıl sonra işsiz bir genç yazık değil mi anne ve babaya !
4 yıl sonunda işsiz bir çocuk, sonra, oy verip vekil yaptığımız kişilerin peşine düşüyoruz, oğlumu, kızımı işe girdirin diye..
Asıl benim: Vekil o ama biz sanki vekil oluyoruz.. o asıl ona yalvarıyoruz..!
Sözümü özetliyorum: İlk okulu okuyan bir çocuk beşinci sınıfa giderken, öğretmenleri tarafından verilecek rapor ve mini bir sınavla, imam hatip orta okuluna mı ? gidecek ! yoksa normal orta okulamı gidecek, yada meslek orta okulunamı gidecek bunu belirlemek gerekir..
Orta okulu bitiren bir çocuk: Genel sınavla akademik zeka yapısına göre, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi veya İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi, Meslek liseleri gibi liseye girmeye hak kazanmalıdır..
Lise sayısını azaltarak: geriye kalan bölümü açık liseye, ve mesleğe yönlendirmek gerekiyor.. Böylece Fabrikaların kapısında işçi aranıyor , usta aranıyor yazısını da sonlandırmış olacağız, Üniversite mezunu işsiz sayısını ortadan kaldıracağız..
Liseyi bitiren genç, genel sınava girerer: yukar da yazdığım gibi, akademik zekasına göre bir bölüme girmeli, Üniversiteyi bitirdiği gün emekli olacak şu memurun yerinde göreve başlayacaksın denmeli son bir yılınıda o emekli olacak memurla çalışarak işi öğrenmesi sağlanmalıdır..
Başbakan Binali Yıldırım TEOG yerine üç formül üzerinde çalışıyoruz diyor, şöyle baktım çalıştıkları sistemin hiç biri adil değil , tek çözüm sınavdır , Sınav Fakir ve Zeki çocukların okumasına eşitlik hakkı vermektedir..
Her okul kendi sınavını yapsın : söylemi bir cinayet olur, ne olur bir de öğretmenlere sorun, muftakta çalışanlara sorun , böyle bir eğitim sistemi olmaz !..
Anne ve babalar endişeli, çocuklar ne yapacağını bilemiyor, kimin eli kimin cebinde belli değil , sınavsız sistem ben düşünemiyorum..
Çünkü biz sınavsız sistem, her okulun kendi sınavını yaptığı sistemi, her üniversitenin kendi sınavını yaptığı sistemden gelen biriyim.. başkasının bir şey söylemisine gerek yok ben o günleri yaşadım..
iyi günler..