SKANDAL 1: Durdu Mehmet, özel bir hastaneden ‘H sınıfı ehliyet alabilir’ raporu alarak kursa gitti ve başarı ile ehliyetini aldı. ÖTV’den yararlanmak için önce devletin bir hastanesine gitti, sağlık kurulu ‘sen araç kullanamazsın’ dedi ve ehliyetinin iptal edilmesine karar verdi. Devletin bir başka hastanesine gitti ‘H sınıfı ehliyet alabilir’ kararı verildi.

SKANDAL 2: Durdu Mehmet, ‘ehliyet alırdı’, ‘alamazdı’ tartışmaları sürerken en sonunda İl İnsan Hakları Kurulu’na başvuruda bulundu. Sağlık Müdürlüğünden şikâyetçi oldu. Durdu Mehmet’in ifadesi ise şikâyetçi olduğu İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil ve ekibi tarafından alındı. Ön inceleme raporuna istinaden de valilik soruşturma izni vermedi.

Yaşanmış bir hikaye… Bunun adı ‘skandal’..

Bu okuduğunuz yazı ya da haber; bir kurgu değil, bir hikaye değil. Gerçeğin ta kendisi. Üstelik kahramanı, Kahramanmaraşlı bir ampute (bedensel engelli) bir vatandaş. Olay da Kahramanmaraş’ta yaşanıyor.

Aslında yazıyı okuduğunuzda ‘Burası Kahramanmaraş, olur böyle vakalar’ diyeceksiniz ama hikayenin sonunda nasıl bir skandal yaşandığını öğreneceksiniz. Tabi yaşanmış gerçek bir konuyu ele alan bu yazının sonunda bakalım üzerine vazife düşenler gereğini yapacak mı, ya da önce üzerine vazife alanlar sonradan ‘aman bana ne mi?’ diyecek?

**

Kahramanmaraş’ta Yusuflar Mahallesinde marangozluk yaparak ailesinin geçimini sağlayan 50 yaşındaki Durdu Mehmet Tıraş, sol kolunu hızar makinesine kestirdikten sonra da geçimini mesleği ile sağlamaya devam etti. Büyük acılar yaşayan ancak buna rağmen hayattan kopmayan ve mücadelesine devam eden Tıraş, önce H sınıfı ehliyet alır, ardından da ÖTV’den yararlanmak isteyince başına gelmeyen kalmaz. Durdu Mehmet’in önce ehliyeti iptal edilir, bu iptal kararının ardından da ehliyetine el konulur. Şikayetçi olduğu kişiler tarafından da sorgusu yapılır.

TIRAŞ 5 YIL ÖNCE EHLİYET ALDI

2007 yılı içerisinde ehliyet almaya karar veren Durdu Mehmet Tıraş, Kahramanmaraş’ta o dönem de ehliyet için rapor veren Özel Hayat Hastanesi’ne başvurur. Kahramanmaraş’ın ilk özel sağlık kuruluşlarından biri olan Özel Hayat Hastanesi’nin sağlık kurulu, Durdu Mehmet’in muayenesini ve tetkiklerini yaparak ‘H sınıfı ehliyet alabilir’ raporu verir. Özel hastaneden aldığı bu raporla, bir sürücü kursuna başvuran Tıraş, kursa kaydını yaptırır ve başarı ile bitirdiği kursun ardından da girdiği sınavlarda ‘H sınıfı ehliyet’e hak kazanır. Durdu Mehmet Tıraş, ehliyeti almasının ardından kendine özel bir araç almak için de harekete geçer. Edindiği bilgiler ışığında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden yararlanmak için girişimde bulunur.

ÖTV’DEN YARARLANMAK İSTEDİ

Durdu Mehmet’in amacı, ÖTV indiriminden yararlanabileceği ve özel tertibatlı araç kullanabileceğine dair rapor almaktır. Durdu Mehmet’in, mevzuat gereği tam teşekküllü bir devlet hastanesine başvurması gerekir. Tıraş, yazdığı bir dilekçe ile 2010 yılında Kahramanmaraş Devlet Hastanesinden sağlık kurulu raporu ister. Bu istemi reddedilir. Kurul, Durdu Mehmet’in araç kullanmasının uygun olmadığına dair rapor verir. Bu arada Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu, araç kullanmasının uygun olmadığı kanaatine vardığı Durdu Mehmet’in ehliyetine el konulması ve de iptal edilmesi için Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi verir.

