Hani Vecihi Hürkuş’un uçak fabrikasını kapatan zihniyet var ya.
Nuri Demirağ uçak fabrikasını yerle bir eden zihniyet var ya.
Nuri Kirligil – Füze ve mühimmat fabrikasını havaya uçuran zihniyet.
Kayseri Uçak Fabrikasını kapatan o zihniyet var ya.
Devrim Otomobiline benzin koydurmayarak, Gazetelere ” Devrim Yolda Kaldı” başlığını attıran o zihniyet var ya işte o zihniyet saymakla bitmeyecek kadar günahı olan o zihniyet var ya. Türkiye’de 2400 camiyi yerle bir eden o zihniyet.
Kahramanmaraş’ta ise kayıtlara göre 37 cami, Abarabaşı kilisesini yerle bir eden o zihniyet işte bunlardan en acısını bugün sizeler yazmak istiyorum.
Türkiye’de kurtuluşun meşalesini ateşleyen Milli Kahraman Sütçü İmam ve Sevdilli Camii bugün sizlere anlatmak istiyorum.
Eskiler bilir Sütçü İmam’ın evinin nerede olduğunu.
Tarihi Uzunoluk çeşmesinin altındaki ilk sokak içindedir.
Sevdilli cami ise, İş Bankası lojmanı, CHP İl Başkanlığı, Bugün bir bölümü Tanrıverdi Sağlık Ocağı, Eski Polis karakolu ve onun arkasındaki evlerin yerinde Sevdilli cami vardı.
Milli Kahraman Sütçü İmam Milli Mücadeleden sonra, Ramazan ayında top atmak üzere Kahramanmaraş Belediyesine alınır.
Topun geri teperek patlaması üzerine yaralanan Milli Kahraman, Maraş, Antep hastanesinde tedavi gördükten sonra hayata gözlerini yumar.
Hemen evinin önünde bulunan Sevdilli camiinde cenaze namazı kılınır ve Çınarlı Camiinin yanında bölümünde Mezarlık bölümüne defin edilir.
1919’da, 1935’de çekilen Sevdili caminin resimleri var, birebir Ulucami’ye çok benziyor, Minaresi bile aynı.
Yıkanlar yıktılar, yerine ne yaptılar herkes bunu biliyor bu konuyu tartışmaya açmak istemiyorum.
Sevdilli Camii Yapma ve Yaşatma Derneği Kurulamaz mı?
Kurutuşumuzun 100. Yılı sebebi ile Kahramanmaraşlılar olarak Sütçü İmam’a saygı, kurtuluşumuza saygı göstermek için böyle bir dernek kurarak, buradaki evleri satın alarak, Sevdilli camii resimlerdeki gibi aslına uygun olarak inşa edebiliriz.
Tarihimize sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.
Hangi para nerelere verilmiyor ki halkımızdan hayır sahiplerinden toplanarak böyle bir çalışma başlasa, Kurtuluşumuzun 101 yılında veya 102 yılında Sevdilli cami açılışını yaparak Sütçü İmam’ın anısına ve tarihimize sahip çıkmış oluruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi “Yerli otomobili yapacak bir baba yiğit çıksın dediği gibi, bizde diyoruz ki Sevdilli Cami Yapma ve Yaşatma derneğini kuracak, para toplayacak, buradaki evleri alarak yıkıp yerine camii yapacak baba yiğitler arıyoruz.
Sultan Abdulhamithan Camii gibi Türkiye’nin gözde eserini yapan Kahramanmaraşlılar çok rahat Sevdilli Camii yapar ve tarihi dokusunu, caminin etrafındaki sosyal donatılarını yapar.
Sevdilli cami, bir külliye olarak yapmış atalarımız.
Camii etrafında Medrese, yani mektep olan, dükkanları bulunan bir külliye olarak yapılmış eski resimleri var, bu sebeple yeniden planlaması yapılabilir.
Cami vakıf malı olduğu için oraya kim bina yaptı ise hayrını görmedi, Devlet Polis karakolu yaptı o bile hayrını görmedi, sağlık ocağı oldu o bile hayırlı olmadı, çünkü orası camii yeri vakıf malı, yeniden aslına uygun hale getirmek gerek.
Camin iki kapısı var, Biri uzunoluk caddesine bakıyor, biri ise kale dibine bakıyor, dolayısı ile o aradaki evler istimlak edilerek, caminin temellerine ulaşmak mümkün olacaktır.
Ulucami gibi yapılan bir cami bu sebeple yapımı çok zor olmayacak, çünkü ulucamii canlı örnek, mimarlarımıza, mühendislerimize örnek alacakları bir eser var.
Mesele şimdi, Sevdilli Camii yapma ve Yaşatma Derneği kuracak bu işe soyunacak gönüllü dostlar aranıyor.
Bizden söylemesi…
İyi günler…