Biz okumuyoruz, yakın tarihimizi bilmiyoruz..


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye başkanlık sistemine karşı çıktığı için kızan MHP’lilere bir tek tavsiyem var:


1973 Seçimlerinde MHP Genel Başkanı Merhum Alpaslan Türkeş: “ Türkiye Başkanlık sistemine geçmelidir,” diyerek kaleme aldığı seçim beyannamesini okusunlar..

MHP’nin efsane lideri Alparslan Türkeş de, Başkanlık isteyen isimlerdendi. Üstelik Türkeş, Başkanlık sisteminin tarifini 1979 yılında yayımladığı “Temel Görüşler” adlı kitabında da sıralamıştı.


Tek başkan tek meclis


ABD örnek uyguladığı Başkanlık sistemi aslında : Eski Türk devletlerinin Başkanlık ile yönetildiğini ve bunun sayesinde başarı geldiğine atıfta bulunan Türkeş, şunları yazmıştı: “Milliyetçi hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır, kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz.  Birlik olmalıyız,” diyor..

MHP’li dostları okumaya davet ediyorum.. önce okusunlar , sonra Devlet Bahçeli yanlış mı ?  yaptı doğrumu ? yaptı karar versinler..

Bugün Erbakan’ın devamı biziz diyen MSP kökünden geldiğini söyleyen Saadet Partilere de bir çift sözüm var :

Önce yakın tarihimizi bir okuyunuz ?


MSP Lideri Necmettin Erbakan hocam ne demiş ona bir bakınız ?


Sonra evet mi ? diyeceksiniz ? Hayır mı ? diyeceksiniz ? sonra  ona karar verin..


Türkiye’nin tartıştığı Başkanlık sisteminin 1973 yılında Erbakan’ın seçim beyannamesinde yer aldığı ortaya çıktı.


MHP ve MSP Başkanlık sistemi demişti o seçimde..


Başkanlık Sistemi bir Osmanlı yönetim sistemi ama 1973 de Osmanlı adını ağızınıza alamazdınız.. eski Türk Devletleri yönetim biçimi diyerek yazıldığını görüyoruz..


Başkanlık sistemine bilmeyenler karşı !


Niye karşı olduğunu da bilmiyor, çünkü okumuyoruz !..


Türkiye siyasetini neredeyse ikiye bölen ve son günlerde siyasiler arasında hararetli tartışmalara neden olan Başkanlık sisteminin bundan 43 yıl önce Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın seçim beyannamesinde yer aldığı ortaya çıktı. 1973 yılında Erbakan Hoca’nın öncülüğünde kurulan ve kısa bir süre sonra genel başkanlık görevini yürüttüğü Milli Selamet Partisi, seçim öncesi hazırladığı seçim beyannamesinde Başkanlık sistemine yer verdiği görüyoruz ve daha sonra bu konuyu çok geniş anlattığını biliyoruz..


O beyannamede sistemle ilgili bu sözlere yer verilmiş…


SİSTEM İCRAYA KUVVET VE SÜRAT SAĞLAYACAK

MSP Lideri Erbakan: Devlet Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı ile hükümet Başkanlığı olan Başbakanlık birleştirilerek icraya kuvvet ve sürat sağlanacaktır. Başkanı tek dereceli olarak millet seçecektir. Böylece devlet – millet kaynaşması bütünleşmesi kendiliğinden doğacak.


Milli Selamet Partisi MSP Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan 1978 yılı seçim beyannamesine başkanlık sistemine 2 sayfa ayırdığını ve Türkiye’nin başkanlık sistemi ile yönetilmesi gerektiğini söylüyor..

Özal Kavgalar bitecek ?


1993 yılında Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 32. Günde Mehmet Ali Birand sorularını cevaplarken :” Türkiye başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor” diyor ve uzun uzun anlatıyor.. Osmanlı aslında bir Başkanlık sistemi idi..


Özal: Her milletvekili arkadaşımızın yeniden seçilme veya aday gösterilmeme kaygısı var, bu sebeple Milletvekili Bakanlar arasında kıyasıya bir sürtüşme kavga ve çekememezlik var.. Milletvekilinden bakan olmamalı.. bakan parlamento dışından olmalı..


ABD de ki gibi Bakanlar, Başkan Yardımcıları dışardan olmalı, Milletvekili kendi görevini yapacak, Bakanlar kendi görevini yapacak.. Türkiye Başkanlık sistemine geçmelidir..


Turgut Özal :” Bir saat boyunca Başkanlık sistemini anlatıyor..


Yine bir televizyon programında : 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Başbakanlık yaptım, Cumhurbaşkanlığı yaptım, Barajlar, yollar, köprüler yaptım, içimde ukde olarak kalan ise Türkiye başkanlık sistemine geçiremedim, bunu yapamadım bu içimde bir ukde” diyor vefat etmeden bir süre önce..

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu: 1982/1984- 2002 seçimlerinde


“BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLSİN”

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini savunduklarını ifade eden Muhsin Yazıcıoğlu, “Parlamenter sisteme göre Cumhurbaşkanının yetkileri çok fazla. Başkanlık sistemine göre yetkileri çok az. Bunu da yerli yerine oturtmak gerekiyor. Tercih yapılmalı. Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistemi mi? Biz başkanlık sistemini savunuyoruz” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan : da başkanlık sistemi diyor adı bugün Cumhurbaşkanlığı olsa da Başkanlık sistemi yasalaşarak halkın önüne geliyor..

Karar milletimizin : Ancak CHP ve diğer partilerin içinden Başkanlık sistemine karşı olan vatandaşa 60 günlük süreçte başkanlık sistemi iyi anlatılmalı..

İyi günler..