D. MEHMET TIRAŞ ANLATIYOR

“H sınıfı ehliyet almak için 2007 yılında Özel Hayat Hastanesine başvurdum. Oradan H sınıfı ehliyet kullanabileceğime dair rapor aldım. H sınıfı ehliyet alabilir raporuna istinaden de sürücü kursuna müracaat ederek kurslarına katıldım ve başarı ile ehliyeti kazandım. 2010 yılında ÖTV indiriminden yararlanarak araç almak istedim ve Kahramanmaraş Devlet Hastanesine müracaatta bulundum, beni sağlık kuruluna aldılar. Kurulda araç kullanmamın uygun olmadığına dair karar çıktı. Ben de tekrardan Kahramanmaraş Devlet Hastanesine 22 Şubat 2011 tarihinde dilekçe ile başvurarak, H sınıfı ehliyetim olduğunu, ÖTV indiriminden yararlanmak için başvurduğumu beyan ettim.

YANLIŞLIK DÜZELTİLSİN İSTEDİ

Alınan ‘H sınıfı ehliyetinin iptali’ yönündeki kararın düzeltilmesini istedim. Kahramanmaraş Devlet Hastanesi cevabi yazısında verilen raporda herhangi bir yanlışlık olmadığını bildirdi. Bunun üzerine 14 Mart 2011 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğüne yazılı olarak müracaat ederek, durumu bildirdim. Sağlık Müdürlüğü, bana gönderdiği 29 Mart 2011 tarihli yazısında, ‘Kahramanmaraş Devlet Hastanesi raporunun gönderildiğini, hastanenin de raporla ilgili herhangi bir işlem yapmadığını’ bildirdi. Genel trafik denetimi sırasında daha önce aldığım H sınıfı ehliyetim ekiplerde ‘ehliyetimin iptal kararı olduğu’ gerekçesiyle alındı.”

YENİŞEHİR DE ‘ALABİLİR’ DEDİ

“Bunun üzerine 19 Aralık 2011 tarihinde Yenişehir Devlet Hastanesine müracaat ederek, ÖTV indiriminden yararlanmak için rapor istedim. Oradan ÖTV indiriminden faydalanabileceğime ve özel tertibatlı araç kullanabileceğime dair rapor çıktı. 3 Ocak 2012 günü de Yenişehir Devlet Hastanesine başvurarak H sınıfı ehliyet almak istedim. Hastane, başvurum üzerine yaptığı değerlendirmede H sınıfı ehliyeti alabileceğime, ÖTV indiriminden yararlanabileceğime ve özel tertibatlı araç kullanabileceğime karar verildi. Sadece ticari araç kullanamayacağım belirtildi.”

EMNİYET ‘İHTİLAF VAR’ DEDİ

“Yenişehir Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu’nun bu raporu üzerine ehliyetime el koyan Emniyet Müdürlüğü Trafik Birimlerine başvurdum. Görevliler bana ‘İki farklı içerikli rapor var. İhtilaf olan Kahramanmaraş Devlet Hastanesinin olumsuz raporunun düzeltilmesi halinde ehliyetini alabilirsin” dedi. Ayrıca bu durumu bildirir bir yazıyı İl Sağlık Müdürlüğüne iletmişler. Sağlık Müdürlüğü Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürlüğünden bir kişi beni telefonla arayarak, müdürlüğe davet etti. Emniyet Müdürlüğünün yazısına istinaden raporlardaki ihtilafların düzeltilmesi için en az üç ortopedi uzmanından oluşan bir kurulda değerlendirilmem için Adana’ya gönderilebileceğimi söyledi.”

DURDU MEHMET, ADANA’DA!

“Tarafıma verilen resmi yazı ile birlikte Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliğine gittim. 26 Ocak 2012 tarihinde Adana Numune Hastanesi’nde Özürlü Sağlık Kuruluna girdim. Muayenemi yaptılar ve kurul öncesinde de aynı hastanenin üç ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmiştim. Adana’daki işlemlerimin ardından Kahramanmaraş’a döndüm. Adana’daki hastane raporumu İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdi. İl Sağlık Müdürlüğünden bana Raporun tek hekim tarafından imzalandığını ve olumsuz olduğunu söylediler.”

