Sezon ilk maçına 12 Şubat stadyumunda kendi taraftarının önünde çıkan Kahramanmaraspor, Buğsaşspor karşısında 2 puan kaybetti.
Maçtan iki gün önce Türkiye Futbol Federasyonu’ndan gelen haber moralleri çok bozmuş olacak ki, maçın ilk dakikalarında hissedilmeyen konsantrasyon eksikliği 11. dakikada şansız yenilen gol ile apaçık ortaya çıktı.
Her ne kadar şanssız desek de, Buğsaşsporlu oyuncu Mikail’in vuruşu iyi olsa da, aslında hem savunma yönündeki oyuncuların, hem de kaleci Mesut Balkan’ın hatası ile gelen gol konsantrasyon eksikliğini bariz bir şekilde bize gösterdi.
Yenilen gol sonrası biraz daha topa sahip olmak isteyen Kahramanmaraşspor’lu oyuncularında zaman zaman pas trafiğindeki bocalama ve zamanlaması, bunun yanında isabetli pas verememesi gibi bir çok nedeni de sayabiliriz.
Bununla birlikte aslında, konsantrasyon ile birlikte taktiksel hata diye tabir ettiğim mesele, maçın ilk bölümlerindeki Buğsaşspor’un özellikle orta alandaki pas trafiğine bir türlü önlem alamayıp, o pas trafiğini engelleyecek oyuncunun sahada olmaması, defansif orta saha Eser Akbaş’ın ve Kaptan Ramazan Durdu’nun pozisyonu Buğsaş’a rahat bir oyun sergilemesine neden oldu.
Taktiksel hata deme sebebim, orta alandaki bu boşluğun gözle görülür şekilde apaçık ortada olması, Teknik Direktör Erdal Alpaslan’ın sabırlı duruşundan mı kaynaklandı, yoksa bu bölgedeki eksikliği görememesinden mi kaynaklandı? Sorusun aklıma geldiğinde sanırım Erdal hoca da konsantrasyon sorunu yaşadı galiba gibi geldi bana…
Buğsaşspor’un bu başarılı pas trafiği sonrası topla oynama yüzdesi de ilk yarıda sanırım, yüzde 50’nin üzerinde ve Buğsaşspor’un lehineydi. Buna rağmen Kahramanmaraşspor’un topla oynama süresi ise yüzde 50’nin altında gibi göründü…
Maçın ilk yarısına bakışla, buradan dediğim gibi konsantrasyon ve taktiksel hata Kahramanmaraşspor’a puan kaybettirmiş oldu.
İkinci yarıda Eser’in yanına Ali Osman oyuna girerken, orta alanda pas trafiğini, pas alış verişlerini ve birebir oyunlarda daha etkili olabilecek Ali Osman oyuna dahil olurken, bir diğer hata da Ahmet, Kutluer değişikliği ile geldi.
Bence ileri uçta en iyi topu kontrol eden ve rakip savunmaya karşı topu sağlama alıp arkadaki adamları öne doğru çıkarabilen bir oyuncu olan Ahmet Kutluer’in yerine Ali Osman girdi. Ancak İleride top tutamayan Kahramanmaraşspor, orta alanda her ne kadar Buğsaş’a göre ikinci yarıda daha yüksek orana sahip olmasına rağmen, forvet hattındaki topla oynama ve topu tutma eksikliği beraberlik golünün geç gelmesine sebep oldu.
Bence Kutluer’in yerine Recep Yaşar çıkıp, onun yerine Ali Osman ve çok koşutuğu için ikinci yarıda yorulan ve penaltı atışını değerlendiremeyen Ramazan Durdu’nun yerine Sinan Yitmez oyna dahil olsa belki daha farklı olurdu. Tabi Ramazan Durdu’nun penaltı kullanışındaki hatası aslında yine konsantrasyon sorunun sebeplerindendi.
Ali Osman’ın oyunu girmesi ile birlikte orta alandaki oyuncu fazlalığı ve Ali Osman’ın top tekniği ile birlikte Buğsaş’ın pas trafiğini kesmesine neden oldu burası doğru bir hamleydi. Ancak, 0-1 geride olan bir takım nasıl olurda adeta Recep Yaşar’ın forvet atında tek kalmasına göz yumar anlamadım. Eğer bir takım kendi evinde oynuyor ve 0-1 geride ise bence rakip sahada daha çok tapa sahip olma ve top takibi yapabilmesi için ikinci forveti oyuna sokması gerekmez miydi diye soruyorum?
Yani bu düşünce ve fikirler ışığında Kahramanmaraşspor, konsantrasyon ve taktik eksikliği yüzünden bence bir puan almadı, adeta 3 puan kaybetti.
MAÇIN EN İYİ TARAFI
Sezonun ilk maçında, maçın en güzel anları taraftarların sürekli olmasa da zaman zaman verdiği destek, ikinci yarıda Volkan Bekçi’nin ayağından gelen gol sonrası Volkan Bekçi’nin gol sevinci ve sonrasında taraftarların Volkan Bekçiye uzun süre tezahüratlar yaparak bağırlarına basması oldu. Volkan Bekçi gol sonrası tribünlere koşarak, Kahramanmaraşspor forması ile kendisinin ve takımı adına ilk golü kaydettikten sonraki sevinç gösterileriydi.
Maçın en kötü tarafı ve adama ise hakem Emre Altun
Kahramanmaraşspor, Buğsaşspor maçının tamamına bakıldığında aslında kötü bir görünüm ve olay olmadı ancak. Maçın en kötü tarafı ve en kötü adamı ise hakem Emre Altun oldu. Özellikle ikinci yarının sonunda çok kısa uzatma vermesi hem taraftarları, hem de Kahramanmaraşspor yöneticilerini ve teknik heyetini çileden çıkardı. Özellikle ikinci yarıda verilen su molası zaten en az 4 dakikay’dı. Bunun yanında ikinci yarıda zaten 6 oyuncu değişti ve bir de gol atıldı. Oyuncu değişikliklerinde birer dakika oyun gecikse zaten 6 dakika yapıyor. Bunun yanında bire gol atılda ve en az iki dakika oyun durduğunu göz önünde bulundurursak, toplamda nerede ise su molası ile birlikte 12 dakika yapıyor. Ancak maçın hakemi Emre Altun maçın sonuna 4 dakika ilave etti ve bu maça en kötü adam olarak damga vurdu. Zaten maç içerisindeki hatalı kararlarını hiç saymıyorum.
Bu kadar rezil bir yönetim olamazdı…