İNSAN HAKLARINA BAŞVURDU

Durdu Mehmet Tıraş, bu yaşanmalar üzerine 29 Şubat 2012 tarihinde durumu özetleyen bir dilekçeyi İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığına sundu. İnsan Hakları Kurulu da, durumun incelenmesi ve soruşturulması için durumu İl Sağlık Müdürlüğüne iletir. Sağlık Müdürlüğünden Dr. Nesrin Pircanoğlu, Durdu Mehmet Tıraş’ı arayarak, müdürlüğe davet eder. Pircanoğlu, “İnsan Hakları Kuruluna başvurduğun için seni çağırdık” der ve durumu sorar. Durdu Mehmet de yaşadıklarını anlatır. Pircanoğlu, aldığı ifadenin ardından Durdu Mehmet’in durumunu ilgililere iletir.  Bu arada İl Sağlık Müdür Yardımcısı Sadi Ulun da, Durdu Mehmet Tıraş’ı çağırır ve “Adana’dan gelen raporun yenilenmesi için tekrardan Adana’ya gitmen gerekir’ der. Zaten geçimini zor sağlayan Mehmet te bu teklifi ret eder ve “Gidiş gelişlerde masrafım çok oluyor. Adana’ya ikinci kez gidemem” der.

VALİLİK, ÇİTİL’İ MUHAKKİK ETTİ!

Öte yandan Kahramanmaraş’ta yaşanan bu dramatik öykünün en dikkat çekici yönü ise, şikayetçi olunan kişilerin muhakkik tayin edilmesi oldu. Yaşanan bu gelişmeler üzerine ve İnsan Hakları Kuruluna gelen şikayet üzerine Kahramanmaraş Valiliği, durumun soruşturulması için İl Sağlık Müdürlüğüne yazı yazar ve bu işin muhakkiki olarak ta şikayetçi olunan İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil atanır.

Çitil de ‘Şikayet edilen benim. Muhakkik olmam ve ifade almam uygun olmaz’ demeyerek, müştekinin İl Sağlık Müdürlüğü Disiplin Hukuk Bürosunda 17 Eylül 2012 günü saat 15.15’te ifadesini alır. Şikayetçi ifade tutanağına ön incelemeci olarak Dr. M. İlker Çitil (Sağlık Müdürü), Dr. Murat Coşkun (Sağlık Müdür Yardımcısı) ve Suat Koçak (Arşt. Bil. Sis. Ve Sağ. Gel. Şb. Md.) imza atarken, ifade alımı sırasında İlknur Bozkurt (V.H.K.İ.) da yeminli katip olarak bulunur.

ÇİTİL’DEN TIRAŞ’A YAZILI CEVAP

Durdu Mehmet Tıraş, Sağlık Müdürlüğü Disiplin Hukuk Bürosunda Dr. İlker Çitil ve ekibi tarafından alınan ifadesinin ardından “Reddi Muhakkik Talebi” ile İl Sağlık Müdürlüğüne ve Kahramanmaraş Valiliğine başvurur. Tıraş, Sağlık Müdürlüğüne “17/09/2012 tarihinde, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığına verdiğim dilekçe üzerine ifade vermek üzere Sağlık Müdürlüğüne çağrıldım. Benim şikayetçi olduğum konuda suçlanması gereken kişilerden biri olan Sağlık Müdürü İlker Çitil’in soruşturmacı olarak atanması hukuksuzluktur. Gerçek anlamda bir soruşturmacı atanmasını talep ediyorum” der.

Valilik Makamına verdiği dilekçede de Durdu Mehmet Tıraş şu ifadeleri kullanır: “17/09/2012 tarihinde, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığına verdiğim dilekçe üzerine ifade vermek üzere Sağlık Müdürlüğüne çağrıldım. Benim şikayetçi olduğum konuda suçlanması gereken kişilerden biri olan Sağlık Müdürü İlker Çitil’in soruşturmacı olarak atanması hukuksuzluktur. Şahsıma uygulanan mobbing suçlanan kişinin soruşturmacı olarak atanarak devam ettirilmektedir. Gerçek anlamda bir soruşturmacı atanmasını talep ediyorum” der.

İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, Durdu Mehmet Tıraş’ın ifadesini aldıktan iki gün sonra yani 19 Eylül 2012 tarihinde yaptığı başvuru üzerine 2 Kasım 2012 tarihinde müştekiye şunları yazar: “İlgi dilekçeniz incelenmiş olup, dilekçenizin 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 4. Maddesinde belirtilen hususlara göre yazılmadığı ve reddi muhakkik talebinizin Müdürlüğümüze hitaben değil de ilgili kurumlara yapılması gerektiği anlaşıldığından dilekçeniz hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bilgilerinize rica ederim. Dr. M. İlker Çitil, Sağlık Müdürü)

Bu hikaye devam eder…